Regiunea separatistă a Moldovei, susținută de Rusia, ajunge la un acord pentru a pune capăt crizei energetice

Moldova a ajuns la un acord cu regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, pentru reluarea livrărilor de gaze, după ce Moscova a întrerupt aprovizionarea luna trecută, lăsând sute de mii de oameni fără încălzire sau apă.
Într-o declarație făcută luni, premierul Moldovei, Dorin Recean, a anunțat că Transnistria a refuzat 60 de milioane de euro din fonduri europene pentru livrările de combustibil și, în schimb, a încheiat un acord cu o firmă maghiară.
Autoritățile transnistrene susțin că acesta va fi susținut printr-un „credit rusesc”.
„Sub presiunea Moscovei, [capitala de facto a Transnistriei] Tiraspol a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro din partea UE, care ar fi putut pune capăt șantajului energetic”, a scris Recean online.
Un oficial de rang înalt din guvernul moldovean a confirmat detaliile pentru POLITICO.
„Rusia a blocat soluția propusă de UE pentru regiunea transnistreană” din teama de a-și pierde influența asupra statului nerecunoscut, a adăugat oficialul, care a dorit să rămână anonim pentru a discuta despre înțelegere.
Moscova a oferit istoric gaze gratuite autorităților separatiste, permițându-le să finanțeze pensiile și salariile soldaților prin vânzările de energie. Totuși, un plan de a asigura alternative cu sprijinul UE ar fi însemnat creșterea treptată a tarifelor și integrarea cu piețele energetice ale continentului.
„Dacă regiunea transnistreană trece la prețuri de piață, se slăbește controlul Rusiei – eliminând necesitatea energiei subvenționate și erodând influența economică a Moscovei în regiune”, a spus oficialul.
„Prin obstrucționarea acestei tranziții, Rusia își protejează cele mai puternice instrumente de influență.”
Criza umanitară a început la începutul anului, când Moscova a oprit livrările de gaze în zonă din cauza unui conflict cu guvernul moldovean. Documente obținute de POLITICO arată că liderii locali au respins ofertele de aprovizionare alternativă.