Mister vechi de 500 de ani: Richard al III-lea, ingropat "in graba si cu mainile legate"

Ultima actualizare: 27-05-2013 00:11
richard al III-lea

Cercetatorii britanici au publicat intr-o lucrare detalii despre cum a fost ingropat Richard al III-lea.

Timp de 500 de ani, moartea regelui Richard al III-lea a fost un mister. Noii detalii despre inmormantarea ultimului rege din Casa de York au fost facut publice de catre istorici, relateaza dailymail.co uk. Potrivit acestora regele mort pe campul de lupta in Batalia de la Bosworth in 1485  a fost ingropat pe fuga, intr-un mormant scurt ca lungime si cu mainile legate.

Ramasitele sale s-au pierdut timp de peste cinci secole, ele au fost descoperite sub o parcare din Leicester in august 2012. Cine l-a ingropat pe Richard al III-lea a facut-o in fuga, fara grija si respectul cuvenit unei fete regale, se arata intr-o lucrare publicata de Universitatea din Leicester.

O echipa de istorici si cercetatori de aici au stabilit ca mormantul lui Richard al III-lea a fost prost sapat, un capat fiind mai inalt. Cadavrul regelui a fost practic aruncat inauntru. Capul regelui mort se afla sprijinit pe unul dintre pereti, dovada ca nimeni nu i-a aranjat corpul in mormant.

De asemenea nu exista vreun indiciu ca ar fi fost ingropat intr-un giulgiu sau sicriu, insa se crede ca a fost inhumat cu mainile legate. "Regele a fost ingropat fara respectul cuvenit unui fete nobile si nu a avut parte de funeralii solemne" a fost concluzia acestora.

In 2012, o sapatura arheologica a fost realizata in Greyfriars, Leicester, o fosta comunitate a calugarilor franciscani. Universitatea din Leicester a confirmat la 4 februarie 2013, ca scheletul gasit in sapatura a apartinut, dincolo de orice indoiala rezonabila, regelui Richard al III-lea.

Concluzia s-a bazat pe o combinatie de probe de la datarea cu radiocarbon, compararea cu rapoartele contemporane ale aspectul sau, precum si o comparatie a ADN-ului mitocondrial cu doi descendenti ai surorii lui Richard
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO