Decizia luata de China si Rusia dupa retragerea SUA din Acordul de la Paris. Merkel: "Este regretabil si sunt retinuta"

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump a anuntat joi seara ca SUA se retrag din ''Acordul pentru protejarea Climei'' de la Paris. Documentul, semnat de Barack Obama si de alti 194 de presedinti de stat, este menit sa reduca efectele emisiilor de gaze.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
-Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice
-Angela Merkel: Decizia este extrem de regretabila si folosesc termeni foarte retinuti
-China si Rusia au anuntat ca isi vor respecta angajamentele asumate prin Acordul de la Paris
-Val de critici la nivel international: Singurele tari care au ramas in afara acordului sunt Nicaragua si Siria
-Emmanuel Macron: Este o greseala, acordul nu e renegociabil. Make the planet great again
-Directorul executiv al Disney, Robert Iger, si antreprenorul Elon Musk au demisionat din consiliile de consiliere de la Casa Alba
-Trump le-a explicat personal lui Merkel, Macron, May si Trudeau decizia retragerii din acordul de la Paris
-Obama: Decizia lui Donald Trump nu va opri restul lumii
-Orasul Pittsburgh devine simbolul rezistentei impotriva lui Trump

 

Presedintele american a spus ca este dispus sa renegocieze intelegerea, propunere respinsa insa vehement de Germania, Franta si Italia, care si-au reafirmat, intr-o declaratie comuna, sprijinul pentru acord. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, i-a transmis insa ca Acordul nu este renegociabil. China si Rusia au anuntat ca isi vor respecta angajamentele asumate prin Acordul de la Paris, in ciuda retragerii SUA. America este a doua sursa de gaze cu efect de sera din lume, dupa China.

Angela Merkel: Decizia este extrem de regretabila si folosesc termeni foarte retinuti

Cancelarul german a declarat astazi ca decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris este extrem de regretabila. "Decizia SUA este una extrem de regretabila si folosesc termeni foarte retinuti". Cancelarul german a considerat ca este momentul "sa privim inainte" si a reiterat faptul ca Germania isi va indeplini toate angajamentele asumate in cadrul acestui acord pe care l-a calificat drept "indispensabil" si drept "o piatra de temelie" in eforturile de a proteja "Creatia".

Citește și
Donald Trump, discurs cu parul in vant
Donald Trump, subiect de discutie in grupul Bilderberg, ale carui reuniuni secrete genereaza anual teorii ale conspiratiei

Pe de alta parte, intr-o scurta declaratie in fata parlamentului german, Merkel a spus ca nu exista intoarcere de la drumul inceput cu protocolul de la Kyoto din 1997 privind clima si continuat cu acordul "istoric" de la Paris din 2015, relateaza Reuters. "Pentru toti aceia pentru care viitorul planetei noastre este important, spun ca trebuie sa continuam pe aceasta cale pentru a avea succes pentru Planeta Mama", a declarat ea in aplauzele parlamentarilor, scrie DPA.

Totodata, Merkel a anuntat ca Germania va sprijini ferm Insulele Fiji in pregatirea viitoarei conferinte privind clima. Fiji vor prezida Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) asupra climei (COP23) in noiembrie 2017. Din motive logistice reuniunea va avea loc la Bonn, sediul central al Conventiei.

Rusia isi va respecta angajamentele asumate prin Acordul de la Paris, in pofida retragerii SUA

Rusia nu va reveni asupra deciziei sale de a respecta Acordul pentru Clima de la Paris, pentru combaterea incalzirii globale, in pofida retragerii SUA, a declarat vineri vicepremierul Arkadi Dvorkovici, citat de Reuters.

“Am luat decizia de a ne alatura si nu cred ca o vom (schimba – n.r.)”, a dat el asigurari.

Trump le-a explicat personal lui Merkel, Macron, May si Trudeau decizia retragerii din acordul de la Paris

Trump a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu presedintele francez Emmanuel Macron, cu sefa executivului britanic Theresa May si cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Trump si-a exprimat recunostinta fata de cei patru lideri "pentru ca au purtat discutii oneste pe aceasta tema in timpul primelor luni ale mandatului" presedintelui american la Casa Alba.

"Totodata, (Trump) i-a asigurat pe lideri ca SUA sunt in continuare angajate in alianta transatlantica si in eforturile solide de protejare a mediului inconjurator", a explicat Casa Alba intr-un comunicat.

Trump a reamintit deopotriva implicarea SUA "in reducerea emisiilor de gaze si leadership-ul american in dezvoltarea tehnologiei privind producerea de energie curata" si a reiterat ca, in timpul guvernarii sale, tara sa "va fi cea mai curata si mai respectuoasa de pe Pamant cu mediul inconjurator".

"Toti liderii au cazut de acord sa continue dialogul si sa consolideze cooperarea in domeniul mediului si de orice alt tip in viitor", potrivit comunicatului difuzat de Casa Alba.

Directorul executiv al Disney, Robert Iger, si antreprenorul Elon Musk au demisionat din consiliile de consiliere de la Casa Alba

“Schimbarea climatica este reala. Parasirea (Acordului – n.r.) de la Paris nu este buna nici pentru America, nici pentru lume”, a insistat Musk, seful companiei de tehnologie Tesla.

“Decizia de astazi (joi – n.r.) este un pas inapoi pentru mediu si pentru pozitia conducerii SUA in lume”, a scris pe Twitter si directorul executiv al Goldman Sachs Group Inc, Lloyd Blankfein.

Tim Cook si-a exprimat dezamagirea

Intr-un e-mail transmis angajatilor Apple, directorul general Tim Cook si-a exprimat dezamagirea si a dezvaluit ca a discutat marti cu Trump pentru a incerca sa il convinga sa ramana in Acordul de la Paris. “Nu a fost suficient”, a explicat el.

Si directorul general al General Electric, Jeff Immelt, s-a declarat dezamagit. “Schimbarea climatica este reala. Acum industria trebuie sa conduca si sa nu depinda de Guvern”.

Canada si ONU, profund dezamagite

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris masura drept o “dezamagire grava”, in timp ce Uniunea Europeana a spus ca este “o zi trista pentru lume”.

Canada este "profund dezamagita” de decizia presedintelui Trump, a afirmat premierul Justin Trudeau.

Emmanuel Macron: Este o greseala, acordul nu e renegociabil

Presedintele Frantei Emmanuel Macron a calificat drept o greseala pentru Statele Unite si pentru planeta retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, a precizat ca acordul nu este renegociabil si i-a invitat pe oamenii de stiinta, pe inginerii si pe antreprenorii americani sa vina in Franta pentru a lucra impreuna in vederea gasirii unor solutii concrete pentru mediu.

El si-a rostit declaratia in limba franceza, dar a transmis si un mesaj in limba engleza, incheind cu formula "Make the planet great again", similara sloganului presedintelui SUA Donald Trump, "Make America great again".

"Va spun ferm in aceasta seara. Nu vom renegocia un acord mai putin ambitios. In niciun caz", a subliniat presedintele francez, relateaza news.ro.

El a transmis Statelor Unite ca nu exista un "plan B" in acest caz, pentru ca nu exista "o planeta B", precizand ca respecta decizia SUA, dar ca o regreta. "Franta crede in voi. (in SUA - n.r.), lumea intreaga crede in voi, dar nu gresiti in privinta climei; nu exista un plan B, pentru ca nu exista o planeta B", a spus Macron.

El s-a adresat oamenilor de stiinta, inginerilor si antreprenorilor americani, cerandu-le sa vina in Franta pentru a lucra impreuna in privinta problemelor de mediu, asigurandu-i ca vor avea "o a doua patrie". "In seara aceasta, Statele Unite au intors spatele lumii, dar Franta nu va intoarce spatele americanilor", a declarat Emmanuel Macron.

Theresa May: Acordul de la Paris protejeaza generatiile viitoare

Theresa May, i-a declarat joi la telefon presedintelui american, Donald Trump, ca Acordul de la Paris asupra climei protejeaza "prosperitatea si securitatea generatiilor viitoare", a facut cunoscut joi seara Downing Street, scrie AFP.

"Acordul de la Paris furnizeaza cadrul global corespunzator pentru a proteja prosperitatea si securitate generatiilor viitoare, asigurand in acelasi timp accesul la energie pentru cetatenii si intreprinderile noastre", i-a spus Theresa May lui Donald Trump dupa anuntul presedintelui american de retragere a Statelor Unite din acord, potrivit Downing Street.

Retragerea este o "greseala istorica"

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Eu lupt in fiecare zi pentru maretul popor al acestei tari, asa ca, pentru a-mi putea indeplini datoria solemna de a proteja tara si pe cetatenii ei, Statele Unite se vor retrage din Acordul pentru clima de la Paris."

Donald Trump, care, in trecut, a declarat ca nu crede in incalzire globala, s-a aratat dispus sa renegocieze acordul actual ori sa adere la unul nou.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Ca o persoana preocupata profund de mediul inconjurator, fiindca asta sunt, nu pot sa sprijin cu buna stiinta o intelegere care pedepseste Statele Unite, fara a impune obligatii serioase celor mai mari poluatori din lume."

Si-a justificat decizia spunand ca acordul pentru clima de la Paris este, in esenta, o redistribuire a avutiei americane catre alte tari. Si ca, pe termen lung, Statele Unite vor pierde sase milioane si jumatate de locuri de munca din industria auto, cea a petrolului si cea a mineritului si trei mii de miliarde de dolari din PIB.

John Coequyt, activist pentru mediu: "Vorbim despre o greseala istorica. Este o intelegere care a fost faurita dupa ani de negocieri. Singurele tari care au ramas in afara acordului sunt Nicaragua si Siria."

Acordul de la Paris cere ca Statele Unite sa isi reduca emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili cu cel putin 26 la suta pana in 2025. America este a doua sursa de gaze cu efect de sera din lume, dupa China, care a anuntat ca isi va mentine angajamentul.

Li Keqiang, premierul Chinei: "Chinezii au o vorba: "Promisiunile trebuie tinute, iar actiunile trebuie sa fie ferme."

Procesul de retragere a unui stat din Acordul pentru clima dureaza patru ani, asa ca Trump risca sa nu-si vada planul dus pana la capat. Decizia risca totusi sa slabeasca coeziunea din jurul intelegerii. In plus, va disparea o importanta resursa financiara destinata programelor verzi derulate ca parte a acordului.

Val de critici la nivel international

O decizie profund gresita", a scris pe Twitter in engleza si germana presedintele executivului european la cateva minute dupa anuntul asteptat al liderului de la Casa Alba.La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat ca "regreta" iesirea Statelor Unite din Acordul de la Paris.

"Regret decizia presedintelui american", a subliniat cancelarul federal, lansand in acelasi timp un apel la continuarea "politicilor in domeniul climei care ne protejeaza planeta", relateaza Agerpres.

Anterior, mai multi ministri social-democrati din cabinetul de la Berlin, printre care seful diplomatiei, Sigmar Gabriel, au estimat ca decizia lui Donald Trump "va dauna" lumii intregi.

Lumea "se poate baza in continuare pe Europa" pentru a conduce lupta impotriva incalzirii climei, a reactionat comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice si energie, Miguel Arias Canete.

"Acordul de la Paris trebuie sa fie respectat. Este o chestiune de incredere", a afirmat la randul sau presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. "Acordul de la Paris este viu si il vom duce la bun sfarsit, cu sau fara administratia americana", a adaugat el.

Guvernul belgian a apreciat ca aceasta decizie "iresponsabila (...) aduce atingere cuvantului dat".

"Decizia Statelor Unite nu trebuie sa franeze mobilizarea noastra in favoarea luptei impotriva incalzirii climei. Trebuie sa ne dublam eforturile pentru a face ca marile puteri sa isi reafirme angajamentele asumate", a declarat premierul belgian, Charles Michel, intr-un comunicat.

Orasul Pittsburgh devine simbolul rezistentei impotriva lui Trump

Primarul orasului Pittsburgh, ridicat joi la rang de exemplu de Donald Trump al politicii sale "Mai intai America" pentru a justifica retragerea din acordul asupra schimbarilor climatice, l-a atacat joi pe presedintele american, afirmand ca priveste mai repede spre Paris decat spre Washington, relateaza AFP.

In doar cateva minute dupa seria sa de mesaje pe Twitter, primarul Bill Peduto a devenit favoritul retelelor sociale si simbolul rezistentei politice la nivel local impotriva deciziei-soc a liderului de la Casa Alba.

"Statele Unite stau alaturi de Siria, Nicaragua si Rusia, decizand sa nu participe la acordul international de la Paris. Acum este timpul pentru ca orasele sa preia fraiele" economiei verzi, a scris mai intai Bill Peduto.

"Am fost ales pentru a-i reprezenta pe locuitorii din Pittsburgh, nu din Paris", afirmase cu cateva minute mai devreme presedintele american din gradina de la Casa Alba, adaugand ca doreste ca "nimic sa nu se puna in calea" noastra pentru redresarea economiei americane.

Dupa care a insistat: "Este timpul sa punem Youngstown din Ohio, Detroit din Michigan si Pittsburgh din Pennsylvania, care se afla printre cele mai minunate locuri din aceasta tara, inaintea Parisului din Franta".

Astfel, omul de afaceri republican a facut un amalgam din vechi orase industriale lasate la voia intamplarii, ca Detroit, si din altele, ca Pittsburgh, care cunosc o renastere postindustriala fulgeratoare cu centre urbane ce s-au metamorfozat complet in ultimii ani.

"In calitate de primar al orasului Pittsburgh, va pot asigura ca vom urma directivele Acordului de la Paris pentru cetatenii nostri, economia noastra si viitorul nostru", a subliniat Bill Peduto.

Edilul a tinut sa faca astfel diferenta intre orasul sau din Estul american si cele din America profunda care l-au propulsat masiv pe omul de afaceri la Casa Alba.

"Fapte: Hillary Clinton a primit 80% din voturi la Pittsburgh", a adaugat primarul. "Pittsburgh sta in picioare alaturi de restul lumii si va urma Acordul de la Paris", a insitat el.

Obama: Decizia lui Donald Trump nu va opri restul lumii

Barack Obama si-a exprimat joi regretul dupa decizia succesorului sau, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice pe care el l-a semnat, dar a afirmat ca aceasta hotarare nu impiedica progresele in domeniul protejarii mediului in restul lumii, transmite AFP.

Intr-un comunicat, Barack Obama a reamintit ca acordul a fost incheiat, in 2015, numai datorita "leadershipului american pe scena internationala". In opinia sa, "sectorul privat a optat deja pentru un viitor cu putin carbon".

"Pentru tarile care s-au angajat in acest viitor, Acordul de la Paris a deschis portile pentru ca intreprinderile, oamenii de stiinta si inginerii sa declanseze investitii si inovatii de inalta tehnologie si cu putin carbon la o scara fara precedent", a argumentat Barack Obama.

"Tarile care raman in Acordul de la Paris vor fi cele care vor recolta beneficiile in termeni de locuri de munca si sectoare de activitate create", a afirmat fostul presedinte american.

"Consider ca Statele Unite trebuie sa se afle in avangarda. Chiar in absenta unui leadership american, chiar daca aceasta administratie se alatura unui mic numar de tari care resping viitorul. Sunt convins ca statele noastre, orasele si intreprinderile vor fi la inaltime si vor face si mai mult pentru a proteja planeta noastra pentru generatiile viitoare", a incheiat Barack Obama .

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Reactia lui Barack Obama
Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Reactia lui Barack Obama

Presedintele american Donald Trump a anuntat, joi seara, ca Statele Unite se retrag din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

Donald Trump, subiect de discutie in grupul Bilderberg, ale carui reuniuni secrete genereaza anual teorii ale conspiratiei
Donald Trump, subiect de discutie in grupul Bilderberg, ale carui reuniuni secrete genereaza anual teorii ale conspiratiei

Grupul Bilderberg, un club confidential din care fac parte aproximativ 130 dintre cei mai puternici oameni din lume, se reuneste incepand de joi in SUA, subiectul central fiind presedintia lui Donald Trump, relateaza AFP, preluata de News.ro.

George Soros.
George Soros. "UE este inconjurata de puteri ostile, precum Rusia, Turcia". Ce spune despre Brexit

Uniunea Europeana este inconjurata astazi de puteri ostile, respectiv Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Egiptul aflat sub puterea ISIS si America pe care lui Trump i-ar placea sa o creeze, dar nu poate, spune George Soros.

Klaus Iohannis se intalneste cu Donald Trump saptamana viitoare la Casa Alba. Ce vor discuta cei doi sefi de stat
Klaus Iohannis se intalneste cu Donald Trump saptamana viitoare la Casa Alba. Ce vor discuta cei doi sefi de stat

Seful statului se va intalni vineri, 9 iunie, cu Donald Trump si potrivit unui comunicat al Casei Albe este vorba despre o vizita de lucru.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.