Proteste violente în Olanda față de măsurile drastice. Manifestanții au incendiat un centru de vaccinare

25-01-2021 07:49


Proteste violente în Olanda față de măsurile d...
Proteste violente în Olanda față de măsurile d...

Noile tulpini de coronavirus pun în alertă autoritățile din întreaga lume. În Olanda, restricțiile dure intrate în vigoare încă de sâmbătă nu au fost pe placul multora și au apărut proteste.

Prima noapte de carantină extinsă în Olanda a fost marcată de incidente violente într-un orășel de pe coasta Mării Nordului.

Zeci de tineri au incendiat un centru de vaccinare și au folosit artificii și petarde împotriva forțelor de ordine.

Proteste față de măsurile drastice luate în contextul pandemiei au avut loc duminică și în Eindhoven.

Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au dat foc unei maşini și au distrus o clădire dintr-o gară.

Circulația trenurilor a fost oprită mai multe ore și cel puțin 30 de persoane au fost arestate. Începând de sâmbătă, Olanda a introdus restricții de circulație după ora 18:00. Regulile stricte rămân în vigoare cel puțin până pe 9 februarie.

Petreceri ilegale oprite de polițiști

 

În Polonia, aflată la rândul ei în carantină, a fost un sfârşit de săptămâna cu multe intervenţii. Zeci de cluburi și localuri și-au deschis porțile în ciuda interdicţiilor impuse de responsabili. Cei găsiţi pe stradă au fost amendaţi, dar multe dintre petreceri au continuat.

- "Noi toți vrem să ne simțim liberi. Pentru mine nu contează cum facem asta. Unii oameni se simt liberi dacă merg la o petrecere."

- "Îmi doream de atâta vreme să merg la dans, încât pur și simplu nu am putut să rămân acasă."

Scene asemănătoare s-au derulat şi într-un cartier din nordul Londrei. Acolo, petrecăreţii au încercat să se facă nevăzuți și s-au îmbrâncit cu polițiștii ca să scape.

În total, autoritățile au dat amenzi de peste 15.000 de lire sterline. Marea Britanie se află în carantină de la sfârșitul anului trecut, iar barurile, restaurantele și multe dintre magazine sunt închise. Restricțiile sunt valabile cel puțin până la jumătatea lunii februarie.

Noi restricții în Europa

 

Între timp, noua tulpina a virusului se răspândeşte pe bătrânul continent. Într-un spital din Berlin nu mai sunt primiţi pacienţi după ce mutaţia a fost identificată la cel puţin 20 de persoane - bolnavi şi cadre medicale.

Johannes Danckert, director clinică: "Se pare că e adevărat faptul că noua mutaţie este mai contagioasă. O simţim pe propria piele. În acest sens, sperăm că vom avea mai multe informaţii clare pentru populaţie, în zilele următoare."

De teama noii tulpini, autorităţile din Israel au închis ieri cel mai mare aeroport din ţară.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: "Am închis cercul ermetic, cu foarte rare excepţii, pentru a preveni intrarea variantelor noi ale virusului, dar şi pentru a ne asigura că facem progrese rapide în campania de vaccinare."

Dar carantina strictă nu este respectată de toată lumea. În oraşul Ashdod, zeci de evrei ultra-ortodocşi s-au încăierat cu poliţiştii veniţi să închidă o şcoală care funcţiona în ciuda restricţiilor.

Cinci oameni ai legii au fost răniţi şi cel puţin patru persoane au fost încătuşate.


VIDEO PROTVPLUS.RO