Recep Tayyip Erdogan a promis suspendarea proiectului din Parcul Gezi pana la pronuntarea justitiei
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri sa suspende proiectul de amenajare a Parcului Gezi din Istanbul.El spera ca protestele sa inceteze pana vineri seara.
Update 16:45
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spera ca protestele de la Istanbul se vor incheia pana vineri seara, dupa ce a decis suspendarea proiectului din Parcul Taksim Gezi, relateaza AFP.
"Sper ca se va incheia totul in seara aceasta", a declarat Erdogan intr-un discurs rostit la Ankara. Premierul i-a indemnat pe protestatari sa evacueze rapid zona.
ora 15:20
Acesta este motivul aflat la originea revoltei care afecteaza Turcia de doua saptamani, pana la pronuntarea unui verdict al justitiei, un gest considerat "pozitiv" de manifestanti, relateaza AFP.
La cateva ore dupa ce a lansat un "ultim avertisment" impotriva miilor de manifestanti care ocupa Parcul Gezi si pe care i-a calificat de mai multe ori drept "hoti" sau "extremisti", seful Guvernului a primit, pentru prima data de la inceputul crizei politice, o delegatie alcatuita din aproximativ zece artisti si reprezentanti ai societatii civile, intre care doi purtatori de cuvant recunoscuti de catre protestatari.
Dupa patru ore de reuniune in plina noapte, partile nu au ajuns la decizii concrete, insa autoritatile au prezentat o garantie care ar putea pune capat crizei.
Cei doi reprezentanti ai miscarii Solidaritate Taksim, un colectiv format din 116 asociatii care coordoneaza ocuparea Parcului Gezi, au plecat de la reuniune pe o nota optimista.
"Nota pozitiva a noptii o reprezinta explicatiile premierului, care a spus ca proiectul nu va continua atata timp cat justitia nu va pronunta o hotarare definitiva", a reactionat un membru al colectivului Solidaritate Taksim prezent la reuniune, urbanistul Tayfun Kahraman.
"Noi asteptam ca (manifestantii) sa evalueze abordarea pozitiva rezultata din aceasta reuniune", a adaugat el.
Guvernul, care a tot insistat ca va finaliza la termen proiectul sau contestat de a reconstrui o cazarma militara din epoca otomana pe locul a 600 de platani din Parcul Gezi, a acceptat ca justitia sa transeze dosarul.
"Desigur, Guvernul se angajeaza sa respecte decizia justitiei si sa o aplice", a declarat la incheierea reuniunii vicepremierul Huseyin Celik.
"Tribunalul Regional este de-acum sesizat si probabil vom merge pana la Tribunalul de Stat. Nu se va face nimic in Parcul Gezi atata timp cat procedura este in curs", a adaugat el.
La 31 mai, un tribunal administrativ din Istanbul, sesizat de catre opozantii proiectului, a suspendat lucrarile pana la pronuntarea unei decizii pe fond.
Guvernul a facut apel la aceasta hotarare.
Celik a confirmat totodata dorinta premierului turc de a organiza un referendum municipal privind amenajarea Parcului Gezi. "Oricare va fi decizia (justitiei), noi vom organiza consultarea publica", a dat asigurari el.
"O ancheta este in curs impotriva politistilor care au utilizat forta in exces" in cadrul manifestatiilor, a precizat Celik pentru manifestanti, care cer demisia unor oficiali de politie din mai multe orase mari ale tarii.
Vicepremierul a prezentat pozitia sa ca un pas inainte, dar a cerut din nou evacuarea Parcului Gezi. "Protestatarii trebuie sa-si inceteze manifestatiile acum", a atentionat el, adaugand ca "Guvernul a fost pana acum extrem de tolerant".
- Neincredere
La fel de determinati, sute de militanti au petrecut o noua noapte in Parcul Gezi, in pofida amenintarii fortele de ordine vor interveni.
Mii de persoane li s-au alaturat, joi seara, in Piata Taksim, controlata in continuare de efective importante de politie.
Colectivul Solidaritate Taksim isi va face cunoscuta pozitia "oficiala" cu privire la reuniunea din cursul noptii abia vineri, spre seara. Dar, pe aleile parcului udate de ploaie, promisiunile guvernului sunt primite cu neincredere.
"Nu am avut niciodata incredere in guvern, prin urmare, nu este bine pentru noi, nu este bine pentru Parcul Gezi", a apreciat Murat Arda, un scriitor in varsta de 28 de ani.
"Noi nu suntem satisfacuti, deoarece nu este vorba doar despre viitorul parcului", a adaugat Kivanch, un muzician in varsta de 39 de ani. "Desigur, totul a inceput ca o lupta ecologista, dar este mult mai mult decat un parc, este vorba despre identitatea unei natiuni", a continuat el.
Rezultata ca reactie fata de brutalitatea cu care a intervenit politia impotriva ocupantilor Parcului Gezi, pe 31 mai, miscarea s-a transformat rapid in fronda politica. De doua saptamani, manifestantii cer demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism si ca vrea sa "islamizeze" Turcia, o tara musulmana cu traditie laica.
Cu cateva ore inainte de reuniunea convocata in regim de urgenta, la Ankara, Erdogan a adresat joi un "ultim avertisment" impotriva manifestantilor care continuau sa-i sfideze autoritatea, cerandu-le sa evacueze imediat locurile.
Dar manifestantii au respins avertismentul, planand astfel amenintarea unei noi confruntari violente. "Vom ramane in Parcul Gezi in corturi, in saci de dormit, cu cantecele, cartile, poeziile si cu toate revendicarile noastre", a declarat unul dintre purtatorii lor de cuvant, avocatul Can Atalay.
Sigur de sustinerea majoritatii turcilor, premierul a adoptat, de la inceputul crizei, un ton foarte ferm impotriva manifestantilor.
Intrasigenta de care a dat dovada i-a adus numeroase critici, mai ales din partea Uniunii Europene si Statelor Unite, si i-a afectat imaginea in strainatate.
Potrivit ultimului bilant publicat miercuri seara de sindicatul medicilor turci, manifestatiile s-au soldat cu patru morti, trei manifestanti si un politist, si aproape 7.500 de raniti, aproximativ 50 dintre ei aflandu-se in stare grava.