Rusia continua amenintarile: "Nu vom permite ca Marea Neagra sa devina un lac NATO"
Rusia va raspunde in mod adecvat la posibilele amenintari ale NATO in Marea Neagra si nu va permite ca aceasta sa devina un “lac NATO”, a declarat reprezentantul permanent al Moscovei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko.
“NATO incearca astazi sa transfere schemele de confruntare in Marea Neagra”, a declarat diplomatul rus, relateaza Agerpres, citand Interfax.
Comentand cu privire la recentele declaratii ale presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ca nu trebuie permis ca Marea Neagra sa se transforme intr-un “lac rusesc”, Aleksandr Grusko a afirmat ca “Alianta Nord-Atlantica intelege foarte bine ca Marea Neagra nu va deveni niciodata “un lac NATO”“.
“Vom lua toate masurile necesare pentru a neutraliza posibilele amenintari si incercari de a exercita presiuni militare la adresa Rusiei din directia sudica”, a avertizat diplomatul rus.
Potrivit lui Grusko, “tendinta spre deteriorare a relatiilor intre Rusia si NATO” nu s-a epuizat inca. Alianta continua politica de descurajare a Rusiei, in ciuda apelurilor acesteia din urma la dialogul politic, sustine el.
“Nu vreau sa spun ca in relatiile noastre cu NATO e “razboi rece”, dar Alianta recurge la schemele de asigurare a securitatii din perioada “razboiului rece”“, a declarat el, adaugand ca “aceasta trezeste ingrijorarea pentru ca astazi este vorba nu doar despre politica, ci si de constructie militara”.
In opinia sa, politica ia forme concrete in masuri de genul celor care sunt acum puse in practica de SUA si de aliatii lor din Europa de Est, o aluzie la prezenta, prin rotatie, a trupelor NATO in Est si la posibilitatea cresterii acestei prezente. NATO va aborda subiectul desfasurarii de forte suplimentare in Europa de Est, cu prilejul summitului Aliantei din iulie, de la Varsovia.
Referitor la evolutii, diplomatul rus a afirmat ca “nu exista semne ca tarile NATO ar fi pregatite sa isi revizuiasca politica actuala” fata de Rusia, accentuand in acest context importanta Actului fondator Rusia-NATO pe care Moscova il percepe la ora actuala ca pe unul dintre putinii factori care impiedica consolidarea militara a Organizatiei in Est.
Rusia sustine ca desfasurarea unor forte ale NATO in apropierea granitelor sale ar incalca Actul Fondator NATO-Rusia din 1997.
Relatiile dintre NATO si Rusia traverseaza in prezent o criza fara precedent de la incheierea “razboiului rece”, dupa ce Alianta si-a suspendat cooperarea cu Rusia ca urmare a rolului acesteia in criza ucraineana.
Rusia a anexat in martie 2014 peninsula ucraineana Crimeea si acorda sprijin militar si cu trupe rebelilor separatisti din estul Ucrainei, scena unui conflict militar de peste doi ani intre armata Kievului si rebeli prorusi