Rusia şi-a retras personalul de la Centrul de coordonare a coridorului pentru transportul cerealelor ucrainene
Ministerul turc al Apărării a confirmat joi că Rusia şi-a retras personalul de la Centrul Comun de Coordonare în cadrul pactului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, stabilit anul trecut la Istanbul cu medierea Turciei şi a ONU.
"Rusia, care a ieşit din acordul cu privire la coridorul de cereale, şi-a retras personalul de la Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, care gestionează coridorul", a declarat ministerul turc, exprimându-şi sprijinul pentru reactivarea acordului, potrivit EFE.
Guvernul turc îşi va continua "iniţiativele şi eforturile în acest sens", a declarat un oficial al MAE turc presei de la Ankara.
În timp ce eforturile de reactivare a acordului continuă, autorităţile turce vor menţine un număr suficient de personal la acest centru de coordonare, a declarat ministerul.
În acelaşi timp, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a lansat joi un apel la restabilirea iniţiativei privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră pentru a face faţă provocării reprezentate de insecuritatea alimentară globală, potrivit Reuters.
"Trebuie să găsim o modalitate pentru a exporta cerealele ucrainene pe piaţa mondială", a declarat Kuleba, potrivit căruia "nu se poate transporta întreaga cantitate de cereale ucrainene disponibile pentru export prin coridoarele terestre, ceea ce reprezintă o problemă, iar aceasta înseamnă că preţurile vor creşte din cauza lipsei de livrări".
"De aceea este atât de important să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră", a spus Kuleba, care efectuează joi şi vineri o vizită la Islamabad, potrivit Agerpres.
În decurs de un an, acordul a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor la alimente pe plan mondial şi la evitarea riscului de penurie, notează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri seară că Rusia este pregătită să revină la acord dacă cererile sale vor fi îndeplinite "în totalitate" şi a acuzat Occidentul că se foloseşte de această problemă ca de instrument de "şantaj politic".
Rusia a decis la 17 iulie să se retragă din acest acord, motivând că propriile livrări de produse agricole şi de îngrăşăminte sunt obstrucţionate de sancţiunile occidentale.
Între altele, Moscova cere ca bănci şi instituţii financiare ruseşti să fie reconectate la sistemul bancar internaţional SWIFT, de la care au fost private după începerea invaziei în Ucraina în februarie 2022, precum şi reluarea funcţionării conductei care leagă oraşul rusesc Togliatti de portul ucrainean Odesa şi care serveşte exportului de amoniac, componentă-cheie a îngrăşămintelor.