Reaparitia poliomielitei in Siria ameninta inclusiv Europa, avertizeaza unii experti
Doi experti germani in boli infectioase au avertizat vineri, in revista medicala britanica The Lancet, ca reaparitia poliomielitei in Siria ar putea ameninta atat tarile vecine, cat si Europa, relateaza AFP.
"OMS a confirmat aparitia a cel putin zece cazuri de poliomielita in Siria, unde vaccinarea a scazut puternic in timpul razboiului civil", scriu intr-o scrisoare deschisa profesorii Martin Eichner de la Universitatea Tübingen si Stefan Brockmann de la Departamentul regional pentru Sanatate din Reutlingen.
Odata cu exodul unui mare numar de refugiati catre tari vecine si Europa, in prezent exista riscuri ca virusul sa fie reintrodus in regiuni in care poliomielita a fost eradicata de cateva zeci de ani, isi exprima ei ingrijorarea.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Cei doi experti avertizeaza in special asupra riscurilor sporite privind revenirea poliomielitei in regiuni din Europa in care vaccinarea este slaba, ca Bosnia-Hertegovina, Ucraina si Austria.
In opinia lor, "vaccinarea doar a refugiatilor sirieni, cum a recomandat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, este necesar sa fie considerata insuficienta. Sunte necesare masuri mai complete".
Intr-un comentariu separat, publicat in The Lancet, specialistul britanic Benjamin Neuman de la Universitatea Reading apreciaza ca "epidemia siriana pune Europa in pericol", din cauza tipului de vaccin utilizat pe continent, mai sigur, dar care ofera o protectie mai putin buna.
"Un procent mic de copii din Marea Britanie risca sa contracteze poliomielita in cazul in care ar fi expusi viruslui. Pana la stingerea completa a virusului, este esential sa continuam sa ne vaccinam copiii", scrie acest virusolog.
Poliomielita este provocata de un virus care invadeaza sistemul nervos si care poate antrena o paralizie in decurs de cateva ore. Ea atinge in principal copii.
Virusul se poate propaga rapid in cadrul unor populatii neimunizate. Acesta intra in organism prin gura si se multiplica la nivelul intestinelor.
O paralizie ireversibila (a picioarelor, in general) intervine la un caz din 200. Intre cinci si zece procente dintre bolnavii paralizati mor, atunci cand aparatul respirator inceteaza sa mai functioneze.
In total, 223 de cazuri au fost notificate Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) anul trecut, iar trei tari, si anume Pakistanul, Nigeria si Afganistanul (in comparatie cu 125 in 1988) lupta in continuare impotriva unor poliomielite considerate endemice.