Richard al III-lea, ucis in urma cu peste 500 de ani, are, in sfarsit, funeralii demne de un monarh

Ultima actualizare: 26-03-2015 06:54

Sicriul cu ramasitele sale pamantesti a fost depus, duminica, la catedrala din Leicester. Acolo va ramane expus pana joi, cand va avea loc o ceremonie solemna de inhumare.

Osemintele regelui Richard al III-lea, ramas poate pe nedrept in anale ca un tiran sangeros, au fost descoperite in 2012, in timpul constuirii unei parcari in Leicester.

Sicriul - asezat pe o caleasca trasa de patru cai negrii - a fost adus adus duminica, 22 martie 2015 la sfarsitul zilei, la catedrala din Lieicester, in centrul Angliei, unde publicul va putea veni sa-i aduca un ultim omagiu celui care a fost Richard la III-lea. Joi, 26 martie 2015, ramasitele pamantesti ale monarhului vor fi inhumate, in cursul unei ceremonii solemne, in prezenta membrilor familiei regale si a celor mai inalti demnitari religiosi din regat.

Cele cinci zile de ceremonii au inceput inca de duminica dimineata la universitatea din Leicester. Cativa descendenti, incluisv tamplarul care a confectionat sicriul, l-au acoperit cu trandafiri albi. Au fost prezenti si arheologii care au descoperit osemintele regelui, in 2012, la 530 de ani de la moartea sa, in timpul lucrarilor la constructia unei parcari in oras.

Michael Ibsen, descendent al lui Richard al III-lea: "E greu sa spun ca simt un sentiment personal de durere sau tristete. Dar cred ca isi va gasi, in sfarsit, odihna vesnica."

Apoi, dricul a fost dus la Bosworth, campul celebrei batalii din Razboiul celor doua roze, cand Richard al III-lea a murit, in 1485, strigand zadarnic - cum spune legenda - "dau regatul meu pentru un cal".

Monarhul a marcat istoria engleza ca ultimul rege provenind din casa regala York. Reputatia de tiran sangeros i se datoreaza, in buna masura, felului in care a fost prezentat de dinastia Tudorilor, care i-a succedat.  La fel l-a imortalizat si piesa Richard al III-lea a lui William Shakespeare. Insa diverse asociatii ale pasionatilor de istorie contesta aceasta reputatie si se straduie sa-l reabiliteze.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO