Rusia, acuzată că ar fi dezvoltat o nouă armă cibernetică
Rusia a dezvoltat și a folosit un program conceput pentru atacarea infrastructurii energetice din alte ţări, relatează Forbes.
Concluzia reiese dintr-un raport conceput de firma de cercetare în securitate, FireEye, care a investigat mai multe atacuri efectuate în 2017.
În august 2017, de exemplu, hackerii ruşi au atacat o rafinărie, sabotându-i operaţiunile şi cauzând o explozie. Atacul fiind făcut cu ajutorul unui malware denumit "Triton" - un malware este un program menit să atace calculatoarele, serverele sau reţelele de calculatoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Forbes, "Triton" ar fi fost special conceput pentru a ataca sistemele de control industrial fabricate de Schneider Electric, ale cărui tehnologii sunt utilizate în 18.000 de centrale din lume. Tehnologiile de control industrial Schneider Electric sunt prezente inclusiv în România.
"Informaţiile FireEye apreciază cu mare încredere că activitatea de intruziune care a dus la desfăşurarea TRITON a fost suținută de Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică în Chimie şi Mecanică, un institutul de cercetare tehnic controlat de stat şi localizat în Moscova", a precizat FireEye, în comunicatul său.
Foto: Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică în Chimie şi Mecanică din Moscova
"Tiparul de comportament observat este compatibil cu fusul orar al Moscovei", a mai precizat FireEye, adăugând că: "Institutul colaborează în mod oficial cu alte organizaţii naţionale de dezvoltare tehnologică, inclusiv Institutul de Fizică şi Tehnologie din Mosova (PsyTech), care este specializat în fizică, cibernetică, ştiinţă, chimie şi biologie".
Atacul din august asupra centralelor Arabiei Saudite nu a fost, însă, singular, el fiind doar ultimul dintr-o serie mai lungă. Iar în ianuarie 2017, şi Compania Naţională de Industrializare a suferit un atac cibernetic.
Acesta este doar cel mai recent caz în care Rusia este acuzată de atacuri cibernetice. Pe parcursul lunilor trecute, Marea Britanie şi Statele Unite au acuzat Rusia de atacuri cibernetice asupra unor afaceri şi asupra unor elemente de infrastructură (reţeaua electrică şu centrale electrice).
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: , FireEye, Forbes
Etichete: Rusia, atac cibernetic, centrala, malware,
Dată publicare:
24-10-2018 15:01