Rebelii sirieni acuza Israelul ca ar ajuta regimul Bashar Al-Assad sa ramana la putere
Israelul ajuta regimul Bashar Al-Assad sa se mentina la putere, sustine un lider al insurgentilor sirieni, explicand ca tensiunile aparute in Platoul Golan au rolul de a avantaja armata siriana in confruntarile cu opozitia, relateaza site-ul Ynetnews.
"Israelul ajuta regimul sirian in conformitate cu parteneriatul existent", afirma Mustafa al-Sheikh, seful Consiliului militar al Armatei Siriene Libere, o grupare a insurgentilor sirieni.
"Acordurile sunt evidente in contextul in care Israelul le-a permis fortelor siriene sa patrunda in zone demilitarizate controlate de ONU fara nicio obiectie", adauga Al-Sheikh, referindu-se la zona de frontiera din Platoul Golan.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Rachetele pe care Israelul le lanseaza in Platoul Golan au rolul de a intensifica tensiunile la frontiera pentru a permite mentinerea la putere a unui aliat, Bashar Al-Assad. Nu veti gasi gardieni mai loiali la frontiera israeliana decat presedintele Bashar Al-Assad si tatal acestuia", adauga al-Sheikh.
Israelul a ripostat, duminica si luni, unor tiruri cu obuze lansate din Siria, atacand o baterie de artilerie care ar apartine armatei siriene. Israelul l-a somat pe presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, sa evite tirurile cu obuze in zona Platoului Golan, statul evreu avertizand ca este pregatit sa se apere. Avertismentul a fost lansat in contextul in care mai multe obuze de mortiera au fost lansate din Siria spre Podisul Golan, o zona aflata sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliana a stabilit ca obuzele nu au fost lansate intentionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, in cadrul confruntarilor armate dintre fortele opozitiei siriene si trupele subordonate regimului Al-Assad.
Israelul a anexat oficial Inaltimile Golan in anul 1981, desi decizia nu este recunoscuta la nivel international. Siria insista ca teritoriul strategic ii apartine si a negociat situatia cu statul evreu. Desi cele doua state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontiera, practic sunt in razboi in continuare, pentru ca nu exista niciun acord de pace.
Conform ziarului Yedioth Ahronoth, revoltele din Siria, izbucnite la inceputul anului 2011, au intrerupt negocieri intense cu Israelul in cursul carora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, in principiu, cedarea Platoului Golan in schimbul unui acord bilateral de pace. In primavara anului 2010, Netanyahu si ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, lansasera negocieri secrete cu regimul Bashar Al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant in corpul Fortelor Navale americane. Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, documente scrise de Hoff sugereaza ca negocierile porneau de la premisa ca Benjamin Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedand astfel Siriei Inaltimile Golan.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari militare intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad si fortele opozitiei. Bilantul conflictului civil este de cel putin 37.000 de morti, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.