România, criticată de europeni. Parlamentul European a votat Rezoluţia privind statul de drept în țara noastră
Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, prin care se declară "profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale” din țara noastră.
Potrivit Agerpres, documentul a fost adoptat cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri.
În text se afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.
Potrivit textului publicat pe site-ul Parlamentului European, Rezoluţia conţine 13 puncte prin care eurodeputaţii se declară profund îngrijoraţi de modificarea legilor justiţiei, cere Guvernului să respecte recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO, dar condamnă şi intervenţia "violentă şi disproporţionată" a poliţiei la protestul din 10 august.
Textul rezoluției poate fi citit integral AICI!
În plus, rezoluţia "invită autorităţile române să instituie garanţii prin care să asigure o bază transparentă şi legală pentru orice tip de cooperare instituţională şi să evite orice ingerinţă care dereglează mecanismele de verificare şi de echilibrare" şi "solicită întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii".
Eurodeputaţii "îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia" şi "să aplice strategia naţională anticorupţie" şi "recomandă cu fermitate reconsiderarea legislaţiei privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul său de a avea un efect de intimidare asupra societăţii civile, precum şi în contradicţie cu principiul libertăţii de asociere şi dreptul la viaţă privată şi de a o alinia pe deplin" cadrului UE.
Nu în ultimul rând, eurodeputaţii "îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar".
De asemenea, legislativul comunitar "îndeamnă la purtarea unui dialog constant cu societatea civilă şi subliniază că trebuie abordate chestiunile menţionate mai sus pe baza unui proces transparent şi incluziv" şi "încurajează solicitarea din proprie iniţiativă a avizelor Comisiei de la Veneţia cu privire la măsurile legislative în cauză înainte de aprobarea lor definitivă".
Comisia Europeană va prezenta după-amiază şi raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cunoscut drept MCV.
Dăncilă: ”Vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni”
La dezbaterea din octombrie din plenul PE, a participat şi premierul Viorica Dăncilă, care a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.
”Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România: pentru MCV, pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice discuţie”, a afirmat Viorica Dăncilă.
În finalul dezbaterii din Parlamentul European, premierul a acuzat dezinformările privind situaţia din România şi a susţinut că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.
Critici la adresa Guvernului României
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat criticile aduse Guvernului român, spunând că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi că situaţia din România s-a deteriorat.
El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. "Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia", a afirmat Timmermans.
De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.
În finalul dezbaterii, Timmermans a spus că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi, pe ultima sută de metri a acestui maraton, riscă să nu treacă linia de sosire, el cerând autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene. "Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios", a avertizat oficialul european.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: romania, proteste, guvern, parlamentul european, viorica dancila, rezolutie,
Dată publicare:
13-11-2018 07:16