Rusia: numarul miliardarilor in dolari a crescut cu un sfert in ultimul an

Ultima actualizare: 30-04-2012 13:33

Fie criza cat de rea, pe unii ii ocoleste. Daca anul trecut economia Rusiei a schiopatat grav, asta nu i-a afectat pe bogatasii tarii. Ba dimpotriva, numarul miliardarilor in dolari a crescut cu un sfert in ultimul an.

Iar impricinatii nu strang banii la ciorap, ci dimpotriva, sfideaza poporul cu casele, iahturile si bijuteriile lor. In contrast izbitor cu alti miliardari ai planetei, care au gusturi suprinzator de modeste.

Cine vrea sa-si faca o idee despre gusturile si standardul de viata ale oamenilor instariti din Moscova ii poate gasi cu usurinta in anumite locuri. De pilda in barul Tatler de la parterul pretentionsului hotel Raddison Royal, in care s-a transfigurat recent legendarul Hotel stalinist Ucraina.

Densitate mare de bogatasi e de gasit si la cate un cocktail simandicos organizat de faimoase marci occidentale de bijuterii ori ceasuri. Foarte mandri de statutul lor, invitatii au teorii indraznete despre fapta si rasplata.

De oameni cu stare dai si la Royal Yacht Club. Membrii clubului detin ambarcatiuni cu valoare medie de 800.000 de euro si, fata de anul trecut, in vara abia incheiata Marina s-a aglomerat simtitor.

Cererea pentru produse de lux este in crestere si in domeniul imobiliar. O dovedeste un complex de locuinte rasarit in centrul Moscovei. Aici prind contur 31 de apartamente de lux, cu un pret de 20.000 de dolari pe metrul patrat. Plus 3 penthouse-uri de cate 500 de metri patrati si alti 300 de metri de terasa.

E limpede, discretia nu e chiar punctul forte al miliardarilor rusi. Pe alte meleaguri, unii bogatasi duc un trai de-a dreptul modest, dupa cum reiese dintr-un fascinant articol publicat de revista Forbes. De pilda, Warren Buffet, miliardar si mare filantrop, inca locuieste in casa cu cinci camere pe care si-a cumparat-o in 1957 in Omaha cu 31.000 de dolari.

Cu toate ca si-ar permite sa ajunga cu elicopterul la intilnirile de afaceri, altii prefera bicicleta ori transportul in comun. Iar Ingvar Kamprad, fondatorul gigantului Ikea, conduce aceeasi masina Volvo de 10 ani.

Cel mai bogat om al lumii, mexicanul Carlos Slim, n-are nici iaht, nici avion si traieste de 40 de ani in aceeasi casa. Asta desi cele 60 de miliarde din cont i-ar permite sa cheltuiasca in fiecare minut 1.100 de dolari in urmatorii 100 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO