Reacția Moscovei după atacul de pe teritoriul Rusiei. Șoigu susține că a găsit Humvee-uri americane în Belgorod

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a promis un „răspuns dur” în urma incursiunilor din Ucraina, dincolo de granița rusă, și a anunțat lichidarea atacului din regiunea Belgorod.

Pe de altă parte, șeful mercenarilor Wagner spune că planul Moscovei de demilitarizare a Ucrainei a eșuat, în schimb armata țării vecine s-a transformat într-una din cele mai puternice din lume. ''Dacă nu luăm războiul în serios, riscăm să fim învinși, și am putea ajunge să avem o revoluție în Rusia'', a mai avertizat Prigojin.

Fie că au fost "sabotori ucraineni", cum acuză Moscova, sau "partizani ruși, ostili regimului Putin", după cum susține Kievul - incursiunea dincolo de granița ucraineană în regiunea Belgorod a făcut vâlvă.

Rupert Jones, analist militar, general maior: „Din perspectiva rusă, arată o problemă de securitate internă, este umilitor pentru ei, a fost un atac pe propriul teritoriu. Din perspectiva occidentală, (incursiunea) va provoca o anume îngrijorare, în privința modului în care Kievul a susținut-o. Când oferim arme, suntem îngrijorați de utilizarea acestor arme pe teritoriul Rusiei, așa că vor exista unele preocupări de natură diplomatică.”

De altfel, Washingtonul s-a distanțat de raidul care a durat două zile și despre care Kremlinul spune că s-a încheiat cu înfrângerea insurgenților înarmați.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „În cursul operațiunii de combatere a terorismului, formațiunile naționaliste au fost blocate și înfrânte prin lovituri aeriene, foc de artilerie și acțiunile active ale unităților de grăniceri. Rămășițele naționaliștilor au fost alungate înapoi pe teritoriul Ucrainei, unde au continuat să fie lovite, până când au fost complet eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost distruşi.”

Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini cu vehicule militare occidentale abandonate sau avariate, inclusiv Humvee-uri de fabricație americană. Deși unii suspectează o punere în scenă.

Brig. Gen. Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagon: „Voi spune doar că putem confirma că guvernul SUA nu a aprobat transferuri de echipamente către terți, către organizații paramilitare din afara forțelor armate ucrainene.”

Într-un interviu difuzat pe canalul său de Telegram, șeful mercenarilor Wagner a avertizat elitele din Rusia "să ia în serios războiul din Ucraina" și să nu-și mai protejeze copiii pentru a nu-i trimite la luptă. Altfel, spune Prigojin, Rusia ar putea pierde. Și s-ar putea confrunta cu o revoluție.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner: „Trebuie să ne pregătim pentru un război greu. Ce trebuie să facem în acest război pentru a nu supăra Rusia? Pentru că acum suntem într-o stare atât de critică în care putem să pierdem Rusia. Asta e problema principală. Trebuie să impunem legea marțială. În timpul legii marțiale, trebuie să transferăm toate facilitățile posibile pentru a produce muniție.”

Prigojin a avertizat, însă, că Ucraina va încerca să cucerească Bahmutul și se pregătește să atace... Crimeea!

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner: „Armata ucraineană este una dintre cele mai puternice din lume. Soldații sunt foarte bine organizaţi, foarte bine antrenaţi, iar serviciile lor de informaţii sunt la cel mai înalt nivel, pot opera orice sistem militar cu acelaşi succes, unul sovietic sau unul NATO.”

Și cu mijloacele pe care le au la dispoziție, ucrainenii folosesc cele mai neconvenționale tactici în luptă.

Un tun aerian, un model din anii '50, lovește ținte la sol. Iar tragerile sunt ghidate de operatorii de drone. Astfel arma vetustă cu un sistem de ghidare de ultimă generație doboară ținta aflată cam la un kilometru și jumătate depărtare. Echipajul își mută rapid poziția care a fost dezvăluită inamicului de îndată ce a tras.

Nic Robertson, CNN: „Este o manevră reală de "tragere și retragere". Au rămas pe această poziție mai puțin de 5 minute. Trebuie să plece de aici înainte ca rușii să riposteze cu foc.”

Te ascunzi aștepți urmărești și lovești la momentul oportun...

Militar ucrainean: „Rusia înțelege că ne vom concentra forțele... încearcă să ne lovească din plin, să împiedice acumularea forțelor de partea noastră. Dar, zilnic, avem schimbări de tactică, schimbări de funcționare, schimbări de situație…”

Pe de altă parte, președintele din Belarus a ținut să transmită că este bine, glumind pe seama zvonurilor privind starea sănătății sale.

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Dacă cineva crede că voi muri, să se calmeze... Nu sunt decât speculații pe aplicațiile de mesagerie și Telegram. Adenovirus, sau ce a fost? Adenovirus, nu-i grav... Karanik (președintele Comitetului executiv regional) zâmbește pentru că știe că te vindeci de asta în trei zile. De aceea nu voi muri, prieteni. O să suferiți alături de mine, pentru mult timp…”

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.