Alegeri in Moldova. Klaus Iohannis viziteaza joi Chisinaul. Atmosfera tulbure din tara cu trei zile inainte de scrutin
Klaus Iohannis viziteaza Chisinaul intr-o atmosfera tulbure. Presedintele ales al Romaniei va ajunge joi in Republica Moldova, cu trei zile inaintea unor alegeri parlamentare considerate cruciale pentru viitorul tarii
In ultimele zile, partidul unui om de afaceri apropiat Rusiei a fost scos din cursa electorala. Si este citat, in cazul Antifa, grupare fascista care ar fi planuit, sa preia dupa alegeri controlul tarii prin violenta.
Patria, partidul milionarului Renato Usatai, un apropiat Kremlinului, este acuzat ca a folosit in campanie bani din strainatate, fapt ce contravine legislatiei. Potrivit ultimelor sondaje, partidul lui Usatai avea toate sansele sa ajunga in noul parlament. Formatiunea apare si in scandalul Antifa, grupare care ar fi planuit o preluare violenta a puterii in Republica Moldova, dupa alegerile de duminica.
Acestea sunt circumstantele in care Klaus Iohannis ajunge joi la Chisinau. Presedintele ales are o intalnire oficiala cu Vlad Filat, seful Partidului Liberal Democrat, si una neoficiala cu Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova. Intr-o postare pe Facebook, Iohannis a schitat mesajul cu care va merge la Chisinau:
"Alegerile din 30 noiembrie reprezinta un pas important in cimentarea unui parcurs european pentru Republica Moldova. De aceea, ne dorim ca optiunea ferma a cetatenilor Republicii Moldova sa fie indreptata in sustinerea fortelor democratice, europene."
Sondajele arata ca partidul comunistilor din Republica Moldova ar putea obtine cele mai multe mandate, urmat fiind de cele doua partide proeuropene importante.
Pe de alta parte, guvernul roman a anuntat ca studentii si elevii din Republica Moldova, aflati la studii in Romania, pot calatori gratuit pe teritoriul tarii noastre pentru a vota la alegerile parlamentare de duminica.
Partidului Patria, exclus din cursa pentru scrutinul parlamentar
Curtea de Apel Chisinau a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminica a Partidului Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatii, acuzat ca a folosit in campanie bani proveniti din strainatate. Formatiunea este acuzata ca a folosit in campania electorala mijloace financiare din strainatate, fapt interzis de legislatie. Este vorba de o suma de opt milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro). Curtea de Apel a dispus de asemenea incasarea in beneficiul statului a resurselor financiare suspecte.
Hotararea Curtii de Apel a fost luata dupa ce Comisia Electorala Centrala a cerut miercuri anularea deciziei prin care partidul lui Usatii a fost inregistrat in campania electorala, la sesizarea Inspectoratului General de Politie. Sesizarea contine materiale care confirma folosirea in cadrul campaniei electorale a fondurilor nedeclarate public de catre partidul lui Renato Usatii.
Potrivit site-ului Unimedia.info, hotararea Curtii de Apel poate fi atacata la Curtea Suprema de Justitie, iar aceasta poate pronunta o decizie definitiva cel mai probabil pana vineri seara. De altfel, avocatii lui Renato Usatii au anuntat deja ca vor ataca decizia instantei la Curtea Suprema de Justitie, informeaza Jurnal de Chisinau.
De altfel, avocatii lui Renato Usatii au anuntat deja ca vor ataca decizia instantei la Curtea Suprema de Justitie, informeaza Jurnal de Chisinau. Renato Usatii a fost aparat in instanta de cinci avocati. Acesta a negat acuzatiile si a declarat ca este victima unui scenariu politic. El a precizat ca nu a cheltuit banii care i-au fost trimisi de peste hotare. Au fost transferati de o companie off-shore. Banii nu au ajuns in cont si evident ca nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat in octombrie 2014. In octombrie deja era clar care o sa fie provocarea", a spus politicianul. "Usatii pur si simplu nu va pleca. Vor fi proteste", a adaugat el.
Autoritatile electorale moldovene cer excluderea partidului prorus Patria
Autoritatile electorale din Republica Moldova au exclus un partid prorus din alegerile parlamentare, relateaza postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/EL) in pagina electronica de miercuri.
Comisia Electorala centrala (CEC) a anuntat ca a decis pe 26 noiembrie sa retraga Partidul Patria din procesul electoral pentru ca a primit sustinere financiara dintr-o tara straina. Formatiunea este condusa de catre Renato Usatîi, un om de afaceri rus de origine moldoveana. O Curte de apel se va pronunta saptamana aceasta asupra deciziei.
Conform site-ului inprofunzime.md, miercuri, pe internet, a aparut o inregistrare cu Renato Usatii, din care reiese ca omul de afaceri ar fi spion al FSB-ului rusesc. Pentru a-si proteja afacerile din Rusia, Usatai ar promova rusii si le-ar oferi informatii.
Arme si munitie, descoperite in timpul unor perchezitii inaintea alegerilor din R.Moldova
Autoritatile din Republica Moldova au descoperit arme, munitie si explozibil, precum si sume mari de bani, in timpul unor perchezitii la domiciliile unor membri ai gruparii extremiste Antifa, care pregateau actiuni violente dupa scrutinul parlamentar de duminica. Fortele de ordine au descins la 15 adrese, unde au descoperit importante sume de bani, precum si explozibili, pistoale cu amortizor, arme automate, munitii, aruncatoare de grenade de tip Myxa, grenade de ofensiva de tip RGD 5, detonatoare, dispozitive explozibile cu detonare de la distanta si sticle incendiare. De asemenea, in timpul perchezitiilor, autoritatile au descoperit planurile unor institutii ale statului, precum Comisia Electorala Centrala si Compania Publica Teleradio-Moldova.
Autoritatile au anuntat ca gruparea extremista condusa de Grigore Petrenco, care alaturi de Renato Usatii este candidat la functia de deputat, intentiona sa organizeze actiuni violente dupa scrutinul parlamentar din 30 noiembrie. In prezent sunt audiate cinci persoane in acest caz si urmeaza sa fie investigate alte zece.
Consiliul Suprem de Securitate s-a intrunit luni pentru a discuta despre "posibile provocari" dupa alegeri, fiind convocat de presedintele Nicolae Timofti, dupa ce Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) a anuntat activarea "unor forte in directia subminarii cadrului national de securitate".
Alegeri parlamentare in Republica Moldova, duminica, 30 noiembrie 2014
Republica Moldova, o fosta republica sovietica vecina cu Romania si Ucraina - in estul careia forte guvernamentale lupta impotriva unei rebeliuni proruse din aprilie - este curtata atat de Uniunea Europeana (UE), cat si de Rusia. Chisinaul a semnat un acordul de asociere si liber-schimb cu Bruxelles-ul in iunie, consolidandu-si relatiile cu Uniunea. Acordul a fost ratificat de Parlamentul European pe 13 noiembrie. Rusia a fost iritata de asemenea acorduri intre foste republici sovietici si UE, afirmand ca ele ar putea sa-i afecteze interesele economice.
Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) se mentinea pe primul loc cu o saptamana inaintea alegerilor legislative din 30 noiembrie, potrivit unui sondaj IMAS publicat sambata, care arata totodata ca, in ceea ce priveste politica externa, cetatenii moldoveni sunt indecisi intre Rusia si UE.
Cinci formatiuni politice ar putea intra in Parlament in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie, potrivit sondajului realizat la comanda agentiei IPN. PCRM ar obtine 19,6 la suta, fiind urmat de PLDM (liberal-democrati) 17,2 la suta, PDM (democrati) cu 14,2 la suta, Partidul Patria cu 8,7 la suta si Partidul Liberal, cu 8,5 la suta. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la suta, in timp ce numarul indecisilor a scazut usor la 9,6 la suta.
Sursa: Mediafax
Etichete: Republica Moldova, Chisinau, arme, alegeri parlamentare, comunisti,
Dată publicare:
27-11-2014 08:40