Prima tara din lume care va ajunge pe "partea intunecata a Lunii". Misiunea de aselenizare va avea loc in 2018

15-01-2016 13:34


Luna

China intentioneaza sa aselenizeze pentru prima data pe partea intunecata a Lunii in 2018, marcand o noua etapa in ambitiosul sau program spatial, a informat agentia Xinhua, citata de Reuters.

China a lansat aceasta noua runda de lucru axata pe explorarea Lunii la aproximativ doi ani dupa ce a facut prima aselenizare "soft" pe Luna de dupa anul 1976, cu naveta Chang'e-3 si roverul Jade Rabbit, relateaza Agerpres.

Navetele spatiale anterioare au vazut pana acum partea indepartata a Lunii care nu este niciodata vizibila de pe Pamant, dar nici una nu a aterizat pe ea.

O noua sonda Chang'e-4 similara cu Chang'e-3, dar care poate transporta o sarcina utila mai mare, va fi implicata in acest proiect potrivit lui Liu Jizhong, seful centrului de administrare stiintifica, tehnologica si militara a exploatarii acestei planete, citat de agentia Xinhua.

Naveta va studia conditiile geologice existente pe cealalta parte a Lunii, a declarat Liu.

Avansarea programului spatial al Chinei a fost o prioritate a liderilor, presedintele Xi Jinping cerand ca tara sa se impuna ca o putere in domeniul spatial. China insista asupra faptului ca programul sau spatial are scopuri pacifiste, noteaza agentia Reuters.

Cu toate acestea, Departamentul Apararii al SUA a evidentiat cresterea capabilitatilor spatiale ale Chinei, spunand ca activitatile urmaresc scopul impiedicarii adversarilor sai de a utiliza resursele spatiale in timpul unei crize.

In martie, guvernul chinez a declarat ca va deschide programul sau de explorare a Lunii catre companii mai degraba decat sa se bazeze pur si simplu pe sectorul de stat ca mai inainte, in speranta stimularii descoperirilor tehnologice, mai noteaza Reuters.


 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO