Timmermans, mesaj dur pentru Guvernul României: ”Suntem gardienii tratatelor și ne luăm acest rol foarte în serios”

Ultimul update: Miercuri 03 Octombrie 2018 12:02
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 11:47
Categorie: Internaţional

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul României că situația justiției din România va fi analizată la sânge în cadrul comisiei și se vor lua măsurile necesare.

Timmermans a susținut că este păcat ca o țară ca România, scăpată de sub un regim comunist, să nu continue lupta anti-corupție pe care o duce de câțiva ani.

În ultimii 30 de ani de viață politică și profesională am urmărit foarte îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România și îmi amintesc foarte clar, acum aproape 30 de ani, cum poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. A moștenit acest sistem extrem de corupt, țara fusese condusă de un dictator extrem de corupt din punct de vedere moral și un sistem corupt. Dacă ne gândim la acest lucru, la o distanță de 30 de ani și ne uităm unde a ajuns România astăzi, vedem că s-au făcut progrese enorme, dincolo de compoziția politică a Guvernului. În tot acest timp s-au făcut progrese enorme și de ce mă îngrijorează lucrurile astăzi atât de mult. Pentru că pe ultima sută de metri a acestui maraton îndelungat și dureros riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât lupta anti-corupție să nu mai poată fi întoarsă înapoi, astfel încât statul de drept să fie ireversibil și riscăm să mergem în direcția opusă și să distrugem unele dintre cele mai importante realizări ale poprului român și anume, faptul că românii s-au eliberat de acest trecut oribil. Cineva care vine dintr-o țară ca a mea (n.r. Olanda) poate să-și imagineze cât de greu a putut fi acest lucru pentru poporul român. Deci dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă de ceea ce se întâmplă cu poporul român, care vrea să-și îndeplineasă destinul european. Pentru că vrem să ne asigurăm că sistemul în care trăiesc este o democrație bazată pe statul de drept și cu respectul total al drepturilor omului, unde corupția este combătută în mod eficient și eliminată din societate”, a precizat acesta.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a cerut Guvernului român continuarea dialogului și a avertizat că vor fi luate măsuri drastice.

Eu voi continua dialogul cu Guvernul român din cauza constrângerilor de timp n-am putut să tratez foarte precis și detaliat fiecare întrebare, fiecare critică pe care o avem pe legile care au fost deja promovate, dar voi fi foarte meticulos și precis și voi trimite aceste întrebări detaliate Guvernului român și îi voi cere să răspundă la aceste întrebări și să continuăm dialogul. Dar vă spun ceva foarte clar, miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE și e la fel de important pentru poprul român. Deci dacă comisia va trebui să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face, dacă va trebui să folosim alte mijloace aflate la dispoziția noastră, o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul comisiei și vă spun că suntem gardienii tratatelor și ne luăm acest rol foarte în serios”, a subliniat acesta.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Frans Timmermans, avertisment dur la adresa puterii de la București, în privința Legilor Justiției
Frans Timmermans, avertisment dur la adresa puterii de la București, în privința Legilor Justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO
spania
Țara care va detrona Japonia la speranța de viață până în 2040
Erdogan i-a făcut cadou lui Dodon mașini anti-protestatari
Secretul care l-ar fi ajutat pe Leonardo da Vinci să creeze capodopere
Canada rămâne fără marijuana la două zile după legalizarea ei. Reacția unei femei care a fumat pentru prima dată
Zeci de morminte din cimitirul unei mănăstiri au fost vandalizate. ”Au vrut să distrugă un simbol al creștinilor”
China vrea să lanseze o lună artificială pentru iluminatul stradal. De ce se tem americanii
Templul Sabarimala
Templul în care femeile nu au voie să intre. Bărbații aruncă cu pietre pentru a le opri
Zeci de portofele, găsite într-o conductă de către muncitori de la salubritate. Ce conțineau. VIDEO
Filmare virală. Un aligator uriaș și-a făcut apariția pe un teren de golf din Florida
Accident ”suspect”. Un bărbat bănuit de implicare în dispariția jurnalistului saudit a murit
Apariție misterioasă pe coasta de Sud a Suediei. Mii de bile albe au fost găsite pe plaje
Singura întrebare care l-a făcut pe Putin nervos: ”Îmi doresc să schimbăm subiectul”