Mesajul lui Putin pentru Trump: "A mâncat vulturul toate măslinele?"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 09:42
Categorie: Stiri externe

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al lui Donald Trump, l-a anunţat personal pe Vladimir Putin că Statele Unite se retrag din "Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare". Urmează doar ca Washingtonul să transmită notificarea oficială.

Rusia a calificat decizia Washingtonului ca fiind "periculoasă" şi şi-a rezervat dreptul de a oferi un răspuns pe măsură. Iar Germania le-a cerut americanilor să nu ia decizii în privinţa acestui acord sensibil fără să se consulte cu partenerii europeni.

Foto: Diplomații americani în cadrul întrevederii de la Mosova

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a discutat o oră și jumătate cu Vladimir Putin pe subiecte spinoase: "Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare", situația din Siria și implicarea Rusiei în alegerile americane.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Dacă îmi amintesc bine, pe stema Statelor Unite apare un vultur care ține într-o gheară 13 săgeți și în cealaltă o ramură de măslin și 13 măsline. Vă întreb: a mâncat vulturul toate măslinele și au rămas numai săgețile?"

Foto: Vladimir Putin în cadrul întrevederii de la Mosova

John Bolton, consilierul lui Donald Trump: "Sper să am răspunsuri pentru dv, dar măsline nu am adus."

Discuțiile au fost "cuprinzătoare și productive", însă nu s-a ajuns la nicio înțelegere privind tratatul semnat în 1987, care a eliminat din arsenalul celor două mari puteri rachetele de croazieră cu rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Prin urmare, John Bolton a anunțat că Statele Unite urmează să trimită o notificare oficială privind retragerea din acord.

Trump îi acuză pe ruși de încălcarea tratatului, fapt negat de Kremlin. Președintele american este, în același, timp nemulțumit că Beijingul, o altă mare putere cu arsenal însemnat, nu a aderat la tratat.

Această chestiune și alte subiecte vor fi discutate de Trump și Putin personal pe 11 noiembrie. Cei doi ar urma să se întâlnească la Paris, la inițiativa președintelui rus, iar pregătirile au început deja. Cei doi lideri participă la comemorările prilejuite de împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO