Alegeri locale in Republica Moldova. Care sunt cele doua orase importante care vor avea primari PRO-RUSI

Ultima actualizare: 18-06-2015 07:07

Lupta stransa pentru fotoliul de primar al Chisinaului. Liberalul pro-european, Dorin Chirtoaca, a castigat primul tur al alegerilor, cu peste 37 la suta din voturi, insa este urmat, la mica distanta, de candidata socialistilor pro-rusi.

Potrivit datelor oferite de Comisia Electorala Centrala, pentru candidatul Partidului Liberal, primarul in exercitiu Dorin Chirtoaca, au votat 35,41% dintre alegatori, potrivit Agerpres.

Zinaida Greceanii si Dorin Chirtoaca isi vor disputa turul secund al alegerilor locale. Pentru Oazu Nantoi (Blocul electoral "Platforma Populara Europeana din Moldova", formatiune condusa de fostul premier Iurie Leanca) au optat 9,94% au optat dintre alegatori. Ilian Casu (Partidul Nostru, prorus) a obtinut 4,95% din voturi, Vasili Chirtoca (Partidul Comunistilor) 3,91%, Serafim Urechean (Partidul Liberal Democrat, condus de fostul premier Vlad Filat) 2,59%, iar candidatul Monica Babuc (Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) 1,61%.

Confruntarea va fi transata abia peste doua saptamani. In schimb, doi politicieni controversati, apropiati Moscovei, au castigat detasat alegerile, inca din primul tur, pentru primariile oraselor Balti si Orhei.

Dorin Chirtoaca, primar in exercitiu Chisinau: "Noi am avut un fel de misiune imposibila, pe care totusi am reusit s-o realizam. Cel putin la Chisinau s-a demonstrat ca nu se voteaza conform indicatiilor date de Putin".

Edilul in exercitiu al Chisinaului, care candideaza acum pentru un al treilea mandat, si-a depasit cu mai putin de doua procente adversara, candidata socialistilor pro-rusi, Zinaida Greceanîi.

Dorin Chirtoaca, primar in exercitiu Chisinau: "Trebuie sa recunosc ca este o performanta pentru candidatul PSRM sa obtii 35 la suta fara sa apari pe undeva, fara sa raspunzi la intrebari, fara sa vorbesti cu presa. Dar se stie ca nu este un vot pentru Zina, ci un vot geopolitic, pentru Putin."

Daca deznodamantul bataliei pentru Chisinau va fi cunoscut abia pe 28 iunie, in schimb primariile altor doua mari orase au fost deja adjudecate.

Doi controversati politicieni si oameni de afaceri apropiati Moscovei, Renato Usatii si Ilan Shor, au castigat detasat alegerile pentru primariile oraselor Balti si Orhei. Usatii este considerat un apropiat al Kremlinului iar la alegerile parlamentare, partidul sau a fost exclus din cursa, fiind banuit ca a folosit fonduri din Rusia in campania electorala. Ilan Shor, om de afaceri de origine israeliana, este principalul suspect in dosarul disparitiei unui miliard de dolari din bancile moldovenesti. Detectivii internationali angajati de guvernul de la Chisinau spun ca ar putea fi principalul beneficiar al acestui 'furt al secolului'.

Situatia i-a provocat ironii muscatoare liberalului Dorin Chritoaca.

Dorin Chirtoaca, primar in exercitiu Chisinau: "Daca furi un miliard, castigi din primul tur, daca ai Rolls Royce si casa la Rublyovka, obtii peste 70%, iar daca nu iei nimic aduni 30%, asa ca mine."

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu), dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO