Rusia anunță retragerea trupelor de la granița cu Ucraina până la 1 mai
Ministrul rus al apărării a declarat joi că au fost finalizate exerciții militare masive lângă granița cu Ucraina și că a ordonat trupelor să revină la bazele lor permanente până la 1 mai, potrivit presei de stat, scrie Axios.
Zeci de mii de soldați și echipamente militare au fost mutate la granița estului Ucrainei și teritoriul anexat al Crimeei în ultima lună, provocând temeri cu privire la o posibilă invazie rusă.
''Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest'', frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Şoigu a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluţii ''nefavorabile'' a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.
Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră
Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, relatează Reuters, citând Interfax, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a sosit joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciţii, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre, indică într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Exerciţiile, la care participă inclusiv forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi din Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanţă de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a comunicat că poligonul Opuk va găzdui partea principală a manevrelor trupelor din Districtul militar Sud şi ale Forţelor aeropurtate din Rusia.
În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale, se menţionează în comunicatul Ministerului Apărării, citat de Interfax.
Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marţi la exerciţii în Marea Neagră, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Rusia şi Ucraina vecină.
Rusia a limitat între 20 şi 24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept 'zonă periculoasă pentru traficul aerian'.
Conform coordonatelor transmise NOTAM (aviz către navigatori), spaţiul aerian din partea de sud a Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, precum şi o parte a apelor internaţionale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricţie de zbor până la o altitudine de 19.000 de metri, conform Interfax.
Mai înainte, Moscova anunţase restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie - 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.
Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.
La rândul său, NATO a calificat drept 'nejustificată' intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru exerciţii militare, în ceea ce Alianţa consideră a fi 'un model mai larg de comportament destabilizator' rusesc în regiune.
Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării: ”Situația este îngrijorătoare”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia ”îngrijorătoare” provocată de conflictele diplomatice ale Rusiei cu Cehia și Ucraina.
”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte importante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate. Cunoaștem foarte bine situația din teren. Tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați.” - a spus șeful statului.
În aceste condiții, va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre.
"Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază", a declarat joi şeful statului.