Revolte împotriva carantinei, în mai multe țări din Europa. ”Este vorba despre violență criminală”

25-01-2021 20:29


Premierul olandez Mark Rutte condamnă vehement violenţele petrecute la sfârșitul săptămânii, când zeci de manifestanţi au atacat poliţia şi au incendiat un centru de testare Covid, în semn de protest faţă de interdicţia de circulaţie pe timp de noapte.

 

Măsura fără precedent în Olanda după Al Doilea Război Mondial a fost decisă de guvern sâmbătă pentru a încetini răspândirea COVID-19. Poliția a anunțat că 200 de persoane au fost arestate.

La Eindhoven, forțele de ordine au fost atacate cu mingi de golf, pietre și petarde. Cete de vandali au incendiat mașini și biciclete, au jefuit supermarket-uri și au făcut țăndări vitrinele magazinelor.

Au fost proteste violente - de mai mică amploare, totuși - și la Amsterdam, dar și în alte orașe olandeze. Într-o localitate din nord a fost incendiat inclusiv un centru de testare pentru Covid.

Peste 200 de persoane au fost arestate, a anunțat poliția. Iar premierul Mark Rutte a promis toleranță zero.

”Toate acestea nu au nimic de-a face cu protestul, este vorba despre violenţă criminală şi o vom trata ca atare”, a declarat șeful guvernului.

În Ţările de Jos a intrat în vigoare, sâmbătă, prima interdicţie de circulaţie de după Al Doilea Război Mondial. Astfel, este interzisă părăsirea locuinţei fără un motiv întemeiat, după ora 9 seara și până la 4 și jumătate dimineața, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie.

Cine nu respectă carantina nocturnă este pasibil de o amendă care pornește de la 95 de euro.

 

Oamenii nu au putut sta fără petreceri

 

În Polonia, aflată la rândul ei în carantină, a fost un sfârșit de săptămână cu multe intervenții ale poliției. Zeci de cluburi și localuri și-au deschis porțile în ciuda interdicțiilor impuse de responsabili. Cei găsiți pe stradă au fost amendați, dar multe dintre petreceri au continuat.

Noi toți vrem să ne simțim liberi. Pentru mine nu contează cum facem asta. Unii oameni se simt liberi dacă merg la o petrecere".

"Îmi doream de atâta vreme să merg la dans, încât pur și simplu nu am putut să rămân acasă".

Scene asemănătoare s-au derulat și într-un cartier din nordul Londrei. Acolo, petrecăreții au încercat să se facă nevăzuți și s-au îmbrâncit cu polițiștii ca să scape.

În total, autoritățile au dat amenzi de peste 15.000 de lire sterline. Marea Britanie se află în carantină de la sfârșitul anului trecut, iar barurile, restaurantele și multe dintre magazine sunt închise. Restricțiile sunt valabile cel puțin până la jumătatea lunii februarie.

Și în Israel, autoritățile au probleme cu cei care încalcă măsurile de carantină. În Ashdod zeci de evrei ultra-ortodocşi s-au încăierat cu poliţiştii veniţi să închidă o şcoală religioasă care funcţiona în pofida interdicției decise de guvern. Ulterior, au izbucnit proteste și în Ierusalim.

Cinci oameni ai legii au fost răniți şi cel puţin patru persoane au fost încătușate.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO