Un activist rus, arestat dupa ce a dat foc unei porti, la doi pasi de Kremlin. Ce pedeapsa risca pentru gestul sau

Dată publicare: 10-11-2015 08:15
Dată actualizare: 13-11-2015 07:08


Un artist si activist politic din Rusia a fost arestat dupa ce a dat foc portii de intrare de la cartierul general al Serviciului rus de securitate, la doi pasi de Kremlin.

Acelasi protestatar s-a facut remarcat si prin alte "manifeste" bizare, cu o puternica conotatie politica. In 2013, si-a lipit pielea testiculelor de dalele Pietei Rosii; iar cu un an inainte si-a cusut buzele in semn de solidaritate cu grupul punk Pusy Riot.

Piotr Pavlenski si-a explicat protestul prin urmatorul mesaj: "Poarta in flacari de la Lubianka este manusa pe care societatea o arunca amenintarii teroriste. Serviciul federal de securitate, FSB, se foloseste de teroarea fara sfarsit pentru a tine sub control 146 de milioane de oameni".

In epoca sovietica, cladirea moscovita Lubianka a fost o inchisoare temuta si sediul infamului KGB; astazi este cartierul general al serviciilor de securitate "reformate", FSB.

Pavlenski este anchetat acum pentru vandalism - delict pasibil cu trei ani inchisoare.

In 2013, s-a remarcat prin cel mai socant protest al sau - si-a lipit testiculele de caldarm, in Piata Rosie.

"E un protest extrem la care recurg prizonierii si dizidentii. Am facut-o de "Ziua politiei". Am vrut sa trag un semnal de alarma: apatia oamenilor, lipsa lor de actiune, transforma tara intr-o uriasa inchisoare."

Dupa ancheta, politia a inchis acel caz, apreciind ca Pavlenski "n-a comis nicio infractiune".

In schimb, artistul-activist este in continuare sub urmarire penala dupa ce, in februarie 2014, a dat foc la cauciucuri, la Sankt Petersburg, in semn de solidaritate cu manifestatiile anti-guvernamentale de la Kiev, care l-au alungat pe fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

"Era Ziua armatei. I-am chemat pe oameni sa nu mai participe la inca o parada militara, ci sa vina pe "Maidan" si sa lupte pentru libertatea lor"

In 2012, Pavlenski si-a cusut buzele, aratandu-si, astfel, solidaritatea cu grupul contestatar Pussy Riot, fetele care au interpretat o rugaciune punk impotriva lui Putin, chiar in Catedrala Iisus Mantuitorul, din Moscova.


VIDEO PROTVPLUS.RO