Scandal urias de dopaj in lumea sportiva: Rusia risca sa fie exclusa la JO 2016. Reactia Kremlinului

Dată publicare: 10-11-2015 14:51
Dată actualizare: 13-11-2015 07:08


jocurile olimpice

Rusia este implicata intr-un scandal sportiv urias, dezvaluit zilele acestea, in urma unui raport al Angentiei Mondiale Antidoping.

Comisia mandatata de Agentia Mondiala Antidoping sa ancheteze multiplele scandaluri de dopaj din atletism a facut public un raport exploziv, luni, la Geneva, relateaza Agerpres.

Ea recomanda in principal suspendarea Rusiei din toate competitiile si retragerea acreditarii laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 esantioane, si inlocuirea directorului sau. Astfel, Rusia risca sa fie exclusa de la Jocurile Olimpice din 2016 si de altfel, in toate competitiile mondiale sportive.

Comisia acuza guvernul rus (ministrul Sporturilor si agentii sai de informatii) ''de intimidare'' directa a laboratorului de la Moscova.

Raportul, care considera ca JO 2012 de la Londra au fost ''sabotate'' prin prezenta unor atleti dopati, recomanda si suspendarea pe viata a cinci atleti rusi, intre care campioana olimpica en titre in proba de 800 m, Maria Savinova. La editia din acel an, Rusia a castigat nu mai putin de 24 de medalii de aur.

Raportul se concentreaza doar pe Rusia si pe atletism, insa ''dopajul organizat'' vizeaza si alte tari si alte sporturi, estimeaza AMA in raportul sau.

In acelasi timp, comisia de etica a CIO a recomandat suspendarea provizorie a lui Lamine Diack din functia de membru de onoare al CIO. Fostul presedinte al Federatiei internationale de atletism (IAAF) este inculpat pentru coruptie pasiva si spalare de bani in forma agravanta.

Kremlinul neaga acuzatiile pe motiv ca sunt "nefondate" si cer "dovezi"

Acuzatiile de dopaj organizat in Rusia, continute in raportul Agentiei Mondiale Antidoping (AMA), sunt "nefondate" si "trebuie sa fie sustinute de dovezi", a estimat marti purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

"Daca se profereaza o asemenea acuzatie, atunci aceasta trebuie sustinuta de dovezi. Pana in prezent nu s-a facut asta si este dificil de inteles care sunt acuzatiile" aduse Rusiei, a declarat Peskov ziaristilor, calificand toate invinuirile la adresa tarii sale ca fiind "pur si simplu nefondate".

Purtatorul de cuvant al Kremlinului s-a ferit, totodata, sa faca speculatii referitoare la motivele care au declansat acest scandal, in timp ce AMA a denuntat marti "cultura profund inradacinata a inselatoriei" in sportul rus. "Sa reflectam la motivele acestui scandal nu este treaba noastra", a mai spus Dmitri Peskov.

Intr-un comunicat dat publicitatii luni seara, Federatia rusa de atletism si-a manifestat disponibilitatea de a prezenta Federatiei internationale (IAAF) "un document federal care include programul antidoping al federatiei si etapele concrete ale punerii acestuia in aplicare".

Presedintele in exercitiu al forului atletic de la Moscova, Vadim Zelicenok, a refuzat, cu toate acestea, sa dea curs uneia dintre masurile recomandate de AMA, care a cerut federatiei ruse sa nu mai prezinte atleti in competitii.

"Suntem surprinsi de aceasta recomandare si, desigur, nu o vom urma", a declarat Zelicenok pentru presa rusa, adaugand insa ca intentioneaza "sa raspunda astazi (marti) cererii lui Sebastian Coe".

Presedintele IAAF Sebastian Coe a dat Rusiei un ultimatum, cerandu-i sa raspunda, pana la sfarsitul saptamanii, acuzatiilor AMA, care a publicat luni un raport in care acuza Rusia, guvernul si sportivii sai de "dopaj organizat".

Ministerul rus al Sportului a promis, de asemenea, ca va "studia cu atentie toate concluziile si dovezile" prezentate in raportul AMA si a reamintit ca nu a asteptat acest raport pentru a demara reforma sectorul sportiv rus.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO