Filmul dezbaterii din Parlamentul European. Oficialii Uniunii au avertizat România că ar putea fi sancționată

Ultimul update: Miercuri 03 Octombrie 2018 19:18
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 18:27
Categorie: Politic

Situaţia din România provoacă mari îngrijorări printre liderii europeni, motiv pentru care premierul Dăncilă a fost chemată să dea explicaţii.

În plenul legislativului european, la Strasbourg, oficialii Uniunii au pus la îndoială modificările legislative din domeniul justiţiei. Ba mai mult, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a avertizat Bucureştiul că ar putea fi dispuse sancţiuni dure dacă lupta anti-corupție va continua să se deterioreze.

"Nu am venit aici să dau socoteală", a fost răspunsul Vioricai Dăncilă care şi-a lăudat propriul Guvern, de la tribuna Parlamentului European.

După repetate avertismente la adresa României, situaţia justiţiei de la noi a fost abordată pe larg în plenul Parlamentului European. Premierului Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei au fost chemaţi să dea unele explicaţii despre modificările celor 3 legi ale justiţiei, Codului penal şi Codului de procedură penală.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. Independența sistemului judiciar și capacitatea de a combate corupția sunt jaloane esențiale, însă lucrurile merg înapoi".

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: "Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi pentru că vă respect. Cer, însă, aceeaşi preţuire şi acelaşi respect pentru poporul român, pe care îl reprezint".

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "Dacă sunt adoptate fără corecții, aceste legi din domeniul penal vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției. Veți vedea și în noiembrie ce s-a scris în MCV, față de ianuarie 2018. Situația s-a deteriorat"

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: "În ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor?! În rapoartele MCV s-a vorbit mult depre instituţii, despre numirile de magistraţi, despre lupta anti-corupție. Este foarte bine, dar nu am văzut nimic depre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie".

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul Comisiei și vă spun că suntem gardienii Tratatelor și că ne luăm acest rol foarte în serios".

Dezbaterea s-a mutat apoi între europarlamentari, iar cei români şi-au prezentat argumentele în funcţie de partidul care i-a trimis la Bruxelles.

Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL: "Când infractorii fac legile, legile sunt bune pentru infractori, nu sunt bune pentru oameni"

Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar PSD: "Spre amara lor surpriză, în loc de ajutor, românii primesc apostrofări şi ameninţări, că dacă nu revin la sistemul odios de care încearcă să scape acum, vor fi penalizări".

Monica Macovei, europarlamentar: "România este fiecare om cinstit, oriunde s-ar afla în lume. Mulţi au plecat în lume tocmai din cauza corupţiei, dar vor acasă"

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: "Aş întreba Comisia Europeană, de ce în ultimii ani nu am avut niciun fel de analiză pe situaţia corupţiei din toate statele membre din UE?"

În scandalul dintre reprezentanţii României în Parlamentul European a intervenit şi un eurodeputat polonez din grupul popularilor.

Krzysztof Hetman, europarlamentar PPE din Polonia: "Nu vă îngrijorează faptul că aveți un Guvern care nu luptă suficient cu corupția, ci se luptă cu cei care se luptă cu corupția?"

Dan Nica de la PSD a încercat să-i dea replica folosind însă o cifră nesusţinuta de nicio statistică oficială.

Dan Nica, europarlamentar PSD: "Injustiţie pentru unul înseamnă injustiţie pentru toată lumea. Asta este deviza noastră. V-a spus cineva că, în ultimii 5 ani, 98% dintre cei trimişi în instanțe chipurile cu dosare de corupţie au fost achitaţi?!"

Potrivit Ministerului Public, datele din ultimii cinci ani arată cu totul altfel. Rata achitărilor a fost sub 15%, procente confirmate şi de oficiali ai inspecţiei judiciare.

După mai bine de o oră de discuţii despre justiţia din România, liderul liberalilor şi democraţilor din Parlamentul European i s-a adresat direct premierului Dăncilă.

Guy Verhofstadt, liderului grupului ALDE din PE: ''Permiteţi-mi să vă dau un sfat, doamnă prim-ministru: nu urmaţi exemplele proaste ungar şi polonez".

Şi a primit răspuns din România, de la Liviu Dragnea:

Liviu Dragnea: "Dacă vorbim despre urmele economice ale Poloniei şi Ungariei, nu am nici o problemă..."

O nouă dezbatere pe tema justiţiei din România ar putea avea loc la jumătatea lunii octombrie, tot în plenul Parlamentului European, când ar urma să fie invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Iar în noiembrie va fi votată şi o rezoluţie privind situaţia din România. Textul rezoluţiei va fi redactat de către comisia LIBE - în care luni seara prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat dur modificările aduse legilor Justiţiei de către PSD-ALDE.

Timmermans i-a avertizat pe oficialii români că, dacă nu vor ţine cont de recomandările din raportul MCV, cele ale Comisiei se la Veneţia şi GRECO, atunci Comisia nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român, dacă regulile sunt încălcate".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Secţia pentru procurori a CSM, reacție după declarațiile făcute de Dăncilă în PE
Secţia pentru procurori a CSM, reacție după declarațiile făcute de Dăncilă în PE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila si robotul
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate
Primul congres al Pro România, partidul condus de Ponta. Pe cine susţin la preşedinţie
Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea
Surse: Preşedintele va chema partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema legilor justiţiei
Iohannis, la Bruxelles: România va continua să promoveze activ şi responsabil cooperarea Europa-Asia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
Liviu Dragnea
O filială PSD cere în continuare demisia lui Dragnea. "Avem nevoie de un lider serios"
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
Turcan: PNL va demara procesul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului
Corina Crețu critică din nou Guvernul: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”
Băsescu: „Doamna” din Voluntari şi „Ţopul” din Teleorman - unul nenoroceşte o ţară, iar altul o capitală
Tăriceanu, despre remaniere: Am discutat cu Dragnea. ALDE nu remaniază pe nimeni