Reacții ale oficialilor europeni după ce Trump a sugerat că vrea din nou Groenlanda. „Nu trebuie să facem compromisuri”
Ce ar fi ca Statele Unite să fie numite „America Mexicană”? A declarat, ironic, președinta Mexicului după ce Donald Trump a sugerat că numele golfului aflat între cele două țări ar trebui schimbat.
La rândul lor, liderii europeni i-au transmis președintelui american ales că „granițele suverane” sunt de neatins. Totul după ce Trump a spus că Statele Unite trebuie să controleze Groenlanda din motive strategice.
În timpul vizitei fiului său în Groenlanda - teritoriu autonom al Regatului Danemarcei - Donald Trump le-a transmis cetățenilor de acolo un mesaj.
Donald Trump, președintele-ales al Statelor Unite: „Groenlanda e un loc foarte special care are nevoie să aibă parte de măsuri speciale de securitate. Ați văzut ce oameni și ce nave dau târcoale. Nu sunt genul de nave de care să vrei să fii înconjurat.”
Trump a mers mai departe, sugerând că ar fi interesat să cumpere insula - cea mai mare din lume, cu poziție strategică și cu importante zăcăminte de minereuri rare. În plus, nu a exclus că ar putea folosi forța pentru a-și impune voința.
Localnicii au păreri împărțite.
Jesper Steinmetz, TV 2 Denmark: „Ți-ar plăcea să devii american?”
Localnic: „Mie nu.”
Localnic: „Nu sunt de acord cu ce spune Trump, dar țara noastră e deschisă la discuții.”
Localnic: „Trump e foarte respectat aici.”
Jesper Steinmetz, TV 2 Denmark: „Și tu îl respecți?”
Localnic: „Da, sunt fanul lui.”
Jesper Steinmetz, TV 2 Denmark: „Ce îți place la el?”
Localnic: „Stilul lui, discursurile lui, totul.”
Localnic: „Nu cred că Trump poate obține Groenlanda. Vrea doar să primească atenție.”
Însă oficialii europeni au luat în serios declarațiile.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Principiul inviolabilității granițelor se aplică în cazul fiecărei țări europene, fie că e la est sau la vest de noi, și fiecare stat trebuie să-l respecte, fie că vorbim de o țară mică sau de una puternică. În privința acestui principiu nu trebuie să facem niciun fel de compromisuri.”
Iar danezii au propus - drept compromis - sporirea cooperării cu americanii în spațiul arctic.
Lars Løkke Rasmussen, ministrul danez de Externe:„Suntem deschiși la dialog cu americanii despre cum putem colabora, poate chiar mai mult decât o facem acum, pentru a mulțumi ambițiile lor.”
Secretarul american democrat - ajuns la final de mandat - a refuzat să dea importanță spuselor președintelui-ales.
Antony Blinken, secretarul de stat american: „Ideea exprimată cu privire la Groenlanda nu este una bună, dar, mai important de atât, e că nu poate fi pusă în practică. Așa că nu ar trebui să ne pierdem timpul discutând despre asta.”
Pe de altă parte, după ce Donald Trump a declarat că ar vrea sa numească Golful Mexic, Golful Americii, președinta Mexicului a reacționat.
Claudia Sheinbaum, președinta Mexicului: „Statele Unite să se numească America Mexicană. Sună bine, nu? Golful Mexic poartă acest nume din 1607 și e recunoscut internațional.”