Reacția premierului Bulgariei, după ce Rusia a oprit furnizarea gazelor. „Acum avem alternative”

Kiril Petkov
Profimedia

Europa trebuie să fie "mai puternică" şi să găsească "alternative" pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, a cărui ţară s-a văzut miercuri privată de livrările de gaze ruseşti de către Moscova, relatează AFP.

"În urmă cu câteva luni, nu am fi luat în calcul vreodată să fim fără gaze ruseşti, dar acum avem alternative", a declarat Kiril Petkov, din Irpin, o periferie a Kievului devastată de ocupaţia rusă în martie. "Dacă Bulgaria are o alternativă, toată lumea în Europa trebuie să poată face la fel. Noi trebuie să fim mai puternici, noi trebuie să fim fermi", a mai spus Pektov joi, în Ucraina.

De miercuri, Bulgaria şi Polonia sunt aprovizionate cu gaze "de vecinii lor din UE", după suspendarea livrărilor de către gigantul energetic rus Gazprom, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a denunţat un "şantaj" al Moscovei.

Miniştrii europeni pentru energie se vor reuni în 2 mai într-o "sesiune extraordinară" pentru a discuta despre această situaţie, a anunţat preşedinţia franceză a Uniunii Europene.

Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia, afirmând că aceste două ţări, membre ale NATO şi UE, nu efectuaseră plata în ruble, aşa cum ceruse Vladimir Putin în martie.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Companiile europene care acceptă să plătească gazele ruseşti în ruble ar încălca sancţiunile UE şi s-ar expune unui risc juridic "ridicat", a avertizat şefa executivului european.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Inundaţiile catastrofale din Europa Centrală amplifică tensiunile bugetare ale statelor din regiune
Inundaţiile catastrofale din Europa Centrală amplifică tensiunile bugetare ale statelor din regiune

În urmă cu doar o săptămână, înainte ca inundaţiile mortale să atingă Europa Centrală, Republica Cehă părea pe cale să devină prima ţară din regiune care îşi va reduce deficitul bugetar ferm sub nivelul de 3% din PIB.

Ploile torenţiale au inundat sâmbătă regiunea japoneză Noto, devastată de cutremur în ianuarie
Ploile torenţiale au inundat sâmbătă regiunea japoneză Noto, devastată de cutremur în ianuarie

Precipitaţii record au lovit sâmbătă regiunea Noto din centrul Japoniei, care a fost devastată de un cutremur major în ianuarie, determinând autorităţile să emită ordine de evacuare pentru zeci de mii de locuitori.

Rusia și China au început o operațiune navală împreună. Detașamentul a plecat din Vladivostok
Rusia și China au început o operațiune navală împreună. Detașamentul a plecat din Vladivostok

Exerciții navale comune între Rusia și China au început sâmbătă în marea japoniei. Un detașament comun a plecat din Vladivostok.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.