Replica Iranului după ce a fost acuzată că a doborât avionul ucrainean. Ce spun oficialii

Ultima actualizare: 10-01-2020 20:06

Autorităţile iraniene au calificat joi ca 'lipsite de orice sens' 'zvonurile' conform cărora avionul ucrainean prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran ar fi fost lovit de o rachetă iraniană.

„Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi moment în spaţiul iranian la aceeaşi altitudine de 8.000 de picioare, iar această poveste cu lovitura de rachetă împotriva avionului nu poate fi câtuşi de puţin corectă”, afirmă un comunicat postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Astfel de zvonuri nu au niciun sens”, adaugă textul, care îl citează pe Ali Abedzadeh, preşedintele Organizaţiei Aviaţiei Civile Iraniene (CAO) şi ministru adjunct al transporturilor.

Abedzadeh a reacţionat la zvonurile vehiculate pe reţele sociale despre faptul că avionul Boeing 737 al companiei Ukraine Airlines International (UIA) ar fi fost lovit de o rachetă trasă de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică iraniană.

În ce priveşte cutiile negre ale aparatului, găsite miercuri, Ali Abedzadeh a declarat că „Iranul şi Ucraina au mijloacele de a descărca informaţiile” conţinute. „Chiar dacă sunt necesare măsuri mai specializate pentru a extrage şi analiza informaţiilor, putem să facem acest lucru în Franţa sau în alte ţări”, a indicat el.

Miercuri, agenţia iraniană Mehr, apropiată de ultraconservatori, citase o afirmaţie a lui Abedzadeh potrivit căreia Iranul ”nu le va da cutiile negre (...) americanilor”.

Fără a dezminţi explicit acest articol, comunicatul Ministerului Transporturilor respinge „zvonurile privind rezistenţa Iranului de a livra cutiile negre (...) Statelor Unite”.

Conform primelor elemente ale anchetei CAO, avionul ce efectua zborul PS752 al UIA şi care s-a prăbuşit miercuri la scurt timp de la decolarea de la Teheran, făcuse cale întoarsă după o 'problemă' şi un incendiu la bord.

Tragedia, în care au murit 176 de persoane, s-a produs pe un fond de grave tensiuni între Teheran şi Washington, şi la scurt timp după tirurile de rachete lansate de Iran împotriva unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Nimic nu indică însă o legătură între aceste evenimente, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus în gardă miercuri în privinţa oricărei 'speculaţii'.

Joi însă, Kievul a informat că studiază şapte posibile piste, printre care un tir cu rachete, un atentat sau o problemă tehnică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO