Europa se pregateste de o noua criza energetica dupa ce Rusia a pus mana pe robinet. Reactia Statelor Unite
Rusia a oprit gazul pentru Ucraina, iar Europa se pregateste de o noua criza energetica. Negocierile dintre Moscova si Kiev se tin de doua zile, dar in zadar. SUA au indemnat Rusia sa reia negocierile cu Ucraina.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Astfel, oficialii rusi au luat aceasta decizie din cauza datoriei uriase pe care Kievul o are catre Gazprom. In schimb, compania ruseasca a dat asigurari ca va continua livrarile de gaz catre Europa.
De asemenea, Rusia si-a pus in practica amenintarea si a introdus un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina.
Cititi in acest articol:
-► Gazprom a anuntat introducerea sistemului prepaid pentru facturile de gaze ale Ucrainei
-► Victor Ponta: Romania nu are probleme pe sase luni
Cronologia evenimentelor:
ora 21:14
Statele Unite indeamna Rusia sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor, in contextul in care Moscova a sistat luni livrarile de gaze, relateaza AFP.
Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, dupa esecul negocierilor si din cauza restantelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari.
"Uniunea Europeana a prezentat un compromis rezonabil. (...) Cerem Rusiei sa reinitieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.
ora 19:00
Deocamdata, Romania nu este afectata direct pentru ca are destule gaze cat sa suporte pana la iarna lipsa hidrocarburilor rusesti. "Dar, vom avea efecte indirecte", sustin analistii financiari care vad cresteri de preturi de cel putin 5 procente pentru 60 la suta din tot ce consumam.
Pentru a treia oara in ultimii 10 ani, Rusia inchide robinetul cu gaze la granita cu Ucraina.
"Naftogaz primeste gaz pentru volumele pe care le plateste. Nimic nu a fost platit, prin urmare nimic nu va fi livrat", a comunicat Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al Gazprom.
"Ucrainenii nu vor oferi pe tava 5 miliarde de dolari pe an pentru ca Rusia sa-i cheltuiasca pe armament, tancuri si avioane cu care sa bombardeze Ucraina", a replicat Arseni Yateniuk, premierul Ucrainei.
Dupa discutii incordate si declaratii date cu dintii stransi, oficialii ucraineni au reclamat Gazprom la Curtea de arbitraj international, pe motiv ca nu respecta contractul incheiat. Imediat si Gazprom i-a dat in judecata pentru acelasi motiv. Autoritatile de la noi sustin ca Europa a prevazut aceasta criza, si ca este mai degraba una politica.
"Suntem pregatiti, avem un plan pentru cea mai dificila situatie care ar putea sa apara. Ajutam producatorii sa sape noi sonde in zacamintele existente tocmai datorita faptului ca ne dorim o productie la maximum", spune Razvan Nicolescu, ministrul Energiei.
"Daca se intinde criza mai mult de 6 luni, bineinteles ca atunci lucrurile se complica, dar sa speram ca nu va fi cazul", a comentat si Ponta.
Cu alte cuvinte, problemele vor aparea in plina iarna, pentru ca acum ne ajung rezervele si productia. Totusi dupa trei saptamani in care nu vor curge gaze spre Europa, decat prin conductele din Marea Baltica si Belarus, analistii de la Moody's prevad o crestere cu cel putin 5% a preturilor pentru tot ce importam din Uniunea Europeana - adica 60% din consumul actual al Romanilor.
ora 13.00 Rusia a "redus la zero" livrarile de gaze catre Ucraina
Rusia a "redus la zero" livrarile de gaze catre Ucraina, luni dimineata, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurand ca in pofida acestei intreruperi a aprovizionarii, Ucraina va continua sa asigure un tranzit fiabil catre Europa, relateaza AFP. "Am fost informati ca livrarile de gaze catre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decat pentru tranzitul catre tarile europene", a declarat ministrul. Ucraina va "asigura tranzituri fiabile ale gazelor catre Europa", a adaugat el.
ora 12.40 BBC News scrie ca gigantul rusesc Gazprom a "oprit" livrarile de gaze catre Ucraina din cauza datoriilor, insa "nu exista confirmare oficiala ca aprovizionarile ar fi fost stopate". De asemenea, conform sursei citate, Gazprom va continua sa furnizeze gaze catre Europa "la capacitate maxima".
ora 12.00 Ponta: Romania nu are probleme pe sase luni
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in debutul sedintei BPN al PSD, ca situatia in regiune se deterioreaza si ca se opresc gazele, el aratand ca a discutat dimineata cu ministrul Energiei si Romania are rezerve necesare astfel incat pe termen scurt, respectiv sase luni, nu sunt probleme. ”Ne intereseaza pentru ca suntem partidul de guvernamant si avem obligatia guvernarii. Vedeti ca situatia in regiune se deterioreaza, se opresc gaze. Azi de dimineata am stat cu ministrul Energiei si vreau sa dau un semnal de acum, imediat, ca pentru Romania pe termen scurt, sase luni, nu e niciun fel de problema, avem rezervele necesare”, a spus Ponta.
El a aratat ca cel mai important lucru in acest moment este ca in toata scena politica sa existe stabilitate si predictibiliate.
”Principala responsabilitate privind stabilitatea se indreapta catre noi ca fiind partidul cel mai mare din coalitia de guvernare. Vreau sa va rog pe toti in toate structurile pe care le reprezentati - Parlament, structuri locale, Guvern - sa dati acelasi mesaj ca e o perioada in care Romania are nevoie mai mult decat orice de seriozitate si stabilitate”, a mai spus Ponta.
UPDATE ORA 11:40 Guvernul da asigurari ca populatia Romaniei nu va fi afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat avem suficiente gaze inmagazinate, o capacitate adecvata de extractie, iar, la ora actuala, productia depaseste consumul.
"Am avut in aceasta dimineata, impreuna cu operatorul de transport gaze naturale Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, potrivit unui comunicat. Citeste mai multe despre actiunile Guvernului Romaniei in contextul problemelor in alimentarea cu gaze rusesti a Ucrainei, aici.
UDPATE ORA 10:00 Gazprom anunta intr-un comunicat publicat pe site-ul companiei ca a facut apel la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comert din Stockholm pentru a-si rezolva diferendul cu Ucraina pe tema gazelor. Gazprom a dat in judecata la Stockholm compania ucraineana Naftogaz pentru a recupera datorii de 4.5 miliarrde de dolari, in virtutea contractului semnat pe 19 ianuarie 2009 si valabil pana in 2019.
Gazprom a lamurit in acelasi comunicat si problema livrarilor de gaze prin Ucraina catre tarile UE: “Naftogaz trebuie sa asigure tranzitarea gazelor naturale catre terte parti conform contractului”. Compania rusa mai spune ca a anuntat deja Comisia Europeana asupra riscului ca Naftogaz sa deturneze o parte din gazele destinate Europei care tranziteaza Ucraina, desi Gazprom da asigurari ca face toate eforturile posibile “pentru a preveni orice intreruperi in livrarea gazelor catre clientii sai europeni”
UPDATE ORA 9:15 Potrivit agentiei oficiale de stiri ruse Ria Novosti, Gazprom a anuntat introducerea sistemului prepaid pentru facturile de gaze ale Ucrainei. “Decizia a fost luata din cauza neplatii cronice a datoriilor Naftogaz Ucraina”, a anuntat Gazprom intr-un comunicat oficial. “Datoriile companiei ucrainene sunt de 4.458 de miliarde de dolari” Incepand de la ora 10:00 a zilei de azi (9:00, ora Romaniei), Ucraina va trebui sa plateasca in avans pentru orice livrare de gaz de la Gazprom.
Citeste si: Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. Infografic interactiv
Ultimatumul dat de Rusia duminica seara vine dupa esecul negocierilor mediate de europeni cu privire la pretul gazelor. Decizia Gazprom ameninta sa perturbe aprovizionarea cu gaze a Europei, intrucat jumatate din totalul importurilor europene traverseaza teritoriul ucrainean. O astfel de situatie ar adanci si mai mult ruptura Rusia-Occident pe tema crizei din Ucraina.
Secretarul general al NATO a declarat ca Rusia vede alianta ca pe un adversar. Intr-un interviu pentru o publicatie spaniola, Rasmussen a anuntat, de asemenea, ca NATO pregateste masuri pentru apararea Ucrainei.
La randul lor, Statele Unite strang sprijin pentru Kiev printre statele din zona. Serbia a fost indemnata sa isi afirme clar apartenenta la tabara pro-ucraineana, in contextul unei vizite in aceasta tara a ministrului rus de externe.