Regina Elisabeta a Marii Britanii. 15 lucruri mai puțin știute despre cel mai longeviv monarh din lume

Regina Elisabeta - 5
Getty

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh din lume și una dintre cele mai faimoase, respectate și de neatins figuri ale secolului trecut, s-a născut în anul 1926, sub numele de Elizabeth Alexandra Mary Windsor.    

Mamă, bunica și străbunică, regina și-a trăit o mare parte din viață în ochii publicului. Chiar și așa, sunt încă multe lucruri puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a.

15 lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

1.Porecla reginei este „Lilibet”

Porecla reginei Elisabeta este „Lilibet” pentru că aceasta nu-și putea pronunța propriul nume.

Regele George al VI-lea obișnuia să vorbească despre fiicele sale, spunând „Lilibet este mândria mea. Margareta este bucuria mea”.

Mai mult, prinţul Harry şi soția sa, Meghan Markle, și-au numit fiica după porecla pe care a primit-o suverana în copilărie.

Citește și
regina elisabeta
Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

2. Elisabeta a servit în al Doilea Război Mondial

Tânăra Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar în 1945, unde s-a pregătit pentru a fi mecanic. Ea a fost prima femeie din Familia Regală care s-a alăturat Serviciilor Armate ca membru activ cu normă întreagă.

3. Regina Elisabeta și prințul consort Philip erau verișori

Regina Elisabeta și prințul Philip erau veri îndepărtați prin regina Victoria și regele Christian al IX-lea al Danemarcei. Cei doi s-au cunoscut pe când Elisabeta avea vârsta de doar opt ani.

Întâlnirea oficială dintre cei doi a avut loc în 1934, la nunta Prințesei Marina a Greciei și a Prințului George, Duce de Kent.

4. Regina Elisabeta a învățat să conducă în timpul războiului, dar nu avea permis de conducere

Regina a învățat să conducă în anul 1945, în perioada războiului. De atunci, regina a fost surprinsă se nenumărate ori conducând singură.

Monarhul nu a avut nevoie de permis de conducere, de plăcuță de înmatriculare pentru mașină și nici de pașaport.

5. Regina Elisabeta a iubit câinii Corgi

Iubirea Reginei Elisabeta a II-a pentru câinii Corgi datează încă din copilărie când părinții ei, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta aveau la Curtea Regală mai multe exemplare din această rasă. Pe atunci prințesă, Elisabeta a primit în dar primul exemplar de Corgi în anul 1933, când avea vârsta de șapte ani. „Dinastia” câinilor regali numără până acum cel puțin 14 generații.

6. Regina Elisabeta, străbunica „Gan-Gan”

Kate Middleton spune că fiul ei cel mare, Prințul George, își striga străbunica „Gan Gan”. Potrivit PopSugar, „Gan-Gan” este o „denumire pe care generațiile de membri ai familiei regale au folosit-o pentru a-și descrie străbunicile”.

7. Regina Elisabeta vorbea fluent franceza

Regina Elisabeta a II-a a învățat să vorbească franceza la o vârstă fragedă. Potrivit site-ului oficial al site-ului regal, „Este o abilitate care i-a ajutat Reginei, deoarece are adesea motive să o folosească atunci când vorbește cu ambasadorii și șefii de stat din țările francofone și când vizitează zonele în care se vorbește limba franceză”.

8. Regina Elisabeta citea scrisorile venite din partea oamenilor

Regina primea în jur de 200-300 de scrisori pe zi, adica circa 70.000 pe an. Conform harpersbazaar.com, aceasta alegea câteva scrisori pentru a le citi chiar ea însăși.

Site-ul oficial al Familiei Regale spune că „Reginei i se arată zilnic aproape toată corespondența ei de către unul dintre secretarii particulari și este foarte interesată de scrisorile pe care le primește”.

9. Regina Elisabeta își sărbătorea de două ori ziua de naștere

Regina Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926. Prima sa aniversare este sărbătorită în ziua în care s-a născut, iar a doua, cea „oficială”, este sărbătorită în a doua sâmbătă din iunie, când are loc și parada Trooping the Color.

Tradiția ca monarhul să aibă două aniversări a început în 1748 , cu regele George al II-lea, motivul fiind ca parada să aibă loc într-o zi senină, de vară, când precipitațiile sunt puțin probabile.

10. Regina Elisabeta a avut parte de o nuntă cu peripeții

Nunta dintre regina Elisabeta și prințul Philip a avut loc pe 20 noiembrie 1947.

Coroana ei s-a rupt în ziua nunții. Tiara pe care a purtat-o Regina Elisabeta a II-a a fost făcută în 1919 pentru bunica ei, Regina Maria.

În ziua nunții, în timp ce i se atașa voalul de tiară, rama metalică antică s-a rupt.

Un alt fapt mai puțin știut este că regina și-a plătit rochia de mireasă cu cupoane de la război.

Aceasta a primit un cadou de 200 de cupoane de la guvernul britanic pentru a cumpăra materialul necesar pentru a-și crea frumoasa rochie de mireasă.

Ținuta emblematică avea o trenă lungă, iar rochia era compusă din peste 10.000 de perle. 

11. Regina deține toate lebedele și delfinii din apele Regatului Unit

Toate lebedele și delfinii din apele Marii Britanii aparțin Reginei. De asemenea, monarhul mai deține toate balenele și delfinii din apele din jurul Regatului Unit.

12. Ce ojă purta regina Elisabeta

Regina purta oja Essie „Ballet Slippers”, nunanța roz pal. Se pare că monarhul purta această culoare pe unghii din anul 1989.

13. Regina își folosea poșeta pentru a comunica cu personalul său de la distanță

În toate aparițiile publice, regina poartă o geantă neagră produsă de brandul londonez Launer. Majestatea Sa își folosea poșeta ca o modalitate de a comunica de la distanță cu personalul său.

14. Regina Elisabeta a găzduit primul eveniment exclusiv pentru femei la Palatul Buckingham

În 2004, Regina a găzduit un prânz exclusiv pentru femei, la Palatul Buckingham, la care au participat femei din afaceri, din politică, modă și din lumea artei. Printre oaspeți s-au numărat J.K. Rowling, Charlotte Church, Twiggy, Marjorie Wallace, Kate Moss și multe altele.

15. Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

În 2015, regina Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv monarh britanic când a depășit domnia stră-străbunicii ei, Victoria.

Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a a fost sărbătărit în 2022, când s-au împlinit 70 de ani de domnie.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, în 2022 împlinindu-se 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit.  

Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Ziua în care regina Elisabeta a II-a a murit a declanșat o serie de planuri atent construite care au fost puse în aplicare încă din anii 1960 într-un proces numit „Operațiunea London Bridge”.

Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate
Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate

Regina Elisabeta a Marii Britanii este sub supraveghere medicală la Balmoral. Doctorii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate, a transmis Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a amână încă o întâlnire, la sfatul medicilor. Care este starea de sănătate a monarhului
Regina Elisabeta a II-a amână încă o întâlnire, la sfatul medicilor. Care este starea de sănătate a monarhului

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a fost sfătuită de medici să amâne o reuniune a consilierilor săi care urma să aibă loc miercuri, a anunţat Palatul Buckingham.

 

Liz Truss a devenit oficial prim-ministrul Marii Britanii. Regina Elisabeta a acceptat demisia lui Boris Johnson
Liz Truss a devenit oficial prim-ministrul Marii Britanii. Regina Elisabeta a acceptat demisia lui Boris Johnson

Liz Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator, a fost numită, marți, în funcţia de premier al Marii Britanii de către Regina Elizabeth a II-a.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.