Regizorul Costa Gavras, nevoit să îşi dezmintă propriul deces, la televiziunea publică elenă
Cineastul franco-grec Costa Gavras, în vârstă de 85 de ani, a fost nevoit să infirme joi, pentru postul public de televiziune din Grecia (ERT), o informaţie care anunţa decesul său.
Știrea a fost anunţată de mai multe publicații internaţionale, în urma unui mesaj fals publicat pe Twitter, informează AFP, potrivit Agerpres.
Contactat prin telefon de jurnaliştii de la ERT, Costa Gavras a spus că a fost vorba despre "o glumă de prost gust".
Alegeri 2024
15:35
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. Cei cu viză de flotant pot vota indiferent de data la care au obținut viza
15:32
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
Falsa ştire a fost publicată joi în jurul orei 12.00 GMT pe un cont fals (neverificat) de Twitter al noului ministru grec al Culturii, Myrsini Zorba, şi a fost preluată imediat de numeroase companii mass-media din lumea întreagă - inclusiv de Washington Post.
Ministerul Culturii din Grecia, contactat prin telefon de AFP, a dezminţit acea ştire, subliniind că ministrul elen "nu a publicat astăzi niciun mesaj pe contul lui oficial de Twitter, nici pe cel personal".
Regizorul - care și-a luat numele scurt Costa Gavras după ce adevăratul nume, Constantinos Gavras, a fost combinat din greșeală la finalul unuia dintre primele sale filme - a fost considerat una dintre vocile cele mai provocatoare, inclusiv politic, pe scena internațională a cinema-ului.
La apogeul carierei sale - de la sfârșitul anilor 1960 până în anii 1980 - Costa-Gavras a fost în avangarda filmelor care au reflectat fermentarea politică contemporană, aducând o estetică anti-instituție unui public mai larg - mai notează Washington Post.
Junta militară din Grecia anilor 1967-1974 a fost expusă în filmul ”Z” (1969), care a s-a deschis cu mesajul: ”Orice asemănare cu persoane reale și evenimente nu este o coincidență. Este intenționat”.
Filmul ”Z” - de la cuvântul grecesc ”Zei” (el trăiește) - a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!