Revelion 2021. Cum a fost sărbătorit Anul Nou pe glob

Ultima actualizare: 01-01-2021 19:53

În plină criză sanitară lumea întreagă a intrat în 2021. Revelioanele cu mulțimi de oameni sărbătorind în stradă au rămas doar în amintire de la Londra şi până la New York.

Restricțiile impuse de autorităţi au golit piețele din marile capitale și în multe locuri au fost anulate show-urile pirotehnice tradiționale.

Orologiul Big Ben - "amuțit" aproape tot anul din cauza lucrărilor de restaurare - a bătut miezul nopții; marcând nu doar intrarea în 2021 ci și într-o nouă eră, cu Marea Britanie separată complet de Uniunea Europeană. Dar n-a fost nici pe departe o atmosferă de sărbătoare.

Străzile Londrei au fost destul de liniștite, mai ales că a lipsit obișnuitul show pirotehnic "oficial" de la London Eye, cu zeci de mii de spectatori. Totuşi în multe locuri au fost focuri de artificii pe cont propriu. Capitala și o mare parte a Angliei se află sub cel mai ridicat nivel de restricții.

De altfel în multe ţări a fost în vigoare carantina nocturnă. În Franţa, 100.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi să vegheze la respectarea restricţiilor în centrele oraşelor şi în periferiile sensibile. Cu toate acestea, în ciuda recomandărilor şi avertismentelor, în ciuda prezenţei mult întărite a forţelor de securitate, au fost numeroase petreceri clandestine cu mulţi participanţi, inclusiv aşa numitele rave party - una în Bretagne a reunit 3.000 de persoane!

Cei care au rămas acasă au fost răplătiți cu un concert, transmis pe Facebook şi YouTube cu "avatarul" lui Jean Michel Jare în catedrala Notre dame refăcuta digital pentru că în realitate este în curs de renovare după incendiul din primăvara lui 2019.

Cumva neanuțate, artificiile au luminat cerul deasupra porții Brandenburg, în inima Berlinului, însă ecoul a răsunat în piaţa aproape goală, pentru că poliţia era pregătită să împiedice adunările cu multe persoane. Mai devreme, acelaşi monument simbol al capitalei germane a fost fundalul pentru un spectacol luminos, care a marcat sfârșitul președinției germane rotative a Uniunii Europene și predarea ştafetei către Portugalia.

La Roma, autorităţile au menţinut artificiile la pârgul dintre ani, dar fără conceretele tradiţionale, pentru a evita adunări cu un număr mare de oameni.

Focurile de artificii au izbcnit şi deasupra Kremlinului, la miezul nopţii când Rusia a intrat în noul an. Dar străzile din jurul Pieței Roșii au fost aproape goale, din cauza restricţiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Moscoviţii au găsit diferite modalităţi de a petrece Revelionul.

De exemplu, câteva zeci au apucat un loc într-un autobuz al veseliei, în care a răsunat muzica şi au fost servite băuturi pentru pasagerii petrecăreți.

Sferă luminoasă a alunecat pe catarg în Times Square; a plouat cu confetti şi a fost un concert de anul nou, ca întotdeauna. Dar au lipsit sutele de mii de oameni pe care poliţia a avut grijă să nu-i lase să se apropie de celebra piaţă din inima New York-ului. Puţinii spectatori privilegiaţi - cadre medicale din linia întâi, şi membrii ai echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă - au petrecut cu distanţare socială.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO