Klaus Iohannis se intalneste cu Donald Trump saptamana viitoare la Casa Alba. Ce vor discuta cei doi sefi de stat

Dată publicare: 01-06-2017 09:14
Dată actualizare: 04-06-2017 01:20


Seful statului se va intalni vineri, 9 iunie, cu Donald Trump si potrivit unui comunicat al Casei Albe este vorba despre o vizita de lucru.

Klaus Iohannis a spus pe Facebook ca va discuta cu omologul sau american, Donald Trump, pe 9 iunie, despre aprofundarea Parteneriatului Strategic, relatia bilaterala dintre cele doua tari si reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite.

"Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Alba, o intrevedere oficiala cu Presedintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relatia bilaterala si reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite. Programul vizitei mele la Washington include si o intalnire cu romanii stabiliti in SUA, un moment care, sunt convins, va fi special, ca de fiecare data" a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Klaus Iohannis a avut un prim contact cu liderul american la reuniunea extraordinara NATO de la Bruxelles de saptamana trecuta. Trump abia asteapta sa discute noi modalitati de aprofundare si consolidare a Parteneriatului Strategic dintre America si Romania, se mai arata in comunicatul Casei Albe.

Potrivit administratiei prezidentiale de la Bucuresti, Klaus Iohannis intentioneaza sa reconfirme angajamentul tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite. Iohannis se va afla in Statele Unite in perioada 4-9 iunie.

Reactia Ambasadei Romaniei la Washington

Ambasada Romaniei la Washington saluta anuntul oficial al Casei Albe privind intalnirea la nivel inalt dintre presedintele Trump si Iohannis si sustine ca intalnirea este rezultatul unei activitati diplomatice lansate si sustinute imediat dupa inceperea mandatului noului presedinte al SUA, potrivit Agerpres.

Programul vizitei lui Klaus Iohannis in SUA 

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va efectua in perioada 4-9 iunie a.c. o vizita in Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de intrevederea oficiala a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, in data de 9 iunie a.c", anunta un comunicat al Presedintiei, care precizeaza ca intrevederea "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis "va aborda prioritatile de actiune in cadrul relatiei bilaterale si va reconfirma angajamentul ferm al tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite".

Cu ocazia deplasarii la Washington, Presedintele Romaniei va participa, in data de 5 iunie, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existenta si va primi distinctia „Light Unto the Nations”, cea mai inalta distinctie a organizatiei care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

"American Jewish Committee a evidentiat, in decizia de acordare a distinctiei, faptul ca a hotarat onorarea Presedintelui Klaus Iohannis pentru actiunea sa de „lider dedicat intaririi democratiei si a statului de drept in Romania, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul si pentru a aprofunda legaturile dintre Romania si SUA, precum si intre Romania si Israel”. Acordarea acestei distinctii a mai avut in vedere rolul tarii noastre in cadrul Uniunii Europene si al dialogului transatlantic, in mentinerea securitatii regionale si globale, dar si realizarile recent incheiatei presedintii-in-exercitiu romane a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", mentioneaza Presedintia.

Distinctia va fi prezentata, cu ocazia unui moment special, in cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfasoara in perioada 4-6 iunie a.c., vor lua parte peste 2.500 de participanti din 70 de tari. „Light Unto the Nations” a mai fost acordata unor lideri marcanti, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum si altor sefi de stat din Europa si America Latina.

Vizita la Washington mai cuprinde si alte elemente de program, inclusiv o intalnire cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO