„Revoluționar". Parlamentul UE a votat introducerea pedepselor de până la 10 ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Poluare cu plastic
Shutterstock

Țările din Uniunea Europeană vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune în legislația națională o directivă actualizată, care vizează infracțiuni „comparabile cu ecocidul".

Distrugerea ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatelor și exploatarea forestieră ilegală, va fi pedepsită cu sancțiuni și pedepse cu închisoarea mai aspre, în temeiul directivei actualizate a UE privind infracțiunile împotriva mediului, potrivit Euronews.

În cadrul unui vot desfășurat marți în Parlamentul European, legislatorii UE au susținut în mod covârșitor această măsură, cu 499 de voturi pentru, 100 împotrivă și 23 de abțineri.

Statele membre au acum la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Iată ce trebuie să știți despre legea actualizată, pe care experții o numesc revoluționară.

Citește și
pensiune
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Infracțiuni împotriva mediului. O nouă pagină în istoria Europei

Potrivit Mariei Toussaint, avocat francez și europarlamentar al grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, UE a "adoptat una dintre cele mai ambițioase legislații din lume".

"Noua directivă deschide o nouă pagină în istoria Europei, protejând împotriva celor care aduc prejudicii ecosistemelor și, prin intermediul lor, sănătății umane. Aceasta înseamnă să punem capăt impunității în materie de mediu în Europa, ceea ce este crucial și urgent", mai spune ea.

Potrivit lui Toussaint, legislațiile actuale ale UE și naționale nu îi descurajează pe infractori să comită infracțiuni împotriva mediului, deoarece infracțiunile sunt prea limitate, iar sancțiunile sunt foarte mici.

„Infracțiunile de mediu cresc de două-trei ori mai repede decât economia globală și au devenit în câțiva ani al patrulea cel mai mare sector infracțional din lume", spune ea.

Infracțiunile de mediu au loc în continuare în Europa. În raportul său privind lupta împotriva infracțiunilor împotriva mediului în Europa, Biroul European de Mediu citează numeroase exemple de infracțiuni împotriva mediului care au rămas nepedepsite pentru că nu au fost incluse în vechea directivă.

Printre acestea se numără pescuitul ilegal de ton roșu, poluarea agroindustrială în zonele protejate, precum și practicile ilegale de vânătoare și frauda pe piața carbonului.

Infracțiuni de mediu comparabile cu „ecocidul”

Susținătorii ideii de a transforma ecocidul în a cincea crimă internațională la Curtea Penală Internațională susțin că directiva actualizată incriminează efectiv ecocidul. Chiar dacă directiva nu include direct acest cuvânt, în preambulul său, aceasta face referire la "cazuri comparabile cu ecocidul".

Ecocidul este definit ca fiind acel "act ilegal sau necugetat comis, știind că există o probabilitate substanțială ca aceste acte să provoace daune grave fie pe scară largă, fie pe termen lung asupra mediului".

Acesta a fost formulat în 2021 de 12 avocați din întreaga lume și prezentat de Stop Ecocide International.

Anul trecut, Parlamentul a propus includerea ecocidului în legislația UE.

Captarea apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor exotice invazive și distrugerea ozonului sunt toate identificate ca activități de mediu în noua directivă.

Aceasta nu menționează însă pescuitul, exportul de deșeuri toxice către țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului.

În cazul persoanelor fizice - cum ar fi directorii executivi și membrii consiliilor de administrație - consecințele pentru comiterea de infracțiuni de mediu pot fi pedepse cu închisoarea de până la opt ani, care pot ajunge la zece ani dacă acestea cauzează moartea unei persoane.

Avocatul Antonius Manders, europarlamentar olandez din partea Grupului Partidului Popular European (Creștin-Democrat), a descris schimbările ca fiind foarte încurajatoare.

"Directorii executivi pot risca o amendă, dar nu vor să fie implicați personal. Ei nu vor niciodată să ajungă la închisoare", spune el.

Persoanele pot fi trase la răspundere dacă au fost conștiente de consecințele deciziilor lor și dacă au avut puterea de a le opri, explică Manders.

"De exemplu, apărarea prin permis nu mai este posibilă, deoarece oamenii au o datorie de diligență. Dacă noi informații arată că un comportament cauzează daune ireversibile sănătății și naturii - va trebui să vă opriți."

Michael Faure, profesor de drept comparat și internațional al mediului la Universitatea din Maastricht, este de acord.

"Atunci când vor fi puse în aplicare de către statele membre, operatorii trebuie să fie conștienți de faptul că simpla respectare a unei autorizații nu îi mai scutește de răspunderea penală. Iar acest lucru reprezintă nu mai puțin decât o revoluție", spune el.

În conformitate cu directiva anterioară a UE privind infracțiunile împotriva mediului și cu majoritatea legilor statelor membre, infracțiunile împotriva mediului pot fi pedepsite numai în cazul în care există o ilegalitate, dar atâta timp cât o întreprindere respectă condițiile unei autorizații, acțiunile sale nu vor fi considerate ilegale.

"Ca urmare, ar putea exista cazuri de poluare gravă a mediului, chiar și cu daune concrete asupra sănătății umane ca o consecință. Dar atâta timp cât un operator respecta condițiile unei autorizații, nu exista ilegalitate", spune Faure.

Un exemplu, explică Manders, este acela că, în 1982, industria chimică din Olanda a primit un permis pentru a polua apa cu PFAS, înainte ca aceste substanțe chimice să fie identificate ca fiind dăunătoare pentru sănătatea umană.

"Dar astăzi, știm că substanțele chimice provoacă cancer și chiar moartea. Așadar, într-un proces precum cel privind compania chimică Chemours, chiar dacă aceasta are un permis, atunci când intră în vigoare noua directivă, trebuie să se oprească, deoarece s-a dovedit că PFAS dăunează oamenilor", adaugă Manders.

Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva revizuită în legislația națională.

Printre altele, acestea vor avea flexibilitatea de a alege dacă vor introduce amenzi pentru companii bazate pe o proporție din cifra de afaceri - până la cinci procente în funcție de infracțiune - sau amenzi fixe de până la 40 de milioane de euro.

"Ne-ar fi plăcut să mergem mult mai departe", spune Toussaint.

De asemenea, va fi la latitudinea statelor membre dacă infracțiunile comise în afara granițelor UE în numele companiilor din UE vor intra sub incidența noii directive, deoarece acest lucru nu a fost încă convenit de UE.

Deși este într-adevăr "revoluționară", Manders pledează pentru a avea și un procuror public la nivelul UE.

"Acesta este viitorul. Cu toate acestea, va depinde de evaluarea mandatului Parchetului European - și dacă, în viitor, UE ar putea gestiona astfel de cazuri", spune el.

Toussaint este de acord și spune că este esențial să se urmărească cu atenție negocierile în curs de desfășurare la Consiliul Europei, unde Convenția privind protecția mediului prin dreptul penal - echivalentă cu directiva UE, dar la nivelul Consiliului Europei - este în curs de revizuire.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Digitalizarea României. Comparație cu alte state europene
Digitalizarea României. Comparație cu alte state europene

România are mult de recuperat la capitolul digitalizare, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, arată datele celui mai recent raport al Comisiei Europene, lansat la sfârșitul anului 2023.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.

Sancțiuni fără efect asupra Rusiei în vreme de război. Cum a reușit Putin să încaseze 1 miliard de euro de la UE în 2023
Sancțiuni fără efect asupra Rusiei în vreme de război. Cum a reușit Putin să încaseze 1 miliard de euro de la UE în 2023

Anul trecut, prin achizițiile de combustibil, Uniunea Europeană a adăugat 1 miliard de euro în cufărul pentru război al lui Vladimir Putin, în ciuda sancțiunilor ample asupra petrolului rusesc, scrie Politico, care citează un nou studiu.

România are mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE. Prognoza BNR
România are mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE. Prognoza BNR

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie.

Politico: Bucureștiul a preluat inițiativa. România, prima țară din Uniunea Europeană care pariază pe tehnologia SMR
Politico: Bucureștiul a preluat inițiativa. România, prima țară din Uniunea Europeană care pariază pe tehnologia SMR

Jurnaliștii de la Politico au publicat marți, 20 februarie, un reportaj despre "pariul" României pe tehnologia nucleară a reactoarelor modulare mici, care ar transforma Uniunea Europeană într-un lider în domeniul tehnologiilor curate.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.