Rebelii sirieni acuza Israelul ca ar ajuta regimul Bashar Al-Assad sa ramana la putere

Israel

Israelul ajuta regimul Bashar Al-Assad sa se mentina la putere, sustine un lider al insurgentilor sirieni, explicand ca tensiunile aparute in Platoul Golan au rolul de a avantaja armata siriana in confruntarile cu opozitia, relateaza site-ul Ynetnews.

"Israelul ajuta regimul sirian in conformitate cu parteneriatul existent", afirma Mustafa al-Sheikh, seful Consiliului militar al Armatei Siriene Libere, o grupare a insurgentilor sirieni.

"Acordurile sunt evidente in contextul in care Israelul le-a permis fortelor siriene sa patrunda in zone demilitarizate controlate de ONU fara nicio obiectie", adauga Al-Sheikh, referindu-se la zona de frontiera din Platoul Golan.

"Rachetele pe care Israelul le lanseaza in Platoul Golan au rolul de a intensifica tensiunile la frontiera pentru a permite mentinerea la putere a unui aliat, Bashar Al-Assad. Nu veti gasi gardieni mai loiali la frontiera israeliana decat presedintele Bashar Al-Assad si tatal acestuia", adauga al-Sheikh.

Israelul a ripostat, duminica si luni, unor tiruri cu obuze lansate din Siria, atacand o baterie de artilerie care ar apartine armatei siriene. Israelul l-a somat pe presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, sa evite tirurile cu obuze in zona Platoului Golan, statul evreu avertizand ca este pregatit sa se apere. Avertismentul a fost lansat in contextul in care mai multe obuze de mortiera au fost lansate din Siria spre Podisul Golan, o zona aflata sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliana a stabilit ca obuzele nu au fost lansate intentionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, in cadrul confruntarilor armate dintre fortele opozitiei siriene si trupele subordonate regimului Al-Assad.

Citește și
Siria
Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi "teroristi", pe Fluviul Eufrat
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Israelul a anexat oficial Inaltimile Golan in anul 1981, desi decizia nu este recunoscuta la nivel international. Siria insista ca teritoriul strategic ii apartine si a negociat situatia cu statul evreu. Desi cele doua state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontiera, practic sunt in razboi in continuare, pentru ca nu exista niciun acord de pace.

Conform ziarului Yedioth Ahronoth, revoltele din Siria, izbucnite la inceputul anului 2011, au intrerupt negocieri intense cu Israelul in cursul carora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, in principiu, cedarea Platoului Golan in schimbul unui acord bilateral de pace. In primavara anului 2010, Netanyahu si ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, lansasera negocieri secrete cu regimul Bashar Al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant in corpul Fortelor Navale americane. Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, documente scrise de Hoff sugereaza ca negocierile porneau de la premisa ca Benjamin Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedand astfel Siriei Inaltimile Golan.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari militare intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad si fortele opozitiei. Bilantul conflictului civil este de cel putin 37.000 de morti, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Presa: Israelul a LANSAT obuze de artilerie spre Siria pentru prima data in ultimii 39 de ani
Presa: Israelul a LANSAT obuze de artilerie spre Siria pentru prima data in ultimii 39 de ani

Israelul a lansat, duminica, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima data din 1973, ripostand la tiruri de obuze provenind din Siria, relateaza site-ul israelian Ynetnews.

Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi
Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi "teroristi", pe Fluviul Eufrat

Armata siriana a atacat o ambarcatiune care transporta presupusi Armata siriana a distrus o nava care transporta insurgenti, pe Fluviul Eufrat, in partea de nord-est a Siriei, informeaza agentia SANA.

Bashar Al-Assad:
Bashar Al-Assad: "Traiesc si voi muri in Siria", o interventie straina ar avea efecte "mondiale"

Presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, afirma ca vrea sa traiasca sau sa moara in Siria, avertizand ca o interventie straina ar avea "repercusiuni mondiale", conform unui interviu acordat postului rus de limba araba Rusiya al-Yum, informeaza AFP.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.