Referendum în Rusia. Secții de votare în portbagaj și tombole cu premii pentru alegători

30-06-2020 19:16


Preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat marţi pe ruşi să garanteze "stabilitatea, securitatea şi prosperitatea" ţării, cu o zi înainte de sfârşitul referendumului constituţional ce ar urma să-i permită să-şi consolideze puterea, informează AFP.

"Nu votăm doar amendamente în calitate de norme juridice, votăm pentru ţara în care vrem să trăim (...), pe care vrem să o transmitem copiilor şi nepoţilor noştri", a declarat Vladimir Putin într-o scurtă alocuţiune televizată, însă fără a menţiona cu toate acestea măsura ce ar urma să-l autorizeze să rămână la Kremlin până în 2036.

"Suveranitatea Rusiei depinde de simţul nostru de responsabilitate, de sinceritatea sentimentului nostru de patriotism şi de grija noastră pentru patrie", a adăugat el.

"Votul popular" asupra reformei constituţionale era iniţial prevăzut pentru 22 aprilie, însă a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, scrutinul se întinde de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Rușii pot vota în fața blocului, în mașini sau în pădure

 

Rușii trebuie să dea dovadă de perseverență și o voință de fier că să nu voteze la referendumul vizând modificarea Constituției. Guvernul de la Moscova s-a întrecut pe sine în organizarea procesului electoral: se poate vota în fața blocului, în locurile de joacă, în mașini ori în ... pădure.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Obiectivul nostru crucial este ca rezultatele referendumului să fie complet autentice și legitime. Nu se acceptă o creștere forțată a cifrelor ori erori în numărarea voturilor, astfel încât nimeni să nu pună la îndoială rezultatele.”

În realitate, autoritățile ruse s-au asigurat că prezența vă fi uriașă. Au fost organizate secții de votare unde nimeni nu s-ar gândi că ar fi posibil.

Cetățean rus: „Asta e secția de votare cu numărul 383! De ce nu mă credeți? Oamenii nu cred că pot vota și aici. Asta e noutatea absolută a sistemului nostru politic, o secție de votare în portbagaj.”

Rușii sunt chemați la urne pentru a-și exprima susținerea sau dezacordul cu privire la pachetul de reforme constituționale care i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, caz în care l-ar depăși până și pe Stalin.

Printr-un singur vot, rușii trebuie să hotărască dacă sprijină majorarea pensiilor și a salariului minim, o modestă reorganizare a guvernului, o mențiune constituțională legată de 'credința în Dumnezeu' ori interzicerea căsătoriilor gay. Votul se dă colectiv cu da sau nu pentru toate prevederile, neexistând posibilitatea de a exprima un vot individual asupra fiecărei probleme în parte.

Nikolay Nemytov, alegător: „Sunt împotrivă schimbărilor constituționale, în primul rand pentru că echivalează cu încoronarea unui țar, care domnește, dar nu conduce: Vladimir Vladimirovici Putin.”

Anton Zhuravlyov, alegător: „Adevărul e că majoritatea rușilor nu-l mai susțin (pe Putin), dar se tem s-o arate”.

Pe de altă parte, rușii sunt atrași la urne cu tombole și lozuri, care pun în joc mașini, apartamente, telefoane inteligente, mașini de spălat sau uscătoare de păr.

Tamara Vedeneyeva, alegător: „Era la fel și-n trecut, uneori organizau un concert la secție, alteori un bufet. Pe vremea sovieticilor, chiar ofereau alimente expirate și n-a murit nimeni…”

Olga Suvorova, activist pentru drepturile omului: „Este pur și simplu mituire a votanților, potrivit legii federale cu numărul 67. S-a votat însă între timp o altă lege, cu numărul 1, care a anulat toate limitările loteriei în cursul unei votări.”

Întins pe durata unei spatamani, acest referendum unic în felul lui se vă încheia miercuri.

Ce reprezintă referendumul din Rusia

 

Potrivit lui Putin, amendamentele constituţionale care înscriu în legea fundamentală principii sociale, societale, culturale şi patriotice vor dota ţara cu "o educaţie şi un sistem de sănătate modern, cu o protecţie socială eficace pentru cetăţeni şi autorităţi eficiente ce vor fi responsabile în faţa societăţii".

Măsura cea mai importantă este cea adăugată în martie spre surpriza generală şi care îl autorizează pe Vladimir Putin să poată rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036, când va avea 84 de ani. Marţi, Putin nu a spus niciun cuvânt despre aceasta.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, "credinţa în Dumnezeu" înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca "prioritatea cea mai importantă a politicilor publice", iar statul trebuie să le insufle "patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor".

Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Reforma a fost deja adoptată de parlament, însă Putin a considerat că ea trebuie legitimată printr-un vot popular, chiar dacă acesta nu are forţă legală.

Opoziţia rusă a denunţat o farsă electorală menită să deschidă calea unei preşedinţii pe viaţă pentru Vladimir Putin, care conduce Rusia deja de peste 20 de ani.

Preşedintele rus a reiterat marţi că aceste revizuiri vor intra în vigoare doar în cazul unui vot favorabil al ruşilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO