Rusia a trimis nave militare in largul Siriei, semn ca se opune unei interventii occidentale


Ultimul update: Marti 21 Mai 2013 06:55
Data publicarii: Sambata 18 Mai 2013 09:30
Categorie: Stiri externe
nava de razboi

Rusia a trimis cel putin 12 nave militare in largul Siriei, in apropierea bazei navale ruse de la Tartus, o atitudine agresiva care se vrea a fi un semnal adresat Occidentului si Israelului de a nu interveni in conflictul sirian.

Agentia oficiala siriana SANA a anuntat ca ultimele cinci nave din cele 12 au trecut joi prin Canalul Suez, intrand in Marea Mediterana si indreptandu-se spre coastele Siriei.

Fortele Navale ruse au comunicat ca este prima data in ultimele decenii cand nave militare ruse sunt trimise din Oceanul Pacific in Marea Mediterana, scrie Mediafax.

Conform publicatiei americane Wal Street Journal, Rusia are cel putin 12 nave militare de patrulare in largul Siriei.

In plus, surse citate de New York Times au dezvaluit ca Rusia a trimis Siriei rachete navale de croaziera de tip Iahont, pe care regimul Bashar al-Assad le-ar putea utiliza in cazul in care Statele Unite, alte tari occidentale, Turcia sau Israelul ar incerca sa ajute insurgentii sirieni prin instituirea unei blocade navale in largul Siriei.

"Este vorba de o demonstratie de forta. Rusii vor sa demonstreze ca sunt determinati sa isi protejeze interesele strategice", afirma un oficial din cadrul Pentagonului.

Statele Unite si alte tari occidentale nu au exclus posibilitatea unei eventuale interventii militare in Siria, tara care se confrunta, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei.

Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor, de aproximativ 95.000 de morti. Israelul a efectuat deja raiduri aeriene in Siria si a avertizat ca ar putea efectua noi atacuri pentru blocarea transporturilor de armament spre miscarea Hezbollah, activa in sudul Libanului.

Rusia detine, din 1971, o baza navala in portul sirian Tartus. Este vorba de ultima baza militara pe care Rusia o are in afara spatiului fostei Uniuni Sovietice.

Baza de la Tartus, unde exista inca personal militar rus, are rolul de intretinere, in caz de necesitate, a navelor militare ruse din Marea Mediterana, care nu ar mai fi nevoite sa traverseze Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge in Marea Neagra si in Rusia.


 

Sursa: Mediafax

Oficial american: Armele chimice au fost utilizate de cel putin doua ori in conflictul sirian
Mai multe rachete au fost lansate din Siria spre teritoriul Israelului
VIDEO PROTVPLUS.RO