Romania pe harta "afacerilor" de 3 miliarde de euro ale jihadistilor. Cum ajung in Occident operele de arta furate de ISIS
Pe piata operelor de arta din vestul Europei si din SUA ajung obiecte de patrimoniu furate din Irak si Siria de catre ISIS. Acestea ar ajunge, mai intai, in Turcia, de unde isi continua drumul spre vest prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
Opere de arta furate in teritoriile ocupate de gruparea jihadista Statul Islamic in Siria si Irak s-ar putea afla pe piata europeana, fiind traficate prin Turcia si apoi deseori prin Romania, Ungaria sau Bulgaria, a declarat pentru France Info Jean-Jacques Neuer, specialist in probleme juridice privind operele de arta.
"Exista efectiv un trafic care s-a dezvoltat prin Turcia, avand deseori ca poarta de intrare Europa de Sud - Romania, Ungaria, Bulgaria: sunt gasite uneori pe piata opere care au fost furate si care iau apoi directia marilor orase europene - Zurich, Geneva, Paris, Londra, Munchen, apoi chiar directia SUA - Chicago, Los Angeles, New York", a detaliat Jean-Jacques Neuer, precizand totusi ca, in opinia sa, "este prea devreme sa se poata spune ca pe piata pot fi gasite in mod sistematic astfel de obiecte".
Insa casele de vanzare prestigioase si comerciantii de arta din intreaga lume "sunt extrem de constienti de ceea ce se intampla, de aceea sunt foarte vigilenti", a afirmat expertul, relateaza Agerpres.
El a reamintit ca ascunderea de opere de arta furate este pasibila de pedepse aspre, in special in SUA, "unde se considera chiar ca a permite ca aceste obiecte sa circule inseamna a sprijini terorismul".
Unele tari ale Uniunii Europene par a fi deja placi turnante ale acestui trafic provenit din Orientul Mijlociu, a confirmat Jean-Jacques Neuer, potrivit caruia "este extrem de probabil ca, din motive de legislatie, aceste obiecte sa fie stocate in Olanda sau in Belgia, deoarece legea privind ascunderea de obiecte furate este diferita de legile din celelalte tari europene".
ISIS poate conta pe circa 3 miliarde de dolari pe an datorita traficului de droguri, arme, opere de arta si contrabandei cu petrol, a afirmat in aceasta saptamana responsabilul italian pentru lupta antiterorista, relateaza AFP.
“Este vorba despre un trafic care necesita o retea vasta de complicitati externe, care interactioneaza cu economia asa-zisa reala prin intermediul paradisurilor fiscale si al retelelor de transfer de bani”, a afirmat Franco Roberti, procuror national antimafia si antiterorism.