Reteaua de hoti de la Luvru si din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrata


Ultimul update: Sambata 21 Septembrie 2013 07:13
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2013 12:15
Categorie: Stiri externe
Turnul Eiffel

Circa 12 persoane implicate intr-o serie de furturi comise in principal la Muzeul Luvru, in jurul Turnului Eiffel si in alte cateva obiective turistice din Paris au fost arestate marti, dupa o ancheta care a durat mai multe saptamani.

Conform unor surse din Politia franceza, citate de AFP, alaturi de aceste persoane, membre ale unei retele "extrem de bine structurate", toate originare din tarile din Europa de Est, figureaza si un agent de paza din aceste obiective turistice. El este banuit ca a ajutat reteaua, potrivit unei surse. Toate persoanele retinute au fost plasate in arest.

Timp de mai multe luni, problema securitatii turistilor din capitala franceza, teatrul mai multor agresiuni comise de hotii de buzunare, a preocupat autoritatile pariziene. Recrudescenta furturilor comise la Muzeul Luvru a generat o greva a personalului institutiei, in luna aprilie. Greva a avut ca rezultat initierea unui plan special conceput de Politia din Paris cu scopul de a lupta mai eficient impotriva acestor infractori.

Membrii retelei, care pretindeau ca erau turisti, purtand asupra lor aparate de fotografiat si care plateau de fiecare data biletul de intrare, se plimbau prin Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul Orsay si Castelul Versailles, potrivit unei surse din politie.

"Insa Muzeul Luvru reprezenta principalul lor teren de actiune", a adaugat aceeasi sursa. Hotii ii vizau in special pe turistii asiatici si, "intr-o zi buna, puteau sa fure pana la 2.000 de euro", a precizat comisarul Stéphane Gouaud, coordonatorul anchetei.

La inceputul lunii august, Manuel Valls, ministrul de Interne din Franta, a incercat sa ii linisteasca pe turistii straini veniti sa viziteze Turnul Eiffel, asigurandu-i ca Parisul este "un oras sigur".

El a spus ca doreste sa faca "sanctuare din toate aceste situri turistice spre care converg zeci de mii de persoane in fiecare zi". Ministrul francez a anuntat, totodata, ca a sporit prezenta echipajelor de politie in zonele turistice.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO