Reuters: Membrii NATO nu vor accepta cererea lui Trump privind cheltuielile de 5% din PIB pentru apărare, dar pot mări miza

trump nato
AFP

NATO nu va ţine cont de propunerea lui Donald Trump privind o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, dar membrii Alianţei vor fi probabil de acord să depăşească obiectivul actual, care este de cel puţin 2% din PIB.

Preşedintele ales al SUA a declarat marţi că membrii alianţei militare ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare - o creştere uriaşă faţă de obiectivul actual de 2% şi un nivel pe care nicio ţară NATO, nici măcar Statele Unite, nu îl atinge în prezent.

Comentariile lui Trump - făcute la o conferinţă de presă care a generat, de asemenea, o furtună de titluri despre Groenlanda, Canada şi Panama - au fost o reamintire a accentului său asupra cheltuielilor NATO pe care l-a pus şi în timpul primului său mandat şi a ameninţărilor sale de a nu-i proteja pe aliaţii care nu îndeplinesc obiectivul.

Oficiali din ţările NATO au declarat că sunt de acord că bugetele pentru apărare trebuie să crească în continuare, dar nu aprobă obiectivul de 5%, care, potrivit analiştilor, ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic şi economic aproape în cazul tuturor membrilor. Aceasta ar necesita fonduri suplimentare de sute de miliarde de dolari.

Viitorul summit NATO va ridica ștacheta cheltuielilor militare 

Cu toate acestea, un nou obiectiv pentru cheluielile militare este probabil să fie convenit la summitul NATO de la Haga din iunie, stimulat de temerile că Rusia ar putea ataca o ţară NATO după Ucraina şi de îndemnurile lui Trump, au declarat oficialii cu care a stat de vorbă Reuters.

Citește și
giorgia meloni
Giorgia Meloni: „NATO trebuie să se concentreze asupra flancului sudic pentru a contracara Rusia”

Principalele întrebări rămase deschise sunt care va fi noua ţintă şi dacă aceasta va fi suficientă pentru a-l satisface pe Trump.

Unii se aşteaptă ca cei 32 de membri ai NATO să convină, după multe dispute, asupra unui obiectiv de aproximativ 3% din PIB. Dar chiar şi acest lucru ar fi o exagerare pentru mulţi dintre ei, care abia ating sau sunt sub obiectivul de 2% acum - la un deceniu după ce a fost stabilit.

„Se pare că va exista o schimbare”, a declarat ministrul italian al apărării Guido Crosetto pentru Reuters. „Nu cred că va fi 5%, ceea ce ar fi imposibil pentru aproape toate naţiunile din lume în acest moment, dar nu va fi de două (procente), pe care deja ne luptăm să le atingem, ci va fi mai mult de două”, a spus Crosetto.

Italia, cu cheltuieli pentru apărare de aproximativ 1,5% din PIB, se numără printre cei opt membri NATO care nu îndeplinesc obiectivul actual.

Cine cheltuie cel mai mult din PIB pentru apărare

Polonia, în schimb, care se învecinează cu Ucraina, este membrul NATO care cheltuieşte cel mai mult din PIB pentru apărare - 4,12% anul trecut, arată estimările alianţei. Ea este urmată de Estonia cu 3,43% şi de Statele Unite cu 3,38%.

NATO a estimat cheltuielile de apărare combinate ale membrilor săi la 1,474 trilioane de dolari în 2024 - din care 968 miliarde de dolari sunt din partea Statelor Unite şi 507 miliarde de dolari din partea ţărilor europene şi a Canadei. Media globală este de 2,71% din PIB-ul NATO.

Unii oficiali şi analişti consideră sugestia de 5% a lui Trump drept o ofertă de deschidere, deliberat ridicată, pentru a da startul unor luni de negocieri şi se aşteaptă ca acesta să se mulţumească cu ceva mai apropiat de 3%.

În timpul campaniei electorale prezidenţiale de anul trecut din SUA, Trump a propus o ţintă de 3%, adăugând că aceasta ar însemna o creştere a bugetului apărării de 30% pentru majoritatea ţărilor NATO.

Şocate de războiul Rusiei din Ucraina, multe ţări europene au majorat cheltuielile pentru apărare în ultimii ani.

Cu toate acestea, având în vedere că finanţele publice sunt restrânse, iar cheltuielile pentru apărare nu sunt populare din punct de vedere politic în unele ţări, nu ar fi uşor pentru guverne să găsească miliardele suplimentare pe care le-ar implica chiar şi o mişcare de a cheltui 3% din PIB pentru apărare.

Deşi Trump a comparat cheltuielile de apărare ale NATO cu o taxă de membru al alianţei, acestea reflectă bugetele stabilite de guvernele naţionale.

Spre 3% din PIB?

Fenella McGerty, expert în economia apărării la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, a declarat că recentele creşteri sunt „remarcabile”, dar este nevoie de ani pentru ca ţările să înceapă să atingă noile obiective. „Chiar dacă Europa ar continua această rată de creştere destul de extraordinară - peste 10% în termeni reali în 2024 - ar mai dura încă 10 ani pentru a ajunge măcar la 3% din PIB”, a spus ea.

Totuşi, multe guverne europene sunt de acord că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a se apăra şi să se bazeze mai puţin pe Statele Unite. Franţa şi statele baltice fac presiuni pentru ca Uniunea Europeană să se împrumute în comun pentru a finanţa cheltuielile de apărare. Rezultatul acestei dezbateri ar putea depinde de alegerile naţionale de luna viitoare din Germania, care s-a opus până acum acestei idei.

Pentru a deveni mai autonomi, aliaţii europeni trebuie să cheltuiască mai mult pentru a dezvolta capabilităţi pe care SUA le furnizează în prezent, cum ar fi realimentarea din aer, transportul aerian militar greu şi războiul electronic, a declarat Camille Grand, care a ocupat anterior funcţia de oficial de top al NATO pentru investiţii în apărare. „Toate aceste lucruri costă o mulţime de bani. Unele dintre ele sunt foarte costisitoare”, a declarat Grand, care lucrează acum în cadrul grupului de reflecţie Consiliul European pentru Relaţii Externe. Mediul actual de securitate sugerează că ţările europene ar trebui să cheltuiască aproximativ 3% din PIB pentru apărare, a estimaa ea.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, preşedintele subcomisiei de apărare a Parlamentului European, a declarat că Europa trebuie să majoreze cheltuielile, dar nu să se fixeze pe o cifră arbitrară. „Trebuie să mobilizăm mult mai mulţi bani, dar nu ar trebui să-l lăsăm pe Trump să ne înnebunească”, a punctat ea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Ceartă la antrenamentul lui FCSB între doi grei: "Ai ajuns tu să vorbești la echipa asta!" Pintilii a intervenit
VIDEO Ceartă la antrenamentul lui FCSB între doi grei: "Ai ajuns tu să vorbești la echipa asta!" Pintilii a intervenit
Citește și...
Analiști: NATO nu va susţine noua ţintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar îşi va ridica pragul
Analiști: NATO nu va susţine noua ţintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar îşi va ridica pragul

NATO nu va da curs propunerii preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a creşte substanţial cheltuielile de apărare, dar probabil va agrea să depăşească ţinta actuală, potrivit unor oficiali şi analişti, citaţi vineri de Reuters.

Giorgia Meloni: „NATO trebuie să se concentreze asupra flancului sudic pentru a contracara Rusia”
Giorgia Meloni: „NATO trebuie să se concentreze asupra flancului sudic pentru a contracara Rusia”

NATO trebuie să se concentreze mai mult asupra flancului său sudic şi asupra Africii, a declarat joi într-o conferinţă de presă şefa guvernului italian Giorgia Meloni.

Șeful NATO vrea să îl convingă pe Donald Trump să faciliteze accesul europenilor la sistemele de arme americane
Șeful NATO vrea să îl convingă pe Donald Trump să faciliteze accesul europenilor la sistemele de arme americane

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că lucrează pentru a-l convinge pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să faciliteze accesul partenerilor europeni la sistemele de arme americane, transmite dpa.

Recomandări
„Îmi dau seama că tata e beat după cum calcă. Știu că o să ne bată. Fug cu fratele meu și dormim în șanț”
„Îmi dau seama că tata e beat după cum calcă. Știu că o să ne bată. Fug cu fratele meu și dormim în șanț”

Campania Știrilor PRO TV, „Bătaia e ruptă din iad”, continuă astăzi cu un nou episod din care aflăm că, potrivit poliției, fetele sunt mai predispuse abuzurilor decât băieții.  

Guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. Măsura ar scădea lefurile cu 3%
Guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. Măsura ar scădea lefurile cu 3%

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe venit cu contribuția la sănătate.

Semnal de alarmă. Mii de români au primit același mesaj în ultimele zile, iar unii au devenit victimele „schemei 1.800”
Semnal de alarmă. Mii de români au primit același mesaj în ultimele zile, iar unii au devenit victimele „schemei 1.800”

O nouă metodă de înșelăciune pe internet face victime. A fost denumită "Schema 1.800" , iar oamenii primesc pe Whatsapp mesaje care apar trimise de prietenii pe care îi au în listă și care le cer diverse sume.