Rusia organizează Ziua Victoriei în plină pandemie. Măsurile luate de Putin

Ultima actualizare: 24-06-2020 16:11

Amânată din cauza pandemiei, Rusia pune în scenă, miercuri, parada militară de Ziua Victoriei. Este un nou prilej de mândrie patriotică şi de susţinere a unităţîi naţionale.

Asta, înaintea unui referendum privind o controversată reformă constituţională, care i-ar permite preşedintelui Putin să-şi extindă "puterea" până în 2036!

Prin tradiție, rușii marchează victoria asupra Germaniei naziste pe 9 mai, cea mai importantă sărbătoare din Rusia în afara celor legate de calendarul religios.

Cum pandemia de coronavirus a oprit în primăvară ceremoniile publice, defilarea a fost mutată pe 24 iunie.

Adică în ziua când, acum 75 de ani, Stalin ținea prima paradă militară din Piața Roșie, după înfrângerea Germaniei naziste.

”Marele război pentru apărarea patriei”

 

Miercuri, Rusia își pune din nou în vitrină trupele și tehnica militară modernă pentru a marca victoria în ceea ce rușii numesc "Marele război pentru apărărea patriei", în care au pierit, 27 de milioane de oameni.

Dmitri Oreshkin, analist politic independent: ”Victoria (în război) este un simbol pozitiv al unității naționale, al unei economii care se mobilizează, al unei conduceri puternice și tot așa... Adică toate lucrurile pe care Putin ar vrea să le prezinte ca realizările lui personale.”

Numărul spectatorilor din tribună va fi limitat, pentru că transmiterea virusului este în continuare foarte ridicată la Moscova, peste 7.000 de noi cazuri zilnic.

Vladimir Putin a insistat, însă, pentru menținerea paradei ignorând riscurile de contaminare. Analiștii sunt de părere că asta îi întărește imaginea.

Putin ar putea candida pentru un nou mandat de președinte dacă rușîi aprobă, prin referendum, schimbările constituționale care i-ar permite să rămână la Kremlin și după 2024, când i se încheie actualul mandat.

Popularitatea lui Putin, în scădere

 

Votul la consultarea populară începe chiar de mâine și este prevăzut să dureze cel puțin o săptămână, până la 1 iulie.
Dar pandemia de coronavirus a șifonat serios imaginea falnică a președintelui.

În aprile, rata de popularitate coborâse la 59%, adică cel mai scăzut nivel de peste două decenii, de când Puțin este la putere. Și s-ar putea eroda și mai mult din cauza inevitabilei crize economice.

Dmitri Oreshkin, analist politic independent: Parada este asociată direct cu votul pentru modificarea constituției pentru că Putin nu are alte realizări cu care să se laude. Mai mult, este un exercițiu psihologic, o paralelă: așa cum am învins hoardele invadatoare ale lui Hitler, așa vom birui molima coronavirusului.”

De altfel, Puțin a descris mereu în termeni războinici lupta Rusiei împotriva pandemiei de coronavirus.

Vladimir Putin, președintele Rusiei (16 aprilie): Vom trece la contraofensivă împotriva amenințării care ne-a făcut acum să ne retragem temporar. Și când vom face asta, vom ține, cu siguranță, toate evenimentele pe care le-am planificat pentru 9 mai.”

Însă pandemia de coronavirus a ruinat speranțele lui Putin de a avea lideri străini marcanți la parada "întârziată" de Ziua Victoriei. Dintre oaspeții străini, doar președintele Serbiei și câțiva lideri ai unor state foste sovietice vor asista astăzi la defilare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO