Rusia continuă avansul în Donbas, în contextul anunţului SUA privind autorizarea utilizării rachetelor pentru Ucraina
Trupele ruse au continuat luni să înainteze în estul Ucrainei, capturând satul Novooleksiivka situat la sud de oraşul Pokrovsk, nod logistic cheie pentru forţele ucrainene care întâmpină dificultăţi crescânde pe câmpul de luptă, relatează EFE şi AFP.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, Novooleksiivka a fost cucerit de unităţi ale grupului de forţe Ţentr (Centru), care în ultimele zile au cucerit şi satele Stepanivka, Leninske şi Makarivka, toate în Doneţk.
Cucerirea Novooleksiivka, situat la numai 15 km sud de Pokrovsk, unde locuiau puţin peste 150 de persoane înainte de război, a fost confirmată şi de platforma ucraineană de analiză a evoluţiilor de pe front DeepState.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Potrivit surselor militare britanice, Moscova a reuşit să recucerească aproximativ 1.500 de kilometri pătraţi în Donbas în ultimele două luni, dar a plătit un preţ ridicat în vieţi omeneşti, suferind o medie de 1.500 de pierderi pe zi în luna octombrie.
Situaţia de pe linia frontului rămâne dificilă, luptele continuând în regiunile Harkov, Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie, Herson (sud), precum şi în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Inamicul încearcă să atace din diferite direcţii, a transmis luni canalul de televiziune ucrainean Kanal 24, citând surse ale armatei Kievului.
Avansul rusesc intervine pe fondul informaţiilor publicate de media occidentale potrivit cărora SUA au autorizat Kievul să atace cu arme cu rază lungă de acţiune ţinte de pe teritoriul Rusiei, concret în regiunea de frontiera Kursk, unde Moscova a concentrat circa 50.000 de trupe, între care mai multe mii de soldaţi nord-coreeni pentru a respinge forţele ucrainene.
Kremlinul a acuzat luni Washingtonul că, prin decizia sa, a turnat "gaz pe foc" în războiul din Ucraina.
"Este evident că administraţia SUA, pe ultima sută de metri a mandatului, intenţionează să continue să toarne gaz pe foc şi să escaladeze în continuare tensiunea din jurul acestui conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a subliniat că, dacă se confirmă că Occidentul a dat undă verde Kievului, aceasta va însemna "calitativ, o nouă fază de tensiune şi o nouă situaţie privind implicarea SUA" în acest conflict.