Recorduri ca in China: expozitia universala
O lume fantastica, faurita din traditiile a sute de popoare si imaginatia neingradita a arhitectilor din mileniul trei. Puteti intra in ea daca mergeti, peste o luna, la Expozitia Universala de la Shanghai.
Ca si la Jocurile Olimpice din 2008, oficialii de la Beijing tin sa arate lumii forta Chinei, asa ca nu s-au uitat la bani, cand arhitectii le-au pus pe masa planurile expozitiei.
Cu o luna inaintea deschiderii, imensul parc al expozitiei de la Shanghai zumzaie ca un stup gigantic. De la un pavilion la altul, sute de oameni cara materiale de constructii, retuseaza pereti, scari sau terase, verifica instalatiile electrice si asa mai departe.
Ca o dovada ca sunt sensibili la reactia presei, organizatorii au invitat sute de jurnalisti sa admire santierul si sa-si inchipuie, ce va fi peste o luna.
De departe, sectiunea africana va fi punctul central, semn al interesului tot mai mare al Beijingului pentru continentul negru, mai exact pentru materiile prime necesare industriei chineze.
"Acum, toate pavilioanele natiunilor africane sunt gata. In perioada urmatoare sunt programate teste de software si echipamente electronice. Sunt convinsa ca vizitatorii vor ramane muti de uimire, cand vor pasi si sectiunea africana.", spune Chen Jian, organizatorul expozitiei.
Evident, Expozitia Universala de la Shanghai inseamna mult mai mult decat cele 43 de pavilioane ale tarilor africane. Desfasurata pe 5 kilometri patrati, sub motto-ul "Un oras mai bun - o viata mai buna", expozitia va atrage, spun organizatorii, circa 70 de milioane de vizitatori, adica un record istoric.