Atacul de la Fort Hood. Motivul banal pentru care caporalul "instabil psihologic" a ucis 3 militari

Ultima actualizare: 07-04-2014 07:07
Fort Hood

O "altercatie" cu alti militari ar fi declansat atacul armat de la Fort Hood, din Texas. In acest tragic incident, un caporal considerat "instabil psihologic" a ucis 3 militari si a ranit alti 16 inainte de a se sinucide.

Anchetatorii examinau joi personalitatea atacatorului Ivan Lopez, un veteran in varsta de 34 de ani care a servit in Irak si nu a avut antecedente, pentru a incerca sa inteleaga cum a fost posibila producerea unui nou atac armat in aceasta baza.

"Se pare ca a avut loc o altercatie verbala cu alti militari", a afirmat joi dupa-miaza generalul Mark Milley, comandantul bazei Fort Hood. "Nu exista indicii ca el ar fi luat la tinta anumite persoane", a recunoscut el in cadrul unei conferinte de presa.

Dupa peste 24 de ore de la comiterea faptelor, mobilul declansarii atacului armat ramane un mister, insa anchetatorii dispun de "indicii puternice in dosarul sau medical, care evoca o stare instabila pe plan psihiatric sau psihologic", potrivit generalului Milley. "Credem ca acesta este factorul fundamental", a spus el.

Cine este caporal considerat "instabil psihologic"

Originar din Puerto Rico, Ivan Lopez a petrecut 9 ani in Garda Nationala, dupa care s-a angajat in 2010 in serviciul activ al US Army. Pe vremea cand se afla in serviciu in Garda Nationala, el a fost in misiune timp de un an in Sinai, in Egipt, potrivit sefului Statului Major al US Army, generalul Ray Odierno. El a fost mobilizat apoi in Irak, la sfarsitul anului 2011, in ultimele patru luni ale prezentei militare americane in aceasta tara. El a fost sofer de camion intr-o perioada in care armata era ocupata in principal cu operatiunile de retragere.

"Dosarul sau nu aduce la cunostinta nicio rana, nicio implicare directa intr-o lupta", potrivit secretarului Armatei Terestre, John McHugh. Atacatorul ar fi prezentat simptome de sindrom posttraumatic, o problema des intalnita in fortele americane. Insa el nu a fost diagnosticat oficial. Totusi, Ivan Lopez urma tratament pentru diverse "probleme mentale, mergand de la depresie pana la anxietate si tulburari de somn", a confirmat John McHugh, potrivit caruia atacatorul a fost consultat luna trecuta de un psihiatru. Generalul Milley s-a ferit insa sa traga o concluzie finala. "Vom lua in calcul toti factorii posibili, situatia sa financiara, starea de sanatate, relatiile personale si conjugale, probleme de sanatate in familie", a subliniat el.

Aceasta drama a trezit amintiri dureroase pentru zecile de mii de militari de la Fort Hood, deja indoliati de moartea a 13 persoane in noiembrie 2009, cand psihiatrul militar Nidal Hassan a deschis focul prezentandu-se drept un "soldat al lui Allah". Potrivit generalului Milley, Ivan Lopez nu ar avea nicio legatura cu vreo organizatie terorista. Noua tragedie readuce in prim plan problema securitatii in bazele militare dupa atacurile armate de la Hort Hood, in 2009, si Navy Yard, un complex din Washington al Marinei, in septembrie 2013.

Psihiatrul care l-a examinat luna trecuta a considerat ca Lopez ar putea prezenta vreo amenintare pentru el sau pentru ceilalti, potrivit lui John McHugh. El traia in afara bazei si avea dreptul sa detina o arma. Pistolul pe care l-a folosit miercuri a fost cumparat recent. Lopez era obligat sa-l declare si sa obtina o autorizatie pentru a-l aduce in baza, ceea ce nu a facut.

Insa generalul Odierno este convins ca masurile luate dupa incidentul din 2009 au fost de ajutor. "Procedurile de alerta aflate in vigoare si antrenarea fortei de reactie au contribuit la evitarea unei situatii care ar fi putut fi mai grava", a afirmat el.

Seful Pentagonului, Chuck Hagel, a admis joi, la Honolulu, in Hawaii, unde efectueaza o vizita, ca exista o "bresa" in sistemul american al apararii. "Cu siguranta avem o bresa", a spus el, cerand timp pentru ca anchetatorii sa-si efectueze lucrul.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a anuntat pe Twitter ca a dispus coborarea in berna a steagului american de pe Capitoliu in semn de omagiu pentru victimele atacului armat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO