Rusia a avertizat marți Occidentul că Moscova va fi foarte dură dacă SUA și Uniunea Europeană vor confisca active rusești în valoare de sute de miliarde de dolari.
După ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și Ministerul de Finanțe al Rusiei, blocând active rusești suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari în Occident, scrie Reuters.
Uniunea Europeană a adoptat luni o lege pentru a pune deoparte profiturile excepționale obținute din activele înghețate ale băncii centrale ruse, a anunțat luni UE, un prim pas concret către obiectivul blocului de a folosi banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
„Acesta este un furt: Este însușirea a ceva ce nu-ți aparține", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la radio Sputnik, potrivit TASS.
Zaharova a declarat că răspunsul Moscovei va fi "extrem de dur", deoarece Rusia a considerat că are de-a face, în esență, cu hoți.
„Având în vedere că țara noastră a calificat acest lucru drept furt, atitudinea va fi față de hoți", a spus Zakharova. „Nu ca niște manipulatori politici, nu ca niște tehnologiști supradotați, ci ca niște hoți".
Rusia a declarat că, dacă proprietatea sa este confiscată, atunci va confisca activele americane, europene și ale altor state ca răspuns.
UE vrea confiscarea a 15 miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei
Consiliul European a convenit, luni, asupra unui nou set de măsuri care să vizeze Rusia. Astfel, UE a propus un plan de confiscare a aproximativ 15 miliarde de euro din profiturile preconizate generate de activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei și de transferare a acestora în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
O analiză preliminară a dus la concluzia că Rusia a lovit, săptămâna trecută, Kievul cu racheta hipersonică Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în războiul de aproape doi ani.
După ce Donald Trump a a spus că ar încuraja Rusia să atace aliaţii europeni dacă nu îndeplinesc obiectivele de contribuţie la bugetul NATO, mai mulţi foşti consilieri ai acestuia au lansat un avertisment șocant.
Franța, Germania și Polonia au convenit, luni, că vor securiza Europa și că vor sprijini mai mult Ucraina, în contextul în care cresc temerile că Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă și ar permite Rusiei să-și extindă agresiunea pe continent.
Fostul președinte al Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin, după ce acesta a încercat să folosească istoria pentru a justifica invazia în Ucraina.
Premierul maghiar Viktor Orban consideră că Ucraina ar trebui să rămână o „zonă tampon” între Rusia și Occident, care ar oferi anumite garanții de securitate, dar nu ar admite țara lui Zelenski ca membru al UE sau NATO.
În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu
Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.
Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.