Rusia a oprit cooperarea cu SUA in domeniul armelor cu plutoniu. Acordul se reia doar daca scutul de la Deveselu e desfiintat

rachete nucleare rusesti

Kremlinul a suspendat acordul cu SUA asupra plutoniului cu destinatie militara.

Camera inferioara a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri decretul semnat de presedintele rus Vladimir Putin privind suspendarea acordului cu SUA asupra plutoniului cu destinatie militara, au informat agentiile de presa ruse. Suspendarea a fost aprobata de 445 din cei 450 deputati din Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus.

Vladimir Putin a trimis pe 3 octombrie spre aprobare Dumei de Stalegea prin care suspenda acordul Rusia - SUA privind eliminarea surplusurilor de plutoniu, conditionand reluarea sa de retragerea infrastructurii si trupelor americane din Europa de Est, inclusiv Romania. Semnat in anul 2000, acest tratat viza eliminarea plutoniului utilizat la producerea de arme nucleare, care urma sa fie transformat in combustibil pentru centralele atomice.

Fiecare dintre cele doua state isi asuma reconvertirea a 34 de tone de plutoniu cu destinatie militara – o cantitate care, potrivit textului tratatului, este suficienta pentru producerea a 17.000 de arme nucleare. Desi semnat acum 16 ani, acordul nu a fost pus in aplicare niciodata.

Kremlinul conditioneaza relarea acordului de ridicarea sanctiunilor impuse tarii sale urmata de plata unor compensatii corespunzatoare, de anularea Legii Magnitki si, mai important pentru noi, de reucerea „infrastructurii militare si a numarului de soldati americani din tarile NATO care s-au alaturat Aliantei dupa 1 septembrie 2000” - data la care a fost semnat acordul privind plutoniul. Mai precis, este vorba despre Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria si despre instalatii militare ca sistemul de aparare anti-racheta de la Deveselu.

Citește și
semn de pericol nuclear pe un gard
Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara "murdara"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In preambulul legii semnate de Putin se precizeaza ca „sub pretextul crizei din Ucraina a existat o consolidare a prezentei militare NATO in Europa de Est, inclusiv in Statele care au intrat in Alianta dupa 2000” . In documentul oficial se vorbeste despre centrele de comanda si control ale NATO, inclusiv cel din Romania, care a fost activat pe 1 septembrie 2015.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Americanii sunt foarte ingrijorati. Zeci de arme nucleare ale SUA, aflate in Turcia, risca sa cada in mana
Americanii sunt foarte ingrijorati. Zeci de arme nucleare ale SUA, aflate in Turcia, risca sa cada in mana "teroristilor"

Zeci de arme nucleare americane stocate in baza aeriana de la Incirlik, in Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, risca sa cada in mana "teroristilor sau altor forte ostile", avertizeaza un raport publicat luni, relateaza AFP, citat de News.ro.

Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara
Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara "murdara"

Cele mai mari temeri privind Statul Islamic ar putea deveni realitate, daca se dovedeste ca teroristii au pus mana pe o valiza plina cu material radioactiv disparuta acum cateva luni.

Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene.
Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene. "Este o poveste de groaza"

Exercitiile militare ale Kremlinului starnesc panica in Alianta Nord-Atlantica, in conditiile in care Rusia ia in calcul folosirea arsenalului sau nuclear.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.