Reuters: Iranul instalează rachete balistice în avanposturi în Irak
Iranul a livrat rachete balistice unor miliţii şiite aliate în Irak şi dezvoltă în această ţară capacităţi de producţie cu scopul de a-şi proteja interesele.
Al doilea scop ar fi de a-şi oferi mijloacele cu care să riposteze unui atac al inamicilor săi în regiune, potrivit unor surse occidentale, irakiene şi iraniene, relatează Reuters, citată de news.ro.
Orice strategie militară mai ofensivă din partea Iranului este susceptibilă să amplifice tensiunile cu Statele Unite - deja puternice după decizia lui Donald Trump de a se retrage din acordul din 2015 de la Viena în dosarul nuclar iranian - şi să stânjenească ţările europene, care depun eforturi să salveze acordul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Franţa, mai ales, a fost deranjată de continuarea programului balistic iranian şi a îndemnat Teheranul să negocieze acest dosar, joi, prin vocea ministrului său de Externe Jean-Yves Le Drian, care a îndemnat Republica islamică să ”evite această tentaţie hegemonică pe care o manifestă”.
Însă îndemnurile Parisului au fost respinse, vineri, drept ”brutale şi excesive” de către Ministerul iranian de Externe.
Adversar regional al ţărilor sunnite de la Golful Persic şi Israelului, Iranul este acuzat de către puterile occidentale că furnizează rachete şi tehnologii de armament unor miliţii şiite care luptă atât în Siria, alături de regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad, cât şi rebelilor huthi în Yemen şi Hezbollahului libanez.
Două surse occidentale din domeniul securităţii, trei oficiali iranieni şi două surse irakiene în domeniul securităţii afirmă că Teheranul a transferat rachete, în ultimele luni, către grupări din Irak. Cei cinci oficiali precizează, de asemenea, că Iranul a îndemnat aceste grupări să lanseze propria producţie balistică.
”Logica este să existe un «plan B» dacă Iranul este atacat”, explică un oficial iranian de rang înalt. ”Numărul de rachete nu este mare, doar câteva zeci, însă el poate să crească dacă este necesar”.
Iranul dă asigurări că activităţile sale balistice sunt prin natura lor pur defensive.
Contactaţi de Reuters, oficiali iranieni au refuzat să comenteze în mod oficial aceste informaţii. Guvernul şi armata irakiene nu au comentat nici ele.
Surse occidentale confirmă că câteva zeci de rachete au fost transferate şi că acest lucru a fost perceput ca un avertisment adresat Statelor Unite şi aliaţilor lor în urma unor atacuri aeriene israeliene asupra unor obiective iraniene în Siria.
”S-ar părea că Iranul este pe cale să facă din Irak o bază avansată pentru rachetele sale”, a adăugat aceeaşi sursă.
Rachetele respective - Zalzal, Fateh-110 şi Zolfaghar - au raze de acţiune cuprinse între 200 şi 700 de kilometri, adică o rază suficientă pentru ca să atingă capitala saudită Riad sau Tel Avivul în Israel, dar şi forţe americane în regiune, în cazul în care sunt lansate de la baze situate în vestul sau sudul Irakului.
LANŢ DE PRODUCŢIE ÎN IRAK
Aceste baze, plasate sub controlul forţelor Al Qods, o unitate de elită din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene însărcinată cu operaţiuni în teatre externe, sunt supervizate de generalul Qassem Soleimani, precizează trei surse.
Decizia de a folosi milţii pentru a produce rachete în Irak a fost luată în urmă cu un an şi jumătate, însă abia recent s-a constatat o intensificare a activităţii, odată cu sosirea unor lansatoare de rachete, afirmă sursele iraniene şi o sursă irakiană din cadrul securităţii.
”Noi deţinem baze de acest fel în numeroase locuri, iar Irakul este unul dintre ele. Dacă America ne atacă, prietenii noştri vor ataca interesele americane şi pe aliaţii lor în regiune”, declară un comandant de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, un veteran în Războiul Iran-Irak din anii '80.
Surse occidentle şi iraniene în domeniul securităţii precizează că fabricile alese în vederea producţiei locale se află la Al Zafaraniya, la est de Bagdad, şi la Jurf al Sakhar, la nord de Kerbala. Altă sursă iraniană evocă un al treilea loc de producţie în Kurdistanul irakian.
Toate zonele citate se află sub controlul unor miliţii şiite, în principal gruparea Kataëb Hezbollah - sau Hezbollahul irakian -, una dintre cele mai apropiate de Teheran.
Mai multe surse confirmă faptul că irakieni au fost formaţi în Iran în mânuirea rachetelor. O sursă irakiană în domeniul securităţii precizează că Al Zafaraniya a fost folosită în trecut la producerea unor ogive şi unor mulaje din ceramică de rachete, în timpul fostului preşedinte Saddam Hussein, după care a fost refăcută în 2016 de către miliţii şiite ajutate de Iran.
Ingineri şiiţi angajaţi odinioară de fabrică au fost chemaţi să o facă din nou operaţională. Teste de rachete au fost efectuate în apropiere de Jurf al Sakhar, adaugă aceeaşi sursă.
LUPTA ÎMPOTRIVA SI, DETURNATĂ
Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) şi Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu. Un oficial american a confirmat însă, sub protecţia anonimatului, transferul recent de rachete, fără să se pronunţe asupra capacităţilor de lansare a bazelor.
O sursă regională din domeniul securităţii, care apreciază că Iranul interpune un anumit număr de rachete balistice în zone aflate sub control şiit, a declarat însă că nu este în măsură să confirme existenţa unui lanţ de producţie iranian în Irak.
Un al doilea conducător din cadrul serviciilor irakiene de informaţii a declarat însă că rachete iraniene au fost livrate unor milţii şiite în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi livrări au continuat după înfrângerea Daech în Irak.
”Era clar pentru serviciile de informaţii irakiene că arsenalul trimis de Iran nu era destinat luptei împotriva Daech, ci reprezenta mai degrabă un mijloc de presiune care să poată fi mobilizat de Iran în cazul unui conflict regional”, spune el.
”Noi nu putem împiedica aceste miliţii să tragă rachete iraniene, pur şi simplu pentru că nu sunt în mâinile noastre comenzile, iranienii le controlează”, a adăugat el.
În 2016, Parlamentul irakian a adoptat o lege în vederea integrării coaliţiei miliţiilor şiite Unităţile de Mobilizare Populară în cadrul armatei naţionale şi plasarea lor, astfel, sub controlul premierului şiit Haider al Abadi. Însă, în fapt, Iranul îşi păstrează controlul asupra conducătorilor lor, care discută regulat cu generalul Soleimani.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!