Rusia a notificat Bulgaria. Ce se întâmplă pe Marea Neagră
Flota rusă a Mării Negre a notificat guvernul de la Sofia că prelungeşte până pe 19 august manevrele navale care se desfăşoară parţial şi în zona economică exclusivă a Bulgariei, au declarat pentru EFE surse din Ministerul bulgar al Apărării.
Rusia notificase deja Bulgaria pe 27 iulie asupra stabilirii unei zone de alertă temporară în Marea Neagră, care include şi o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei, întrucât forţele navele ruse urmau să desfăşoare în acel perimetru exerciţii cu trageri de artilerie şi rachete. Exerciţiile urmau să se încheie pe 7 august, dar au fost acum prelungite.
Ministerul bulgar al Apărării a precizat că nu există motive de îngrijorare, întrucât manevrele navale ruseşti se desfăşoare departe de apele teritoriale ale Bulgariei. Totuşi, "deşi aceste acţiuni nu reprezintă o încălcare formală a normelor legale internaţionale, ele nu sunt considerate bune practici", a menţionat acelaşi minister.
Dar zona de alertă temporară stabilită de Rusia implică de facto o blocadă navală asupra a trei pătrimi din zona economică exclusivă a Bulgariei, care, conform dreptului maritim internaţional, se poate extinde până la 200 de mile nautice dincolo de limita apelor teritoriale.
"Ceea ce face Rusia are ca obiectiv blocarea liberei navigaţii pe Marea Neagră, care este reglementată de tratate internaţionale pe care Rusia nu le respectă", a declarat miercuri ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, într-un interviu acordat ediţiei în limba bulgară a postului Euronews, potrivit Agerpres.
Adjunctul său, Atanas Zaprianov, estimase anterior că aceste manevre fac parte din încercările Rusiei de a bloca exporturile de cereale ucrainene, după retragerea Moscovei din înţelegerea care garanta un coridor navigabil sigur pentru aceste exporturi.
Într-o reacţie faţă de respectivele exerciţii, NATO a semnalat că "noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în interiorul zonei economice exclusive a Bulgariei, creează noi riscuri de erori de calcul şi de escaladare, precum şi noi obstacole pentru activitatea de navigaţie".