Roger Ebert, renumitul critic de film american, a murit la 70 de ani
Roger Ebert, renumitul critic de film american, a murit la varsta de 70 de ani dupa o lunga lupta cu cancerul, a anuntat Chicago Sun-Times.
Doliul la Hollywood printre starurile de film. La 3 zile dupa ce isi anunta cititorii ca boala cumplita de care suferea s-a intors, criticul Roger Ebert s-a stins din viata spre regretul cinefililor americani si a marilor actori si regizori din Cetatea Filmului.
In varsta de 70 de ani, Roger Ebert a fost diagnosticat prima data cu cancer tiroidian in 2002. Operatia pentru a indeparta cancerul de pe glandele salivare l-a lasat fara abilitatea de a vorbi. Totodata, Ebert si-a pierdut mandibula si capacitatea de a manca si a suferit cinci rupturi de carotida, insa boala si interventiile chirurgicale complicate nu l-au facut sa-si piarda umorul si optimismul, nici sa renunte la marea sa pasiune: cronica de film.
In ultimii ani, el a incercat sa comunice cu ajutorul unui program pe computer care ii reproduce vocea. Recent, insa, acesta anunta ca a descoperit un nou cancer care ii afecteaza capacitatea de a merge.
"S-a intors cancerul. Nu inseamna ca plec definitiv. O sa ma retrag o vreme. O sa pot sa fac ce am visat mereu: sa fac recenzii doar la filmele despre care doresc sa scriu. Ne vedem la filme" a fost ultimul sau mesaj catre cititorii sai.
Ebert a inceput sa scrie pentru ziarul Chicago Sun-Times in urma cu 46 de ani si a ajuns faimos la Hollywood dupa ce a luat premiul Pulitzer in 1975 pentru cronicile publicate cu un an inainte. In anii’ 70, a lansat impreuna cu un alt critic, Gene Siskel, prima emisiune de critica de film "Sneak Previews". Show-ul a fost nominalizat de sapte ori la Premiile Emmy.
Din 1982, show-ul TV a devenit „"At the Movies with Gene Siskel and Roger Ebert", iar din 1986 - "Siskel & Ebert & the Movies". Ultimul sau coleg de platou a fost Richard Roeper, iar ultima aparitie, in 2006, in "Ebert & Roeper & the Movies". A publicat peste 15 carti, pe subiecte diferite, de la Martin Scorsese la gatit, inclusiv "Your Movie Sucks", o colectie de cronici negative.
Pana si presedintele SUA, Barack Obama si-a exprimat regretul: "Eu si Michelle suntem intristati sa auzim de moartea lui Roger Ebert. Pentru o intreaga generatie de americani - si in special pentru cei din Chicago - Roger reprezenta filmele. Era cinstit atunci cand nu-i placea un film si expansiv atunci cand ii placea un film, captura puterea unica a filmelor de a ne duce in locuri magice. Chiar si atunci cand s-a luptat cu cancerul a fost activ si rezistent, continuand sa-si imparta ideiile si viziunea despre filme cu toata lumea. Filmele nu vor mai fi la fel fara el. Suntem alaturi de Chaz si de restul familiei lui."
Moartea lui Ebert a cauzat indurerare si printre membrii Institutului American de Film: "Roger Ebert a sustinut arta filmului si prin curajul exemplului sau a aratat ca filmele conteaza" a spus presedintele IAF, Bob Gazzale.
"Pentru toata lumea care iubeste filmele, astazi am suferit o mare pierdere" a spus regizorul Ang Lee, premiat cu Oscar in acest an.
"A fost unul dintre marii critici de film. Imi va fi dor de el" a spus actorul Morgan Freeman.
"A iubit si inteles filmul mai bine ca oricine. Mult dintre noi, inclusiv eu, ii suntem datori. Ne va lipsi foarte mult" a fost reactia actritei Helen Mirren.
"Am pierdut un mare scriitor. Si acum imi amintesc de prima sa recenzie despre un film facut de mine. A fost un mare moment in cariera mea" a fost mesajul regizorului Darren Aronofsky .
"Odihneste-te in pace!" a fost si reactia regizorului Michael Moore pe retelele de socializare.