România, al doilea stat din UE în topul îmbolnăvirilor de COVID-19

Dată publicare: 27-07-2020 07:48
Dată actualizare: 27-07-2020 09:51


România urcă vertiginos în topul european al îmbolnăvirilor de COVID-19.

Potrivit Centrului European de Control al Bolilor, este al doilea stat din UE, după Luxemburg, din cauza numărului mare de infectări din ultimele două săptămâni.

În total, sunt 44.798 de cazuri confirmate. Românii care vor să plece în Austria trebuie să prezinte un test negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Grecia a extins măsura și pentru cei care vin cu avionul, iar Cipru nu ne mai primește deloc în vacanță.

Măsurile anunțate de Austria i-au bulversat pe românii programați la consultațîi, investigații și tratamente. Austriecii au redus termenul de valabilitate în cazul testului pentru SARS-CoV-2 de la patru zile la trei.

Iată ce ne-a povestit Liviu Ionce, un român stabilit la Viena care deține o firma de intermediere și turism medical.

Liviu Ionce, român din Viena: „Paciențîi care și-au făcut testul vineri pot să între astăzi, încă, în Austria, dar cei care au primit rezultatele joi nu mai pot intra. Am fost nevoit să amân câteva programări pentru câteva persoane care trebuie să repete testele, pentru că nu se mai încadrează în cele 72 de ore”.

Alții au aflat în vamă de noile reguli impuse de austrieci. Cine nu prezintă testul negativ de 72 de ore trebuie să între 10 zile în carantină.

Bărbat, în Vama Nădlac: „Nu am testul Covid, că am avut programare, dar s-a anulat programarea, că erau foarte mulți. O să mă lase să întru, dar voi intra în carantină și fac testul acolo”.

Șofer, în Vama Nădlac: „Sunt foarte bune restricțiile, așa poate ne protejăm, mai avem o șansă, altfel ce se întâmplă aici este strigător la cer”.

Între timp, autoritățile din Cipru ne-au interzis complet călătoriile în scop turistic. Restricțiile îi afectează inclusiv pe rezidenți, pentru că și ei trebuie să prezinte un test negativ prelevat cu 72 de ore înainte și să facă dovada unui permis de intrare emis de statul cipriot.

În paralel, Grecia a anunțat că testele medicale devin obligatorii și pentru turiștii care vin cu avionul, de marți, 28 iulie.

Iar dacă ajungem în Italia, Estonia, Letonia, Norvegia, Marea Britanie și Irlanda, suntem obligați să intrăm în izolare pentru 14 zile. Recomandarea e valabilă și pentru Belgia și Olanda.

Italian, în Vama Nădlac: „Am fost la București și ne întoarcem în Italia și când ajungem mâine, trebuie să ne prezentăm la autoritățile sanitare pentru a intra în carantină 14 zile. Este foarte bine, pentru că vor să salveze populația, pentru că am văzut că în zona Balcanilor oamenii nu prea acceptă masca”.

Măsură e valabilă și invers. În momentul de față, există 44 de țări din care, dacă ne întoarcem, trebuie să intrăm în carantină. Doar Turcia, Portugalia și Suedia au ieșit de pe această listă.

Cert este că în momentul de față alte patru țări - Cipru, Lituania, Finlanda și Moldova - interzic complet accesul românilor, cu excepția rezidenților sau a celor care merg la muncă ori la studii.

Toate acestea ni se întâmplă pentru că numărul cazurilor a explodat pur și simplu, în ultimele două săptămâni. Potrivit Centrului European de Control al Bolilor, România este acum a două țară din UE după media îmbolnăvirilor din ultimele 15 zile. Doar Luxemburg mai este în fața noastră. Dacă vom continuă așa, există și riscul să nu mai putem ieși deloc din țară.


VIDEO PROTVPLUS.RO