Record climatic doborât în 2025. Europa a înregistrat cea mai caldă lună martie din istorie

Europa a experimentat cea mai caldă lună martie de când se fac măsurători, în contextul în care schimbările climatice continuă să ducă temperaturile la niveluri fără precedent, au declarat marți oamenii de știință din UE, citați de Reuters.
La nivel global, luna trecută a fost a doua cea mai călduroasă lună martie din istorie, fiind depășită doar de martie 2024, potrivit Serviciului European de Schimbări Climatice Copernicus (C3S) din cadrul Uniunii Europene, care a emis un buletin lunar.
Martie a continuat o perioadă de căldură extraordinară, în care 20 din ultimele 21 de luni au avut o temperatură medie globală cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă.
Temperatura medie globală din martie a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în perioada pre-industrială.
Principala cauză a schimbărilor climatice este emisia de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili, potrivit consensului științific al cercetătorilor climatologi.
Extreme climatice în Europa: secetă și ploi abundente
Samantha Burgess, coordonatoare strategică la Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu, care administrează serviciul C3S, a remarcat că Europa a fost afectată și de fenomene extreme, atât în ceea ce privește ploile abundente, cât și seceta.
În luna martie, Europa a înregistrat "multe zone care au experimentat cea mai uscată lună martie din istorie și altele care au înregistrat cea mai ploioasă lună martie din ultimii 47 de ani", a spus Burgess.
Schimbările climatice fac unele regiuni mai uscate, alimentând valurile de căldură care pot face secetele mai severe, prin creșterea ratelor de evaporare, uscând solul și vegetația.
Dar încălzirea planetei agravează și ploile abundente care pot duce la inundații. Acest lucru se datorează faptului că aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, astfel că norii de furtună devin "mai grei" înainte de a se dezvălui.
Gheața marină arctică a atins luna trecută cea mai scăzută întindere înregistrată vreodată pentru o lună martie în cei 47 de ani de măsurători prin satelit, a mai raportat C3S. De altfel, și cele trei luni anterioare au stabilit recorduri negative pentru lunile respective.
Înregistrările temperaturii C3S datează din 1940 și sunt comparate cu înregistrările globale de temperatură care datează din 1850.