La mulți ani, 2019! Cum s-a sărbătorit în lume trecerea în noul an. VIDEO
Trecerea în noul an a fost sărbătorită peste tot în lume cu focuri de artificii spectaculoase.
Sute de mii de oameni au numărat secundele până la intrarea în noul an în Times Square din New York, unde au urmărit coborând tradiţionala sferă de cristal care dă startul lui 2019 şi focurilor de artificii.
Măsurile de securitate au fost stricte, autorităţile desfăşurând mii de poliţişti, inclusiv unii înarmaţi cu puşti. New-yorkezii şi turiştii s-au adunat luni în Times Square în pofida unei ploi reci "care a udat confetti şi orice altceva", a relatat New York Daily News.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bebe Rexha a cântat melodia "Imagine" a lui John Lennon înainte ca sfera puternic luminată, încrustată cu cristal, să fie coborâtă pentru a marca începutul lui 2019.
Deşi au anunţat anterior că nu există ameninţări credibile pentru eveniment, autorităţile au poziţionat bariere de ciment şi dispozitive de blocare a autoturismelor pe străzile din jurul Times Square şi au precizat că vor folosi camere de supraveghere, câini şi, în premieră, drone care să survoleze mulţimea, echipate cu camere şi senzori în infraroşu.
Căpitanul Robert Gault, comandantul forţelor de poliţie din Times Square, a declarat că în pofida unei puternice prezenţe a poliţiei, oamenii legii au în cotinuare nevoie de ajutorul trecătorilor şi le-a cerut cu insistenţă să-i spună unui ofiţer de poliţie dacă văd ceva suspect.
Comisarul poliţiei din New York, James P O'Neill, a declarat săptămâna trecută că oamenii ar trebui să se simtă în siguranţă pentru că Departamentul poliţiei din New York şi partenerii săi sunt pregătiţi.
"Va fi unul dintre cele mai protejate evenimente şi unul dintre cele mai sigure locuri din întreaga lume", a declarat O'Neill la briefingul de vineri.
Printre obiectele interzise la celebrarea din Times Square au fost rucsacurile, răcitoarele, scaunele şi alcoolul. În pofida ploii reci, nici umbrelele nu au fost permise.
Primarul Bill de Blasio a spus că pregătirile indică faptul că New York-ul va avea o nouă celebrare sigură a Anului Nou.
"Anul Nou este unul dintre cele mai măreţe momente din an pentru New York. Este o noapte în care strălucim în întreaga ţară şi pe tot globul", a afirmat Bill de Blasio.
Preşedintele Vladimir Putin le-a cerut ruşilor, în mesajul său televizat de Anul Nou, să lucreze împreună pentru "a ameliora bunăstarea şi calitatea vieţii, pentru ca toţi cetăţenii ruşi să simtă schimbări pozitive în anul care începe".
"Trebuie să fim o echipă sudată şi solidă", a adăugat el, în timp ce focuri de artificii aprindeau cerul unei Moscove înzăpezite.
Noul An este celebrat în Rusia pe nouă fuse orare succesive. Grecia a trecut în Noul An cu un foc spectaculos de artificii deasupra Acropole, cea mai cunoscută destinaţie turistică din Atena. Spectacolul pirotehnic a avut loc în pofida unei ploi torenţiale, fiind transmis în direct la televiziune.
Suedia a marcat trecerea în 2019 cu un program tradiţional de televiziune la muzeul în aer liber Skansen, care domină capitala Stockholm.
Parizienii au întâmpinat anul 2019 cu un spectaculos show de artificii şi lumini deasupra Arcului de Trumf, din capătul faimosului bulevard Champs-Elysees, relatează dpa.
Spectacolul de lumini a început punctual la miezul nopţii, iar imaginile difuzate de televiziuni par să indice o asistenţă de câteva sute de mii de persoane. În timpul show-ului, numele echipei de fotbal care a câştigat campionatul mondial a fost proiectată pe Arcul de Triumf.
In Pictures: New Year 2019 celebrations around the world https://t.co/2HDe9QQXEf
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 31, 2018
Zeci de mii de persoane au salutat Noul An şi în cadrul unei uriaşe petreceri de la Poarta Brandenburg din Berlin, cel mai mare eveniment de gen din Germania, potrivit dpa.
În cadrul spectacolului au cântat vedete precum Eagle Eye Cherry şi Bonnie Tyler, după care a avut loc un foc de artificii şi un spectacol de lumini.
Londra a trecut în noul an celebrând relaţia ei cu Europa, într-un moment în care britanicii sunt extrem de divizaţi în privinţa Brexitului. Focul de artificii din London Eye, urmărit de circa 100.000 de persoane, a fost acompaniat de muzica unor artişti din Europa occidentală.
Revelionul în Oceania și Asia
Şi de această dată, cei peste un milion de oameni care au petrecut Revelionul la Sydney s-au delectat cu efecte pirotehnice fabuloase. Însă nici spectacolul de la Hong Kong nu a fost mai prejos.
Numărătoarea inversă care a vestit sosirea Noului An a dat startul unui spectacol feeric. 8 tone şi jumătate de artificii, peste 100 de mii de efecte pirotehnice speciale şi 35 de mii de "comete" au luminat zona portului şi a Operei din Sydney.
Entuziasmul celor peste un milion de oameni aflaţi în port pentru a sărbători trecerea în noul an nu a fost descurajat de o furtună care s-a pornit în cursul serii şi, mai ales de ploaia torenţială, care ameninţa să strice petrecerea.
Coloana sonoră care a însoţit fabulosul spectacol de lumini a inclus un tribut dedicat ''reginei muzicii soul'', Aretha Franklin, una dintre vedetele decedate în 2018.
Cu două ore înainte, neo-zeelandezii au fost cei care au intrat în Anul Nou. Pentru miile de oameni care au sărbătorit revelionul pe stradă, punctul principal de atracţie a fost celebrul turn Sky, din care au ţâşnit mii de artificii colorate.
În acest an, şi podul din portul Auckland a fost parte din decorul sărbătorii, servind ca "suport" perfect pentru un spectacol de lumini.
O altă sărbătoare grandioasă a fost organizată în Hong Kong. Cerul de deasupra portului Victoria a devenit incandescent, într-un spectacol urmărit de 300 de mii de oameni, plasaţi strategic de-o parte şi de alta a portului, după cum estimau autorităţile.
Cele 10 minute de spectacol în care muzica şi efectele pirotehnice s-au sincronizat fără cusur, au costat aproape două milioane de dolari.
Revelionul a fost sărbătorit în stil mare şi la Phenian, cu un spectacol cu vedetele populare ale Coreei de Nord şi artificii admirate de zeci de mii de oameni.
Revelionul este celebrat în 39 de zone orare, ceea ce înseamnă că durează 26 de ore pentru ca întreaga planetă să intre în Noul An. Ultimele teritorii care vor sărbători venirea lui 2019 sunt insulele Baker şi Howland, unde Revelionul are loc mâine, la ora 14 a României.
Desfășurarea evenimentelor
UPDATE 19:00 Indonezia și Thailanda au intrat în 2019, cu spectacole pirotehnice la care au asistat sute de mii de oameni.
UPDATE 18:00 China a intrat în 2019. Zeci de mii de oameni asistă la focuri de artificii spectaculoase.
UPDATE 17:00 Coreea de Nord a intrat în 2019. Zeci de mii de oameni asistă la spectacolul cu focuri de artificii din capitala țării
UPDATE 16:45 Coreea de Nord se pregătește de intrarea în noul an. În aceste momente, în capitală, se desfășoară un spectacol grandios, urmărit cu mare entuziasm de mii de coreeni.
UPDATE 15:00 Australia a intrat în 2019, la ora României 15.00, iar în Sydney au fost pregătite - după cum au anunţat autorităţile - cele mai spectaculoase focuri de artificii de până acum.
Artificii, lumini şi muzică au fost elementele componente ale spectacolului de 12 minute urmărit din port de sute de mii de oameni.
Australia welcomes in 2019 with fireworks display https://t.co/GSzxbEHpKd
— Sky News (@SkyNews) December 31, 2018
UPDATE 13.00 Noua Zeelandă a trecut în 2019. Şi de această dată, punctul principal de atracţie este celebrul turn Sky Tower, unde s-a desfășurat un spectacol de artificii. În acest an, şi podul din portul Auckland face un "spectacol" de muzică şi lumini. Înainte de neo-zeelandezi, au intrat în 2019 locuitorii din Insulele Samoa şi Kiribati, în urmă cu o oră. Ultimele teritorii care vor sărbători revelionul sunt insulele Baker şi Howland - marți, la ora 14:00 a României.
În total, pe glob, Revelionul este sărbătorit în 38 de zone orare. Odată cu România, noul an este întâmpinat în 32 de ţări. Câte țări, atâtea tradiții menite să "garanteze" noroc și prosperitate. De pildă, in Statele Unite, ca si la noi, Revelionul este sărbătorit cu mâncare şi băutură din belșug. Pentru americani, şampania, prăjiturile şi boabele de fasole sunt considerate norocoase.
Grecii, in schimb, pun bani în prăjitura tradiţională - vasilopita, dedicată Sfantului Vasile, prăznuit pe 1 Ianuarie. Grecii spun că persoana care îi găseşte va avea bucurii tot anul, iar copiii aşteaptă să primească daruri în ghetuțe, cum primim noi de la Sfantul Nicolae. Un alt obicei al grecilor este de a agăţa ceapă la uşa de la intrare pentru că simbolizeaza renaşterea.
Şi în Bolivia sunt puse monede în prăjituri, iar cei care le găsesc vor avea noroc tot anul care vine. Francezii mănâncă diverse clătite, iar danezii sparg farfurii de uşile caselor prietenilor şi rudelor şi sar de pe scaune la trecerea în noul an, pentru noroc.
Irlandezii aruncă în pereţi cu pâine, pentru bun augur de Anul Nou. Cei care îşi doresc noroc în dragoste îşi pun vâsc sub pernă.
În Ţara Galilor, la miezul nopţii, uşa din spate a casei este deschisă şi imediat închisă, pentru a lăsa anul vechi să iasă şi pentru a alunga ghinionul din casă. După a 12-a bătaie a ceasului, uşa din faţă este deschisă, pentru a primi noul an şi bucuriile pe care le va aduce.
Alte tradiții la fel de interesante găsim și la sud-americani. In Ecuador şi Panama sunt arse păpuşi din hârtie, iar intr-un sat din Peru, locuitorii încing o bătaie, pentru a începe noul an cu toate problemele rezolvate. În Chile se obişnuieşte vizitarea cimitirelor şi chiar dormitul în astfel de locuri. În Ecuador si Columbia, mai există un obicei - persoanele care îşi doresc să călătorească mult în noul an obişnuiesc să plimbe valize goale.
Argentinienii, mexicanii şi spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, fiecare pentru câte-o dorinţă din cele puse în ultimele secunde ale anului. Şi portughezii au un obicei asemănător, însă ei înlocuiesc strugurii cu smochine. Îmbrăcămintea albă este şi ea parte din ritual. In schimb, la noi se spune că ar trebui să porți ceva roșu și să ai măcar un bănuț în buzunare ca să nu sărăcești în nou an.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!